Το ΕΚΘ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Mar 12th, 2013

Thestival.gr, 11.03.2013

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη…

συμπαράσταση της στους εργαζόμενους του μετρό της Θεσσαλονίκης, στέκεται δίπλα τους στις κινητοποιήσεις τους και ζητά από την Αττικό Μετρό να αναλάβει τις ευθύνες της , να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην επαναπρόσληψη των απολυμένων και στην επίλυση των προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση του έργου.

Οι διοικούντες στην εταιρεία ενώ υποστηρίζουν πως υπάρχουν χρήματα για το έργο, την ίδια ώρα με πρόσχημα το πρόβλημα του Μαρμαρόστρωτου της Βενιζέλου επιλέγουν τη διακοπή των εργασιών και την απόλυση 400 εργαζομένων στην αρχαιολογία. Η τακτική αυτή γεννά αμφιβολίες για το εάν όντως υπάρχουν τα χρήματα καθώς αν αυτό αποτελεί την πραγματικότητα, τότε γιατί η εταιρεία δεν φρόντισε να δημιουργήσει έργο στους σταθμούς της Αγίας Σοφίας, του Σιδηροδρομικού Σταθμού και του ΣΜΑ; Και γιατί σήμερα δεν αναζητεί έπειτα από διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές μια άμεση και γόνιμη λύση; Την ώρα μάλιστα που με μεθοδευμένες κινήσεις η εταιρεία προγραμματίζει απολύσεις και επαναπροσλήψεις με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ανακάλυψη του αρχαιολογικού θησαυρού στο εργοτάξιο Βενιζέλου είναι απλά πρόφαση της εταιρείας και ο θησαυρός μπορεί να διαφυλαχθεί εκεί που βρίσκεται και οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να δουλεύουν με πλήρη δικαιώματα.

Είναι ολοφάνερο πως η πολύτιμη λύση που αναζητείται δεν θα έρθει με την απαξίωση έμπειρου και ικανού επιστημονικού και εργατικού προσωπικού. Παράλληλα, θεωρούμε αδιανόητο στη σημερινή εποχή που έμπειροι επιστήμονες μπορούν να δώσουν λύση και στα χαρτιά και στην πράξη, και να διαφυλαχθεί τόσο η πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και η συνέχιση του έργου και η διασφάλιση των εργαζομένων, η εταιρεία του σημαντικότερου έργου της Θεσσαλονίκης να επιλέγει να κωλυσιεργεί, δηλώνοντας απλώς πως καταβάλλει προσπάθειες.

Το ΕΚΘ ζητά να επαναπροσληφθούν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι και να εξευρεθεί μια πραγματική λύση που θα εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τους ίδιους μισθολογικούς όρους εργασίας των εργαζομένων ενώ παράλληλα θα ανατρέπει τη στάσιμη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

 

No comments yet.