Μετρό Θεσσαλονίκης: «Κολλάει» στη βροχή

Oct 14th, 2010
Αγγελιοφόρος, 13.10.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Σε… έλη έχουν μετατραπεί τα εργοτάξια του μετρό, όπου εκτελούνται αρχαιολογικές ανασκαφές. Τα περισσότερα εργοτάξια του μεγαλύτερου δημόσιου έργου στην ιστορία της Θεσσαλονίκης υπολειτουργούν. Αυτό, στην καλύτερη των περιπτώσεων, διότι στις άλλες περιπτώσεις οι εργασίες απλώς… λιμνάζουν.
Λιμνούλες με νερά και λάσπη, πολλή λάσπη. Αυτή είναι η εικόνα που συναντά κάποιος σήμερα στα περισσότερα εργοτάξια του μετρό. Η έλλειψη στεγάστρων, που θα έπρεπε να ήταν δεδομένα σε ένα έργο της εμβέλειας του μετρό, αποτελεί την… αιτία του κακού.
Ετσι, κάθε φορά που βρέχει, οι εργασίες σταματούν, ενώ και μετά τη βροχή δε γίνεται ανασκαφή. Γιατί; Διότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πατήσουν μέσα στον ανασκαφικό χώρο, επειδή μετατρέπεται σε έλος και… βουλιάζουν. Εκ των πραγμάτων περιμένουν να βγει ο ήλιος, να στεγνώσουν τα νερά, για να μπουν και πάλι στο εργοτάξιο. Και συνήθως μέχρι να συμβεί αυτό… ξαναβρέχει!
Και την ώρα που άπαντες κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις αρχαιολογικές ανασκαφές, η έλλειψη στεγάστρων κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι χτες στα εργοτάξια δεν έγιναν ανασκαφές, ενώ την προηγούμενη βδομάδα τα συνεργεία εργάστηκαν μόνον τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ τις υπόλοιπες τρεις μέρες δεν εκτελέστηκε καμία εργασία…
Οι εργαζόμενοι
«Εδώ και χρόνια απαιτούμε να τοποθετηθούν στέγαστρα στα εργοτάξια όπου γίνονται ανασκαφές», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το αίτημα φάνηκε ότι θα υλοποιηθεί. «Τότε είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και είχε συμφωνήσει με τον τότε διευθυντή του έργου για μια σειρά από τεχνικές διευκολύνσεις στις αρχαιολογικές ανασκαφές, μεταξύ των οποίων και η τοποθέτηση στεγάστρων. Ομως όλα ”κόλλησαν”. Στο μεταξύ, όποτε βρέχει, οι εργοδότες μας πληρώνουν μεροκάματα και ένσημα, χωρίς να δουλεύουμε, διότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε. Ετσι, και ξοδεύονται χρήματα χωρίς λόγο, και οι εργασίες καθυστερούν σημαντικά, για ένα φαινόμενο όπως η βροχή, που δεν είναι απρόβλεπτο. Υπολογίστε πως το κόστος ενός στεγάστρου δεν είναι μεγαλύτερο από τα μεροκάματα μίας ή δύο ημερών», τονίζει ο κ. Κυπριανίδης.
«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δε θα συνεχιστεί. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν στέγαστρα σε όλα τα εργοτάξια όπου εκτελούνται ανασκαφές», προαναγγέλλει ο διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Tags:
No comments yet.