Το ΣτΕ δικαιώνει τους αρχαιολόγους

Dec 18th, 2013

Ριζοσπάστης, 18.12.2013

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της (528/2013), δικαιώνει την επιμονή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να διασωθεί στη θέση του το ιστορικό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης, ως ένας ζωντανός αρχαιολογικός χώρος – τοπόσημο, ενταγμένος στο σύγχρονο έργο του ΜΕΤΡΟ της πόλης.

«Ηρθε η ώρα» – σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – «να πάψουν να παίζουν "κρυφτό" με το θέμα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, τόσο το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού όσο και η Αττικό Μετρό. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά του μνημείου και, παρά τις αντιδράσεις και τις προτάσεις για συνύπαρξη αρχαιοτήτων και σταθμού, η Αττικό Μετρό αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε εναλλακτικές μελέτες, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται πεισματικά να επανεισάγει το θέμα στο ΚΑΣ. Επέτρεψαν στον εργολάβο να απολύσει όλο το προσωπικό, αντί να προχωρήσει η ανασκαφή του χώρου και οι διερευνητικές τομές στα κατώτερα στρώματα που θα έδιναν πολύτιμα στοιχεία για να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού. Εκλεισαν το σκάμμα της Βενιζέλου, τη στιγμή που υπήρχε ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο για επισκέψεις επιστημόνων στο μοναδικό αυτό μνημείο. Συνέχισαν να ρίχνουν το βάρος των καθυστερήσεων του ΜΕΤΡΟ στις αρχαιότητες και σε όσους αγωνίζονταν να τις προστατεύσουν, την ίδια στιγμή που, ενώ μπορούσαν, όπως αποδεικνύεται και από την ίδια την απόφαση του ΣτΕ, δεν προχώρησαν για ένα και πλέον χρόνο σε καμία ενέργεια»!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διεκδικεί: «Να εκπονηθούν, έστω και τώρα, εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προκαταρκτικές μελέτες για όλες τις εναλλακτικές λύσεις συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, όπως υποδεικνύει και η απόφαση του ΣτΕ, σε συνεργασία με την 9η ΕΒΑ. Να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου, με ολοκλήρωση της όποιας επιστημονικής έρευνας στο βυζαντινό μνημείο και διερευνητικές τομές στα υποκείμενα στρώματα, ώστε να βοηθηθεί η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προστασίας των αρχαιοτήτων».

 

No comments yet.