Θέμα στο BBC τα αρχαία του μετρό στον σταθμό Βενιζέλου

Mar 14th, 2013

Voria.gr, 14.03.2013

Η έντονη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό απασχολεί ρεπορτάζ της βρετανικής ιστοσελίδας

Θέμα στο BBC έγιναν τα αρχαία του μετρό στο σταθμό Βενιζέλου, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Μετρό Θεσσαλονίκης: Αρχαίο δίλημμα για τη σύγχρονη Ελλάδα».

Η βρετανική ιστοσελίδα σημειώνει πως αντί η λεγόμενη «Βυζαντινή Πομπηία» που βρέθηκε στο σημείο, να προκαλεί χαρά και ενθουσιασμό, έχει προκαλέσει μια πικρή διαμάχη σε μια χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, η ανακάλυψη που έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τους αρχαιολόγους, έχει προκαλέσει μεγάλη κόντρα ανάμεσα στους επιστήμονες και τους κατασκευαστές, για το εάν πρέπει ή όχι να μετακινηθούν τα ευρήματα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες στο μετρό.

Μάλιστα, η βρετανική ιστοσελίδα χαρακτηρίζει τα αρχαία αυτά πολύ σημαντικά που ξεπερνούν τα πιο τρελά όνειρα των επιστημόνων, καθώς, όπως αναφέρει, «έξι μέτρα κάτω από το σύγχρονο εμπορικό κέντρο, απλώνεται η εμπορική καρδιά της αρχαίας πόλης».

Παράλληλα, το BBC υποστηρίζει πως οι αρχαιολόγοι και οι Αρχές του δήμου ονειρεύονται ένα μετρό που θα συνδυαστεί με ένα υπόγειο μουσείο, που θα γίνει ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και μια διαρκής υπενθύμιση του ένδοξου παρελθόντος της πόλης, που δυστυχώς κρύβεται πια πίσω από δεκαετίες άναρχης και καταστροφικής δόμησης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τεχνικοί της Αττικό Μετρό υποστηρίζουν πως μετρό και αρχαία δεν γίνεται να συνυπάρξουν. Υποστηρίζουν ότι η διατήρηση των ευρημάτων στον χώρο θα οδηγούσε σε κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου και θα απειλούσε ολόκληρο το έργο, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ένα από τα λίγα σε εξέλιξη δημόσια έργα στην Ελλάδα της κρίσης.

Η βρετανική ιστοσελίδα, αναφερόμενη στις καθυστερήσεις για την αποπεράτωση του έργου, υπογραμμίζει ότι 450 εργάτες διαδήλωσαν αυτή την εβδομάδα λόγω των απολύσεων που ακολούθησαν ως συνέπεια των καθυστερήσεων του έργου, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για έναν εξαιρετικά ήρεμο Δήμαρχο, ο οποίος δηλώνει ότι «η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα λύσει το δίλημμα αφού στην εποχή μας τίποτα δεν είναι τεχνικά αδύνατο».

No comments yet.