Και το ΣτΕ υπέρ βυζαντινών Θεσσαλονίκης
Εφημερίδα των συντακτών, 17.12.2013
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
«…Από τον φάκελο προκύπτει επίσης ότι οι ανωτέρω αρχαιότητες αποτελούν μοναδικό μνημείο και ιστορικό τμήμα της πόλης της Θεσσαλονίκης, που διατηρήθηκε στην αυθεντική του μορφή επί 16 περίπου αιώνες, η ύπαρξη του οποίου, αν και είχε θεωρηθεί βέβαιη από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, εν τούτοις δεν ελήφθη υπ’ όψιν κατά την έγκριση της κατασκευής του σταθμού στη θέση αυτή, αφού στα στοιχεία του φακέλου δεν περιλαμβάνονται μελέτες με εναλλακτικές λύσεις κατασκευής του σταθμού ή κατάργησής του προκειμένου το μνημείο να προστατευθεί και να αναδειχθεί in situ, όπως επιβάλλεται από τις προαναφερθείσες διατάξεις του Συντάγματος και του Ν. 3028/2002, ενόψει και του καθολικού χαρακτήρα για όλους τους πολίτες αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδίως της ανάγκης διαφύλαξης αυτής και της ιστορικής μνήμης χάριν των επόμενων γενεών». Το παραπάνω σκεπτικό – καταπέλτης ανήκει στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δικαιώνει τους υπέρμαχους της άποψης να παραμείνουν στη θέση τους οι εξαιρετικές βυζαντινές αρχαιότητες, που ανακαλύφθηκαν στη στάση Μετρό «Βενιζέλου» στη Θεσσαλονίκη. Για άλλη μια φορά το ανώτατο Δικαστήριο παγώνει οποιαδήποτε διαδικασία απομάκρυνσής τους.
Ηδη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έκδοση της υπουργικής απόφασης (24/1/13 επί υπουργίας Κ. Τζαβάρα) για την απόσπαση του μνημείου προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες του Μετρό. Οι αντιδράσεις τότε της επιστημονικής κοινότητας, η διεθνής καμπάνια, οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και κυρίως η προσφυγή του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο ΣτΕ (οριστική εκδίκαση στις 15/1/2014) «πάγωσαν» την απόφαση. Ολο αυτό το διάστημα όμως, ούτε το υπουργείο Πολιτισμού επανεισήγαγε το θέμα στο ΚΑΣ, ούτε η Αττικό Μετρό προχώρησε σε εναλλακτικές μελέτες για τη συνύπαρξη των ευρημάτων με το Μετρό.
«Είναι η ώρα να τεθεί το ζήτημα από την αρχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ στηρίχτηκε στον νόμο, ο οποίος ορίζει ότι «το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον έχουν αναχθεί σε αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό προκειμένου να εξασφαλιστούν για τις επόμενες γενιές». Τι κρίμα, να χαθεί τόσος χρόνος από το ΥΠΠΟ και την Αττικό Μετρό για το αυτονόητο…