Ενταξη της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στο ΕΠΠΕΡΑΑ

Jan 23rd, 2012

Το Βήμα, 23.01.2012

Το μήκος της γραμμής θα είναι 4,8 χιλιόμετρα με πέντε νέους σταθμούς

Αθήνα
Η ανατολική επέκταση έως την Καλαμαριά της κύριας γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 628 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
O συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός από το Ταμείο Συνοχής ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια.
Το μήκος της γραμμής θα είναι 4,8 χιλιόμετρα με πέντε νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα). Προβλέπεται η κατασκευή δύο σηράγγων, η εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων καθώς και Σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας (ΑΤΟ) και Επιτήρησης (ATS) Συρμών.
«Με την υλοποίηση του έργου αναβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, βελτιώνονται δραστικά οι συνθήκες κυκλοφορίας στην πόλη και μειώνεται η επιβάρυνση προς το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Πιστεύουμε ότι το έργο θα προχωρήσει με τους ρυθμούς που απαιτείται για την απορρόφηση των πόρων», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων μετά την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 8,2 χιλιάδες τόνους C02 κατ’ έτος.
Με την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης έως την Καλαμαριά εκτιμάται ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετηθεί περίπου 87.000 νέους επιβάτες ημερησίως. Ο πρόσθετος πληθυσμός με δυνατότητα πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 91.000.
«Επιταχύναμε τις διοικητικές, τεχνικές διαδικασίες και τις μελέτες για την ωρίμανση του έργου, ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της Β΄ φάσης του διαγωνισμού. Σε λίγες ημέρες, θα κληθούν οι διαγωνιζόμενοι, να παραλάβουν τα τεύχη δημοπράτησης για να υποβάλουν τις προσφορές τους», τονίζει ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ι. Μαγκριώτης. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με εντατικό ρυθμό την ολοκλήρωση των μελετών, για τη δημοπράτηση μέχρι το 2013 της νέας γραμμής από την Πλατεία Δημοκρατίας, μέσω της οδού Λαγκαδά μέχρι Ευκαρπία και Νοσοκομεία. Η Αττικό Μετρό Α.Ε. σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς οριστικοποιεί τη χάραξη των άλλων δύο γραμμών. Η 1η από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, Ξηροκρίνη, Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμο, και το Κορδελειό. Η 2η από Πανεπιστήμιο προς Τούμπα, Χαριλάου και Ν. Ελβετία. Τέλος, μελετάτε και επέκταση με Μέσo Σταθερής Τροχιάς από Μίκρα μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία».

No comments yet.