Υποδοχή του πρώτου "μετροπόντικα" στη Θεσσαλονίκη

Nov 10th, 2009
ΕΡΤ, 10.11.09

Το επτάμηνο ταξίδι του κάτω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε ο πρώτος “μετροπόντικας” που σήμερα βγήκε στο φως, στο εργοτάξιο του μετρό στη στάση Πανεπιστημίου. Το 1.650 τόνων, μήκους 100 μέτρων, «Κωστίκας», που ξεκίνησε από το Σιδηροδρομικό Σταθμό τον περασμένο Απρίλιο, “υποδέχθηκαν” το μεσημέρι, στο βάθους περίπου 30 μέτρων «όρυγμα», απ’ όπου θα βγαίνουν τα υλικά από την εκσκαφή για τις σήραγγες του μετρό, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, οι εκπρόσωποι της “Αττικό Μετρό” και των εταιριών της αναδόχου κατασκευάστριας κοινοπραξίας, καθώς και εργάτες.

Ο “μετροπόντικας” γκρέμισε και το τελευταίο κομμάτι τοίχου που χώριζε τη σήραγγα από το εργοτάξιο και οι χειριστές του, Έλληνες και Ιταλοί βγήκαν από το θάλαμο χειρισμού του μηχανήματος, για να γιορτάσουν τη συγκινητική συνάντηση, με όσους τους περίμεναν από την άλλη πλευρά, στο φως της ημέρας.

Ο κ. Μαγκριώτης στις δηλώσεις που έκανε απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί κατασκευής του μετρό, ενώ ευχαρίστησε και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, τον Γιώργο Σουφλιά.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας δίχασαν, που μας στενοχώρησαν και δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις για το μετρό πάνω από δεκαπέντε χρόνια τώρα. Το μετρό μάς ενώνει όλους και έτσι πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να υποστηρίξουμε την ολοκλήρωσή του, να δουλέψουμε για να ξεπεράσουμε τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί».

Ο υφυπουργός Υποδομών εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το συντονισμό της “Αττικό Μετρό” με τη “Μετρό Θεσσαλονίκης”, όσο και ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία κρατικών φορέων, ιδιαίτερα με φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, για τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου.

Σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τη σχεδιαζόμενη επέκταση της γραμμής του μετρό προς την Καλαμαριά, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε μη νόμιμες τις διαδικασίες αναφορικά με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στη Μίκρα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι «εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για να είμαστε μέσα στις προθεσμίες στο διαγωνισμό», ενώ δεν αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Tags:
No comments yet.