Μετρούν αντίστροφα στο μετρό Θεσσαλονίκης

Jan 14th, 2014

Newmoney.gr

Της Μαριάννας Τζάννε

Στις 22 Ιανουαρίου η απόφαση του ΣτΕ για τις αρχαιότητες στην Βενιζέλου

Το μέλλον του μετρό Θεσσαλονίκης που εν πολλοίς θα καθορίσει και τον χρόνο παράδοσής του, κρίνει την επόμενη εβδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζοντας την προσφυγή του κ. Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήρθε να προστεθεί τον τελευταίο χρόνο στα μύρια προβλήματα του έργου, αποτελώντας το κυριότερο εμπόδιο στην διαχείριση των αρχαιολογικών ανασκαφών στο σταθμό Βενιζέλου όπου ανακαλύφθηκε όλη η βυζαντική πόλη της Θεσσαλονίκης.

Με την επιμονή του να μην αποσπαστούν οι αρχαιότητες και να παραμείνουν στο μετρό και να αναδειχτούν ανάγκασε την Αττικό Μετρό να φρενάρει για πολλοστή φορά την πρόοδο των ήδη εκτροχιασμένων εργασιών παρά τους θετικούς οιωνούς που γεννούσε η ανάληψη της διαχείρισης της προβληματικής εξ’ αρχής εργολαβίας από τον Άκτωρα. Ο κ. Μπουτάρης έχει προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας να διακοπούν οι εργασίες απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, προκειμένου να μην προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη, στα ιστορικά κειμήλια της πόλης. Μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου το τμήμα Αναστολών του δικαστηρίου είχε δικαιώσει το δήμο και είχε αποφανθεί κατά της συνέχισης των εργασιών μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή που αρχικά ήταν  προγραμματισμένη για αύριο αλλά τελικά θα εκδικαστεί στις 22 Ιανουαρίου. Η μετάθεση της εκδίκασης δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει συμβιβαστική λύση για το θέμα μεταξύ των εμπλεκομένων.

Χθες ο δήμαρχος της πόλης κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος με τις αρχαιότητες σε συνεννόηση με την Αττικό Μετρό και το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μπουτάρης η πρόταση που εστάλη από την «Αττικό Μετρό» είναι κοντά σε όσα προβλέπει η μελέτη που εκπονήθηκε από το δήμο για την διατήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και προέβλεψε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, στις 28 Ιανουαρίου, το θέμα θα έχει λήξει.

Το θρίλερ με την Βενιζέλου κρατά ένα χρόνο τώρα και αφορά την τύχη της βασικής γραμμής του δικτύου όταν σε λίγες εβδομάδες αναμένεται κατά πληροφορίες να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις επεκτάσεις προς Καλαμαριά που έχει κερδίσει επίσης η κατασκευαστική εταιρεία του Άκτωρα. Μέχρι σήμερα, οι εργασίες δουλεύουν στο φουλ σε Παπάφειο, Ανάληψη και Πατρίκιο δηλαδή σε όλο το ανατολικό κομμάτι του έργου. Στο υπόλοιπο έχουν στοιχειώσει και αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή Μπουτάρη θα δημιουργήσει μεγάλες περιπέτειες στην Αττικό Μετρό. Η πιθανότητα της ακύρωσης του σταθμού θεωρείται το χειρότερο σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται στην μέση της γραμμής εκεί όπου έχουν σχεδιαστεί όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά του μετρό και αυτό περιπλέκει την υπόθεση καθώς θα πρέπει να φτιαχτούν νέες μελέτες και να μετακινηθούν σε άλλο σημείο του έργου.

 

No comments yet.