Τα τέσσερα ευρωπαϊκά έργα του ΣΑΣΘ

Mar 28th, 2013

Voria.gr, 28.03.2013

Του Δημήτρη Κούρου

Ένα νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συγκοινωνίες επιδιώκει ο ΣΑΣΘ με τραμ, «έξυπνο» εισιτήριο, αναδιάρθρωση των λεωφορείων και δημιουργία μεγάλου συγκοινωνιακού κόμβου στη Μίκρα

Εταίρος σε τέσσερα ευρωπαϊκά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται εν μέρει από ευρωπαϊκούς πόρους, είναι το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

Μέσα από τα τέσσερα αυτά έργα επιδιώκεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς γίνεται η προετοιμασία για τη δημιουργία γραμμής τραμ στη Θεσσαλονίκη, τη λειτουργία του ενιαίου και ευφυούς ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών και τη δημιουργία μεγάλων συγκοινωνιακών κόμβων για την εξυπηρέτηση των χρηστών όλων των μέσων μετακίνησης, με τον πρώτο στη Μίκρα.

Το πρώτο έργο διακρατικής συνεργασίας είναι το ECOTALE (External Costs of Transport and Land Equalization), που αποσκοπεί στη μείωση και εσωτερίκευση του περιβαλλοντικού, χωρικού και κοινωνικού κόστους που προκαλείται από τις μεταφορές.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου το ΣΑΣΘ διερευνά μεταξύ άλλων την κατασκευή γραμμής τραμ στη Θεσσαλονίκη. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014. Ήδη έχει γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε η κατασκευή τραμ από ιδέα να μπορέσει να αποκτήσει συγκεκριμένη μελέτη και να χρηματοδοτηθεί για να υλοποιηθεί στο μέλλον.

Όπως έγραψε προσφάτως η Voria.gr ήδη υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες γραμμές τραμ που μπαίνουν σε διαβούλευση, προκειμένου να επιλεγεί η πιο κατάλληλη.

Το δεύτερο έργο, επίσης διακρατικής συνεργασίας, είναι το ΕΡΤΑ (Enhancing Public Transport Authority). Πρόκειται για ευρωπαϊκό μοντέλο για τη Δημόσια Αρχή Μεταφορών, που θεωρείται βασικός παράγοντας για να γίνουν οι μεταφορές βιώσιμες.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα διερευνηθούν οι διάφορες εναλλακτικές λύσεις για τη δημοπράτηση και ανάθεση του δικτύου των λεωφορειακών γραμμών στη Θεσσαλονίκη, μετά τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης εκτέλεσης της αστικής συγκοινωνίας από τον ΟΑΣΘ (δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό).

Στη νέα σύμβαση θα περιληφθούν και οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ για την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών.

Το τρίτο ευρωπαϊκό έργο του ΣΑΣΘ είναι το ATTAC (Attractive Urban Transport for Accessible Cities). Μέσα από αυτό το έργο θα μπει στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικιών το ενιαίο και ευφυές σύστημα συλλογής κομίστρου. Η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί, όμως σε διαβούλευση βρίσκεται η πρόταση του ΣΑΣΘ για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων (12), που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η εκπόνηση του οποίου είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και το Σχέδιο της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο πανελλαδικά που εκπονήθηκε ενσωματώνοντας όλες τις οδηγίες της ΕΕ.

Η σπουδαιότητα του Σχεδίου διαπιστώνεται από το γεγονός ότι οι πόλεις που έχουν ΣΒΑΚ θα έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διεκδίκηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οριστικό Σχέδιο θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση που προγραμματίζει ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, στα μέσα του ερχόμενου Μαΐου, στο δήμο Θέρμης.

Το τέταρτο ευρωπαϊκό έργο είναι το NODES (New Tools for Design and Operation of Urban Transport Interchanges). Άρχισε τον προηγούμενο Οκτώβριο και έχει ως στόχο τη δημιουργία εργαλείων υποστήριξης των ευρωπαϊκών πόλεων στο σχεδιασμό και τη λειτουργία νέων ή αναβαθμισμένων συγκοινωνιακών κόμβων, ώστε να αποτελέσουν ένα μέσο καλύτερης υποστήριξης, καλύτερων υπηρεσιών και υψηλότερου βαθμού ικανοποίησης τόσο στους επιβάτες των μέσων μεταφοράς, όσο και στους διαχειριστές τους, στους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, που επηρεάζονται σημαντικά από την αποτελεσματικότητα αυτών των κόμβων.

Το ΣΑΣΘ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, εξετάζει τη δημιουργία ενός μεγάλου τερματικού στην περιοχή της Μίκρας στο δήμο Καλαμαριάς. Εκεί θα δημιουργηθεί ένας κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, όπου θα συναντιούνται πολλά μέσα μετακίνησης των πολιτών.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τερματικό σταθμό του μετρό (με πιθανή επέκταση προς το αεροδρόμιο), τερματικό σταθμό αστικών λεωφορείων, μεγάλη πιάτσα ταξί, στάση της θαλάσσιας συγκοινωνίας (εφόσον γίνει), ποδήλατα, μεγάλο πάρκινγκ και σύστημα «park & ride».

 

No comments yet.