Το μετρό πάει… πάρκο

Oct 17th, 2009
Αγγελιοφόρος, 17.10.09

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Στο σταθμό στο πάρκο Μηνά Πατρικίου (περιοχή 25ης Μαρτίου) θα αναπτυχτεί το επόμενο εργοτάξιο του μετρό της Θεσσαλονίκης μέσα στο Νοέμβριο.

Σε πρώτη φάση, όπως συμβαίνει σε όλα τα εργοτάξια του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά, θα εκτελεστούν οι παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας και στη συνέχεια τα συνεργεία θα βάλουν μπρος για την κατασκευή του σταθμού.

Το συγκεκριμένο εργοτάξιο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα του μετρό, καθώς θα είναι διπλό: θα αφορά τόσο την κατασκευή του σταθμού Πατρικίου, όσο όμως και τη διακλάδωση για τη μελλοντική επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά, ώστε, όταν ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες, να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία της βασικής γραμμής.

Ο σταθμός Πατρικίου θα αναπτυχτεί επί της οδού Σόλωνος. Θα ξεκινά από τη συμβολή της Σόλωνος με τη Χαλκιδικής και θα εκτείνεται μέχρι την 25ης Μαρτίου. Από το ύψος της 25ης Μαρτίου και προς το πάρκο του Πατρικίου θα εκτελούνται οι εργασίες για τη διακλάδωση του μετρό προς την Καλαμαριά.

Από τις εργασίες κατασκευής του σταθμού αυτού δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην οδό Δελφών, που «πονά» στα δύο προηγούμενα εργοτάξια. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η 25ης Μαρτίου θα «υποφέρει» από τα έργα. Προβλήματα, επίσης, θα υπάρξουν στις οδούς Χαλκιδικής, Φιλελλήνων, Παπαντωνίου και βέβαια στην οδό Σόλωνος.

Οι μετροπόντικες

Στο μεταξύ, ο «Κωστίκας» και ο «Γιωρίκας», οι δύο μετροπόντικες, συνεχίζουν ακάθεκτοι το… ταξίδι τους στα έγκατα της πόλης. Ο «Κωστίκας» πλησιάζει στο Σιντριβάνι έχοντας αφήσει πίσω του την Καμάρα, ενώ ο «Γιωρίκας» πέρασε το σταθμό Βενιζέλου και οδεύει, πλέον, προς το σταθμό Αγίας Σοφίας.

Οι δύο μετροπόντικες προχωρούν, κατά μέσο όρο, δέκα μέτρα την ημέρα, χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν στο διάβα τους δυσάρεστα απρόοπτα. Κι αυτό καθώς στο βάθος όπου βρίσκονται (από μείον 16 έως μείον 31 μέτρα) δεν υπάρχει ούτε ίχνος αρχαίων, ενώ και ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται πάνω από την οροφή της σήραγγας που κατασκευάζουν.

Ν. Σ. Σ. – Δημοκρατίας

Σε δύο μέτωπα εκτείνονται οι εργασίες στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, σημείο εκκίνησης της διαδρομής του μετρό. Σε αυτό καθαυτό το σταθμό, γίνεται αρχαιολογική έρευνα με παράλληλη εκσκαφή του σταθμού. Στον επίσταθμο (το σημείο όπου θα στρίβουν οι συρμοί για να αλλάξουν κατεύθυνση, κοντά στην εκκλησία των Αγίων Πάντων), βρίσκεται σε εξέλιξη αρχαιολογική έρευνα και κατασκευάζεται η πλάκα οροφής.

Στη διακλάδωση του μετρό προς Σταυρούπολη -που ήδη κατασκευάζεται- προχωρά η αρχαιολογική έρευνα.

Στο σταθμό Δημοκρατίας είναι έτοιμοι οι διαφραγματικοί τοίχοι (το περίβλημα του σταθμού) και τα συνεργεία προχωρούν σε εργασίες ώστε στην επιφάνεια του εδάφους να τοποθετηθεί μεταλλική γέφυρα και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ενώ τα έργα θα συνεχίζονται υπογείως.

Πυρίκαυστος…

Στο σταθμό Βενιζέλου, όπου πρόσφατα καταργήθηκε η διάβαση των πεζών στη συμβολή της Εγνατίας με τη Βενιζέλου, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» (ο φορέας που έχει την ευθύνη παρακολούθησης κατασκευής του μετρό) βρήκε λύση και με τροποποίηση του εργοταξιακού χώρου η διάβαση θα επανέλθει, μόλις δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη αρχαιολογική ανασκαφή, όπως επίσης και οι εργασίες τοποθέτησης μεταλλικής γέφυρας.

Στο σταθμό Αγίας Σοφίας κατασκευάζονται πάσσαλοι αντιστήριξης του σταθμού, στο σταθμό «Σιντριβάνι» εξελίσσεται αρχαιολογική ανασκαφή και έξω από τη Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου (απ’ όπου θα βγαίνει σημαντικό τμήμα των υλικών εκσκαφής από τους δύο μετροπόντικες) συνεχίζεται η εκσκαφή. Στο σταθμό «Πανεπιστήμιο» ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαφραγματικών τοίχων και κατασκευάζεται τμήμα της πλάκας οροφής. Στο σταθμό «Παπάφειο», όπως όλα δείχνουν, η ανάπτυξη του εργοταξίου θα γίνει από τη νέα χρονιά.

Ανατολικά

Στο σταθμό «Ευκλείδης» κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι, στο σταθμό «Φλέμινγκ» σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες παράκαμψης των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας και ταυτόχρονα κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι και στο σταθμό Αναλήψεως προχωρούν οι παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας και βρίσκονται σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων. Στη Νέα Ελβετία, το τέρμα του μετρό, γίνονται παρακάμψεις δικτύων μέσα στην Κεραμοποιία Αλλατίνη.

Tags:
No comments yet.