Μυλόπουλος για αρχαία μετρό: Ακραίες οι δυο διεκδικήσεις

Mar 4th, 2013

Seleo.gr, 04.03.2013

Του Δημήτρη Τσάκωνα

Γνωμοδότηση, με βάση τα πορίσματα των αρχαιολογικών ερευνών και των τεχνικών στοιχείων και μελετών, σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης καλείταινα δώσει η ομάδα εργασίας, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ.

Σήμερα ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και ο Αντιπρύτανης Γιάννης Παντής επισκέφθηκαν συνοδευόμενοι από μέλη της ομάδας εργασίας που αποτελείται από καθηγητές των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου τον σταθμό.

«Ποτέ στα τεχνικά έργα τα πράγματα δεν είναι “άσπρο – μαύρο”. Πολύ φοβάμαι ότι η Θεσσαλονίκη τείνει να εγκλωβιστεί σε ένα τεχνητό δίλημμα και να διχαστεί γύρω από δύο ακραίες διεκδικήσεις: ή μετρό ή αρχαία. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται και το μεγάλο αυτό έργο, που θα λύσει τόσο το συγκοινωνιακό, όσο και τα προβλήματα ποιότητας ζωής της, χρειάζεται όμως, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να βρει μια ταυτότητα, που να τη συνδέει με την ιστορία, την παράδοση και την ιστορική της μνήμη. Η συμβολή που το ΑΠΘ μπορεί να έχει στο ζήτημα που μας απασχολεί είναι η αναζήτηση και ανάδειξη όλων των εναλλακτικών λύσεων, η αξιολόγησή τους με βάση τη σχέση οικονομικού κόστους και κοινωνικού οφέλους που θα έχει η καθεμία και τέλος η επιλογή αυτής, η οποία θα εξυπηρετεί σε μεγαλύτερο βαθμό την πόλη και την κοινωνία της. Η συμβολή, δηλαδή, του ΑΠΘ θα είναι η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης με γνώμονα την επιστημονική μεθοδολογία» δήλωσε σχετικά ο Πρύτανης.

Από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών συμμετέχουν ο Πρόεδρος Χρήστος Αναγνωστόπουλος και οι καθηγητές Ιωάννης Αβραμίδης, Δημοσθένης Αγγελίδης, Κοσμάς Στυλιανίδης, Δημήτρης Μπίκας και Αναστάσιος Σέξτος. Από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας συμμετέχουν οι καθηγητές Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστοτέλης Μέντζος, Μιχάλης Τιβέριος και Ναταλία Πούλου και ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Κώστας Κωτσάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής συμμετέχουν ο Πρόεδρος Γιώργος Παπακώστας, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Φράγκος και οι διευθυντές των Τομέων Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Νίκος Καλογήρου, Παναγιώτης Σταθακόπουλος, Ματούλα Σκαλτσά και Τατιάνα Ανδρεάδου.

Ο κ. Μυλόπουλος, μαζί με αντιπροσωπεία επιστημόνων του ΑΠΘ, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κατά την οποία θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

 

No comments yet.