Το Μετρό Θεσσαλονίκης στον αστερισμό του Άκτωρα

Jun 18th, 2013

Voria.gr, 10.06.2013

Της Άννης Καρολίδου

Προθερμαίνεται για να ανεβάσει ταχύτητα το μετρό, μετά την είσοδο της Άκτωρ στην ΑΕΓΕΚ. Επιμένει σε διεκδικήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ η κοινοπραξία

Το Μετρό Θεσσαλονίκης προθερμαίνεται για να ανοίξει ταχύτητα, μετά τη βελούδινη ολοκλήρωση της μετάβασης του ελέγχου της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική,  στον «Άκτωρα» του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με την υπογραφή των συμβάσεων η «ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική» , πέρασε στον «Άκτωρα», με τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς, να διατηρούν διοικητικό έλεγχο, καθώς το πακέτο των μετοχών που μεταβιβάστηκαν ( 80%), είναι προνομιούχες άνευ ψήφου.  Άλλωστε επικεφαλής του νέου δ.σ. της ΑΕΓΕΚ, στις θέσεις του προέδρου και δ/νοντος είναι ο Σωτήριος Γαβριήλ, στέλεχος του ομίλου της Alpha Bank για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης, τα πράγματα μπορούνε να πάνε μόνο προς το καλύτερο, αυτή τουλάχιστον είναι η προσδοκία που φαίνεται να επιβεβαιώνεται αφού ο ανάδοχος- η ελληνο-ιταλική κοινοπραξία  ΑΕΓΕΚ -IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA – ρίχνει στο έργο κι άλλα μηχανήματα και προσωπικό (χειριστές). Άλλωστε ο υπεύθυνος του έργου από πλευράς κοινοπραξίας, παραμένει ο ίδιος, ο πολιτικός μηχανικός Μιχαήλ Σίμας, διαχρονική αξία για το Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς μάλιστα είναι μέλος και στο νέο δ.σ. της ΑΕΓΕΚ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος.

Τώρα πλέον υπάρχουν οι προοπτικές για να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς το έργο, που έχει πάει πίσω περίπου μια πενταετία. Ουσιαστικά όλα τα εργοτάξια έχουν δοθεί στον ανάδοχο, ενώ έχει περάσει από τη Βουλή η διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως η Αττικό Μετρό, να προσφεύγουν στη διαιτησία. Και με τη διαιτησία ελπίζεται ότι θα επιλυθούν οι οικονομικές διαφορές που υπάρχουν με τον ανάδοχο.

Βεβαίως, υπάρχει αισιοδοξία για τη βασική γραμμή του Μετρό, υπό την προϋπόθεση ότι…όλα θα πάνε καλά. Να μη ξεχνάμε, υπάρχει και το πιο πρόσφατο κώλυμα που συνδέεται με τα αρχαία στο σταθμό «Βενιζέλου» και τον τρόπο διαχείρισης των ευρημάτων και, παράλληλα, κατασκευής του σταθμού.

«Η είσοδος του Άκτωρα δεν συνεπάγεται κάποια αλλαγή στις οικονομικές διεκδικήσεις της κοινοπραξίας. Καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιβαρυνθεί το κόστος ενός δημόσιου έργου. Άλλο έργο αναλάβαμε και άλλο βρεθήκαμε να κατασκευάζουμε», αναφέρει στη Voria.gr ο κ.Σίμας

Σημειώνεται ότι σήμερα, δεκάδες διεκδικήσεις της κοινοπραξίας βρίσκονται στα δικαστήρια, ενώ οι απαιτήσεις της, με τις τελευταίες εκτιμήσεις, συμποσούνται σε περίπου από 560 εκατ. ευρώ, σε ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ.  Όσον αφορά τη διαδικασία, η ΑΙΑSA θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα προς την Αττικό Μετρό, το οποίο αφού εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο, θα κριθεί από διαιτητή που θα οριστεί από το ΣτΕ.

«Έντατικοποιούμε τις εργασίες στους σταθμούς Παπάφειο και Πατρίκιο. Μετά από αναμονή επτά χρόνων, έχει ανοίξει το εργοτάξιο στο Παπάφειο και προχωρούμε στις πασσαλομπήξεις. Στον Πατρίκιο, έχουμε την κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων.  Επίσης, περιμένουμε από την Αττικό Μετρό, μετά από δύο χρόνια, να εγκρίνει το αίτημά μας για μεταφορά του TBM, έτσι ώστε να κινηθεί από την Νέα Ελβετία προς τα δυτικά», τονίζει ο ίδιος.

Εξέλιξη των εργασιών

Στην παρούσα φάση, έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες στα εργοτάξια του Ν.Σ.Σταθμού, στη Διακλάδωση Δημοκρατίας.

Στο σταθμό «Βενιζέλου», αναμένεται η έκδοση απόφασης από το ΚΑΣ, σχετικά με την υπόθεση των αρχαιοτήτων και το χειρισμό τους. Στο σταθμό «Αγίας Σοφίας» έχει πέσει η πλάκα οροφής στο βόρειο τμήμα , ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των δικτύων και το εργοτάξιο, περί τον Αύγουστο, θα μεταφερθεί νοτίως της Εγνατίας, αφού αλλάξουν οι κυκλοφοριακές ρυθμισεις.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στο «Συντριβάνι» για να κατασκευαστεί η πλάκα οροφής. Στο «Πανεπιστήμιο», οι εργασίες είναι το επίπεδο -3 και θα συνεχιστεί η εκσκαφή να κατεβεί ο σταθμός στο επίπεδο -4 , της αποβάθρας, ενώ πρέπει να απομακρυνθούν και οι καλωδιώσεις για την κίνηση του ΤΒΜ.

Στο «Παπάφειο», κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί, στην «Ανάληψη» συνεχίζεται το jet grouting για τη στερέωση των εδαφών  όπως και η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων.  Η οδός Δελφών, στο τμήμα που είναι κλειστή,  θα παραμείνει αποκομμένη για ένα εξάμηνο ακόμη, τουλάχιστον.

Στον «Πατρίκιο», αρχίζει η κατασκευή των διαφραγματικών ( σταθμός κομβικός από τον οποίο θα αρχίζει η επέκταση προς Καλαμαριά). Στη «Βούλγαρη», μετά από αναβολές και καθυστερήσεις, αναμένεται η απόφαση του  δικαστηρίου για τον ορισμό τιμής μονάδας και την απαλλοτρίωση.  Στη «Νέα Ελβετία», έχει απελευθερωθεί ο χώρος του εργοταξίου και εκκρεμεί το θέμα της μεταφοράς του ΤΒΜ, ενώ τέλος, στο αμαξοστάσιο, που βρίσκεται στην Πυλαία, συνεχίζονται οι εργασίες για τη μεταφορά του ΣΜΑ του δήμου. Εκτιμάται ότι θα έχουν τελειώσει στον επόμενο μήνα, οπότε η περιοχή θα δοθεί στον εργολάβο.

Η υπόθεση ΑΚΤΩΡ- ΑΕΓΕΚ

Η απόκτηση της ΑΕΓΕΚ από τον Άκτωρα σαφώς και ήταν πολύ κρίσιμη για την πορεία του Μετρό Θεσσαλονίκης συνολικά, καθώς μάλιστα ο Άκτωρ έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος της επέκτασης προς Καλαμαριά και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.

Σχετικά με τη μεταβίβαση, των μετοχών της ΑΕΓΕΚ, που είχαν ενεχυριαστεί στις τράπεζες  Alpha και Πειραιώς, μεταφέρουμε σχετική ειδική επεξηγηματική επιστολή που είχε σταλεί προς την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς, μετά από αίτημά της.

«Για την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, αφού πρώτα μετατραπούν σε προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές, το τίμημα είναι 1 ευρώ,και για την απόκτηση μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,992% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΑΕ, το τίμημα είναι 200.000 ευρώ» αναφέρεται στην απάντηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

«Η επιλογή της ΑΚΤΩΡ, για μη συμμετοχή στη διοίκηση της ΑΕΓΕΚ ΚΑΤAΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ παρά μόνο μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, κορμός της συμφωνίας, υλοποιείται με έκδοση προνομιούχων μετοχών άνευ ψήφου» σημειώνεται.

«Δεδομένου ότι η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει μόνο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ για την εκτέλεση των έργων της καμία επίπτωση δεν υπάρχει ούτε στο ανεκτέλεστο αλλά ούτε και στην οικονομική θέση της ΑΚΤΩΡ».

 

 

No comments yet.