Ακρόπολη: Συνεχίζουν χωρίς να εμποδίζουν τους επισκέπτες οι συμβασιούχοι

Oct 16th, 2010
Ναυτεμπορική, 16.10.2010
Υπό αστυνομική επιτήρηση παρέμεινε όλη τη νύχτα η Ακρόπολη. Εξω από τον αρχαιολογικό χώρο οι συμβασιούχοι χωρίς να εμποδίζουν τους επισκέπτες.

Xθες το μεσημέρι ο αρχαιολογικός χώρος άνοιξε με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθώς έληξε η στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ.

Οι έκτακτοι υπάλληλοι και συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες ημέρες, κρατώντας κλειστά τα ταμεία και όχι τις εισόδους.

Τη Δευτέρα θα υποβάλουν μήνυση στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Α’ Εφορεία Αρχαιοτήτων και στην Αστυνομία για τα προχθεσινά επεισόδια.

Στη συζήτηση που είχαν νωρίς το πρωί με θέμα την πορεία των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν τη διακριτική παραμονή τους στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν δριμύτεροι από την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρός τους, Ν. Χασομέρης, στη σημερινή τους συνάντηση, οι συμβασιούχοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραμείνουν διακριτικά σήμερα και αύριο έξω από τον χώρο του μνημείου, χωρίς να εμποδίζουν την πρόσβαση στους επισκέπτες του και απαίτησαν την αποχώρηση των ανδρών της αστυνομίας.

Συμπαράσταση από έκτακτους αρχαιολόγους

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων πραγματοποίησε χθες στάση εργασίας, συμμεριζόμενος τα αιτήματα των συμβασιούχων του ΥΠΠΟΤ.

Η συμμετοχή των αρχαιολόγων, που εργάζονται σε σωστικές ανασκαφές, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα, ήταν καθολική. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι διακόπηκαν όλες οι αρχαιολογικές εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Μουσεία και στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Στη Θεσσαλονίκη οργανώθηκε συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στις 12.00 πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων με ταυτόχρονη διασφάλιση της ελεύθερης εισόδου των επισκεπτών. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, μετά τη λήξη της στάσης εργασίας του μόνιμου προσωπικού, κρίθηκε πως έπρεπε να μείνει ο χώρος ελεύθερος στο κοινό, και τα ταμεία κλειστά.

Ως ένδειξη συμπαράστασης, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκήρυξε για σήμερα και για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τους συμβασιούχους του υπουργείου στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, από τις 7.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ.

Π. Γερουλάνος: Προσλήψεις μόνο μέσω του ΑΣΕΠ

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, «το κλείσιμο του μνημείου της Ακρόπολης από λίγους εργαζόμενους».

Θεωρεί ότι «το μνημείο πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει ανοιχτό», εξηγώντας παράλληλα ότι οι διαδηλωτές ενημερώθηκαν επανειλημμένως από τον εισαγγελέα για το παράνομο της πράξης τους, ενώ η αστυνομία επενέβη και άνοιξε το χώρο μόνο μετά τη συνεχιζόμενη άρνηση των διαδηλωτών να συμμορφωθούν.

Ο υπουργός, σε δηλώσεις του από την Αμερική όπου βρισκόταν, διευκρίνισε ότι το θέμα των συμβασιούχων έχει «απασχολήσει την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, η οποία και έχει αναγνωρίσει κάποια από τα δίκαιά τους» και σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της δίκαιης αντιμετώπισης των συμβασιούχων έχει ήδη αποφασιστεί και ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί θετικά και στο αίτημα για άρση του περιορισμού του 24μηνου στις συμβάσεις, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο, καθώς μελετάται το ενδεχόμενο κόστος μιας τέτοιας απόφασης για τη πολιτεία.

Τέλος, αναφορικά με το αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει και ότι έχει αποφασιστεί οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ και ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Tags:
No comments yet.