Στον «αέρα» και πάλι το μετρό Θεσσαλονίκης

Nov 13th, 2012

Typosthes.gr, 13.11.2012

Της Γωργίας Σκονδράνη

Αναβολή για τις 20 Νοεμβρίου πήρε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει ζητήσει η κατασκευάστρια εταιρεία του μετρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων.

Λόγω της απεργίας, οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης παραμένουν σταματημένες για τέταρτη συνεχή εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, διαμαρτύρονται καθώς η κοινοπραξία επαναπροσέλαβε 30 από τους συνολικά 80 εργαζόμενους που είχαν απολυθεί. Παράλληλα, όπως λένε, πλέον αμείβονται σύμφωνα με την νέα εθνική συλλογική σύμβαση, με αποτέλεσμα ο μισθός τους να έχει μειωθεί κατά 50%.

O γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης Χρήστος Καλαϊτζίδης, μιλώντας στον «Τ.Θ.» τόνισε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση του σωματείου και εκεί θα αποφασιστεί αν συνεχίσουν οι κινητοποιήσεις τους. «Αν και μάλλον ναι, θα τις συνεχίσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς εδώ και 10 ημέρες συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και από την Αττικό Μετρό δεν έχει γίνει κάποια επαφή, για να συζητήσουμε το πρόβλημα μας. Η κοινοπραξία δεν παίρνει θέση, απλά μας λένε πως ό,τι αποφασίσει η εταιρεία θα πράξουν ανάλογα. Και το τεχνικό τμήμα του έργου επίσης δεν προχωράει. Έχουν σταματήσει οι εργασίες. Το έργο δεν γίνεται να ολοκληρωθεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν είναι πίσω μόνο 2 χρόνια όπως θέλουν να λένε. Το 2016 δεν τελειώνει το έργο, αλλά αν συνεχιστούν τα προβλήματα …ούτε το 2020 δεν πρόκειται να τελειώσει»!

 

«Οι μετροπόντικες θα καταστραφούν!»

«Κάποιος πρέπει να νοιαστεί για το έργο, να σκύψει από επάνω του, να λύσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Να μην απειλεί τους εργαζομένους η εταιρεία με μηνύσεις και άλλες τρομοκρατικές μεθόδους. Η κατάσταση έτσι χειροτερεύει και οι εργαζόμενοι εξαγριώνονται. Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα μας είναι η συζήτηση», πρόσθεσε ο κ. Καλαϊτζίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι μετροπόντικες θα πάρουν μπροστά έπειτα από 1 χρόνο αν δεν λυθούν τα προβλήματα. Αυτό είναι ζημιογόνο γι’ αυτά τα μηχανήματα, καθώς εκεί που βρίσκονται τώρα, δηλαδή στην Ανάληψη και μέσα στη λάσπη κινδυνεύουν να καταστραφούν! Τα ηλεκτρονικά τους μέρη τουλάχιστον θα καταστραφούν. Αν γίνει αυτό, μετά θα χρειάζεται νέο κονδύλι για την επισκευή τους και τα προβλήματα δεν σταματούν. Είχαν πει πως θα τους πάρουνε από εκεί, αλλά καμία κίνηση δεν έγινε σχετικά».

Ο κ. Καλαϊτζίδης συνέχισε λέγοντας πως με τους μισθούς πείνας «των 480 ευρώ κανένας εργαζόμενος δεν έχει την όρεξη να δουλέψει καθώς η δουλειά στις εγκαταστάσεις του μετρό είναι δύσκολη και χρειάζεται γνώση. Δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας», τόνισε.

Τι γίνεται όμως με τους νέους σταθμούς που ανακοινώνονται συνεχώς από την εταιρεία, προχωράνε; Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζίδη, οι 3 βασικοί σταθμοί του μετρό ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Είναι τραγικό να εξαγγέλλουν νέους σταθμούς ενώ οι ήδη υπάρχοντες ακόμη είναι ημιτελείς. Οι 3 από τους σταθμούς δεν έχουν παραδοθεί. Το Παπάφειο που έχουν υπογράψει γι’ αυτό, βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Αποκλείεται το έργο να ολοκληρωθεί το 2016», κατέληξε.

No comments yet.