Υπέρ της διατήρησης των αρχαίων στη Βενιζέλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Nov 20th, 2013

Voria.gr, 23.10.2013

Του Τάσου Τασιούλα

Ενημερωμένος για την υπόθεση που έχει προκύψει με τις βυζαντινές αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στο μετρό της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της διατήρησης των βυζαντινών αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό στο σημείο που έχουν εντοπιστεί πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένος για την υπόθεση και δήλωσε ευχαριστημένος που υιοθετήθηκε η λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων στη θέση τους, σαν ένα μουσείο επισκέψιμο από όλους.

Ο κ.Βαρθολομαίος έφθασε αργά το απόγευμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου τον υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που διοργανώθηκε προς την τιμήν του. Στη σύντομη ομιλία του έκανε ακόμα μία σημαντική αναφορά, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας λέγοντας ότι «είναι πατριαρχική, ρωμέικη, δηλαδή ελληνική Μακεδονία από αρχαιοτάτων χρόνων».

Στη συνέχεια, μαζί με τον κ.Τζιτζικώστα φύτεψαν συμβολικά μια ελιά στους κήπους της περιφέρειας. Ο κ.Τζιτζικώστας, στον δικό του χαιρετισμό, έπλεξε το εγκώμιο του Οικονομικού Πατριάρχη σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εμπνέει τα ιδανικά της ταπεινοφροσύνης, της μετριοφροσύνης, της καρτερικότητας και της σταθερής πίστης.

Ο κ.Τζιτζικώστας έκανε και μία προσωπική αναφορά, καθώς όταν ήταν 13 ετών παρέστη μαζί με τον πατέρα του στην ενθρόνιση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ το 2010 παρέστη στην ιστορική λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. «Εύχομαι σε αυτές τις δυο στιγμές να προστεθεί και μια τρίτη, το άνοιγμα των πυλών της Θεολογικής Σχολής της Θράκης», πρόσθεσε.

«Στόχος μας δεν είναι  η ευημερία των αριθμών,  αλλά να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των πολιτών. Είμαστε εδώ εκπρόσωποι εφτά διαφορετικών παρατάξεων με κοινό στόχο να πάμε την Κ.Μακεδονία μπροστά», τόνισε ο κ.Τζιτζικώστας.

Να σημειωθεί ότι λίγο ωρίτερα, ο κ.Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Μακεδονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

No comments yet.