«Εντιμος συμβιβασμός, αλλά με εγγυήσεις για τα ευρήματα»

Apr 16th, 2013

Aγγελιοφόρος, 14.04.2013

Toυ Γιώργου Μούλκα, gmoulkas.wordpress.com

Τι υποστηρίζει ο Α. Μέντζος, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων του ΑΠΘ

Κοινή λογική, ψυχραιμία και πνεύμα συνεννόησης απ’ όλους όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση των ευρημάτων στο σταθμό της Βενιζέλου ζητεί ο Αριστοτέλης Μέντζος, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων που συμμετέχει στη διεπιστημονική επιτροπή του ΑΠΘ.

«Το μετρό είναι έργο αμαρτωλό κι έχει ”κινηθεί” με διαδοχικές ατυχίες και λάθη. Eπειτα από τόσες παλινωδίες, δαπάνες και καθυστερήσεις, κρέμεται από μία κλωστή. Αυτό, βεβαίως, δεν έχει να κάνει με τα ευρήματα. Δε θα ήθελα, όμως, να χρεωθεί η κατάρρευση του σημαντικού έργου υποδομής στις αρχαιότητες», εξηγεί ο κ. Μέντζος, καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

«Δεν επιμένω άλλο»

Ο ίδιος δηλώνει ότι αποσύρει από το δημόσιο διάλογο την απαίτηση που είχε θέσει εξ ονόματος των αρχαιολόγων στα μέσα Μαρτίου και σύμφωνα με την οποία «θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον ένα μέρος του μνημείου (σ.σ. της Μέσης Οδού), χωρίς να μετακινηθεί και χωρίς να ακρωτηριαστεί σε βαθμό που θα παραβλάπτει την αναγνωρισιμότητα και τη λειτουργικότητά του».

Oπως διευκρινίζει, αυτή η απαίτηση συζητήθηκε στη διεπιστημονική επιτροπή του ΑΠΘ, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνική λύση, ώστε να ικανοποιηθεί. «Δεν επιμένω άλλο», λέει, «αν και διαφωνώ με την επιλογή της απόσπασης των αρχαιοτήτων».

Αναγκαστική επιλογή

Η προσωρινή απομάκρυνση αποτελεί κοινό παρανομαστή των 4 λύσεων που υποδεικνύει το ΑΠΘ και, όπως σημειώνει ο κ. Μέντζος, «αυτήν τη στιγμή η μόνη εναλλακτική λύση, για να την αποφύγουμε, είναι η κατάργηση του σταθμού της Βενιζέλου. Δεν είμαι όμως διατεθειμένος να προτείνω κάτι τέτοιο, ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και τα άλλα μέλη της ομάδας των αρχαιολόγων. Αρα, εκ των πραγμάτων, θα συμβιβαστώ με την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των ευρημάτων μετά την κατασκευή του σταθμού. Είναι μία αναγκαστική επιλογή, ένας έντιμος συμβιβασμός, αν και θυσιάζεται η αυθεντικότητα».

Οι εγγυήσεις

Ποιες εγγυήσεις, όμως, μπορούν να παρασχεθούν για την ορθή επάνοδο των ευρημάτων στην αρχική τους θέση; «Σ’ αυτόν τον αναγκαίο συμβιβασμό πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι τόσο για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο μέγιστο βαθμό, όσο και για την επιβίωση του έργου», λέει ο κ. Μέντζος.

    Ζητούμε την εκ των υστέρων τοποθέτηση των ευρημάτων στην ίδια θέση, με τον ίδιο συσχετισμό και τις ίδιες συντεταγμένες

Μα, η σχετική απόφαση του ΚΑΣ δεν προσφέρει τις αναγκαίες εγγυήσεις; «Οχι», λέει ο κ. Μέντζος. «Η απόφαση του ΚΑΣ δεν καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις που έθεσε το ΑΠΘ. Εμείς ζητούμε την εκ των υστέρων τοποθέτηση των ευρημάτων στην ίδια θέση, με τον ίδιο συσχετισμό και τις ίδιες συντεταγμένες. Ωστόσο, το ΚΑΣ έχει αφήσει το ζήτημα αυτό ανοιχτό, κάνοντας λόγο για το στρατόπεδο Παύλου Μελά ή όπου αλλού. Πού αλλού, όμως; Σε άλλο σημείο; Σε άλλη περιοχή; Ή σε άλλη πόλη;».

«Να συνταχθεί μελέτη»

Για το λόγο αυτόν, ο κ. Μέντζος θεωρεί επιβεβλημένο να συνταχθεί μελέτη επανατοποθέτησης και ανάδειξης των ευρημάτων, τόσο αυτών που ήδη αποκαλύφθηκαν, όσο και αυτών που θα εντοπιστούν στα υποκείμενα στρώματα. «Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους κινδύνους και τις δυσμενείς συνέπειες. Η απόσπαση των αρχαιοτήτων αποτελεί εκ των πραγμάτων καταστροφή. Τουλάχιστον, ας φροντίσουμε να γίνει επιμελής επανατοποθέτηση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες», καταλήγει ο κ. Μέντζος.

No comments yet.