Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη συνάντηση για τις απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης

Feb 7th, 2013

Typosthes.gr, 07.02.2013

Της Γεωργίας Σκονδράνη

Η κοινοπραξία επιμένει στις απολύσεις», δήλωσε στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος των εργαζομένων και ξεκαθάρισε ότι θα καταθέσουν και νέες προτάσεις

 

Συνάντηση με εκπροσώπους της κοινοπραξίας της Αττικό Μετρό είχαν χθες στις 13.00 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι του μετρό Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση σχετικά με τις απολύσεις που έχει ανακοινώσει η εταιρεία στο προσωπικό της.

«Τίποτα το διαφορετικό δεν έγινε στην συνάντηση αυτή. Οι άνθρωποι της κοινοπραξίας παραμένουν σταθεροί στις απόψεις τους και επιμένουν στις απολύσεις» δήλωσε στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάδοχος κοινοπραξία ενημέρωσε τους εργαζομένους στο μετρό Θεσσαλονίκης πως θα προβεί σε απολύσεις, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, περίπου 400-450 εργαζομένων, που απασχολούνται στις αρχαιολογικές ανασκαφές στους σταθμούς Βενιζέλου και Πλατείας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν αντικείμενο, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές εργασίες στα παραπάνω εργοτάξια (για τη Βενιζέλου, έχει αποφασιστεί η μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά), ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπρόσληψής τους.

Ο κ. Κυπριανίδης είχε δηλώσει στον «Τ.Θ.»: «Θέλουν να απολύσουν το 90% των εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές του μετρό. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει. Θέλουν να διώξουν όλους τους εργαζόμενους τώρα και να τους κάνουν επαναπρόσληψη με νέες συμβάσεις των 500 ευρώ».

Σχετικά με την χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με την ανάδοχη εταιρεία, ο κ. Κυπριανίδης τόνισε πως «η κοινοπραξία μας δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση για μείωση μισθών από την εταιρεία και πως αν ήθελαν να προβούν σε κάτι τέτοιο θα το είχαν ήδη κάνει. Εμείς γνωρίζουμε όμως πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται να γίνει καθώς είναι παράνομο. Η κοινοπραξία συνεχίζει να εκτελεί κάθετα της εντολές της Αττικό Μετρό», συμπλήρωσε.

«Εμείς από τη μεριά μας θα καταθέσουμε νέες προτάσεις σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης και θα τις στείλουμε στην Αττικό Μετρό στην Αθήνα. Θα προωθήσουμε τα θέματα μας στο δήμο Θεσσαλονίκης και θα ζητήσουμε συνάντηση με τον κ. Κουράκη αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανίδης.

 

Θέλουν να συζητήσουν με το δήμο για τα εργοτάξια

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο μετρό, θέλουν να συζητήσουν με το δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με τα εργοτάξια του μετρό και την πρόοδο που σημειώνεται στο κάθε ένα από αυτά. Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με το εργοτάξιο της Πυλαίας, ο κ. Κυπριανίδης είπε ότι η μεταφορά του ΣΜΑ που υπάρχει εκεί «και πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή, είναι καθαρά θέμα του δήμου Θεσσαλονίκης», ενώ αναφερόμενος στο εργοτάξιο του Συντριβανίου, είπε ότι έπειτα από 1,5 χρόνο καθυστέρησης πρέπει επιτέλους να αρχίσουν ξανά οι εργασίες».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του μετρό

Σημειώνεται, ακόμη, ότι περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στα γραφεία της Αττικό Μετρό στην οδό 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου διαμαρτυρήθηκαν για τις απολύσεις των περίπου 450 εργαζομένων στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου και επίσης και για τα χρωστούμενα που εκκρεμούν στο τεχνικό προσωπικό του έργου.

No comments yet.