Εμπλοκή στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης

Mar 30th, 2008
Express, 29.03.08
Σοβαρές επιπλοκές στην εξέλιξη του έργου κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει το ναυάγιο του σχεδίου εξυγίανσης και διάσωσης από την οικονομική κατάρρευση της τεχνικής εταιρίας ΑΕΓΕΚ που συμμετέχει στην ανάδοχο κοινοπραξία με ποσοστό 28%, έχοντας παράλληλα αναλάβει σχεδόν το σύνολο του κατασκευαστικού αντικειμένου.

Χθες η ΑΕΓΕΚ ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες μάλιστα προ ημερών ανέλαβαν την ευθύνη διοίκησης της επιχείρησης, ακυρώθηκε η συμφωνία οικονομικής εξυγίανσης μέσω της εισόδου ως στρατηγικού επενδυτή του ινδικού οίκου DSC, καθώς αυτός δεν ικανοποίησε σε εύλογο χρονικό διάστημα τις αναληφθείσες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ΑΕΓΕΚ σε περίπτωση που δεν βρεθεί έγκαιρα νέος επενδυτής, φαίνεται να ανησυχεί πλέον τις αρμόδιες υπηρεσίες όσον αφορά την εξέλιξη του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, ιδίως μετά τις φήμες του τελευταίου διαστήματος που κάνουν λόγο για απροθυμία των υπολοίπων εταίρων της αναδόχου κοινοπραξίας να συνεχίσουν το έργο. Υπενθυμίζεται πως το έργο εκτελεί η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo – Seli – Ansaldobreda, η οποία και το ανέλαβε μετά την προσφορά μιας ιδιαίτερα υψηλής έκπτωσης που εκτιμάται ότι καθιστά ζημιογόνα τη συγκεκριμένη εργολαβία. Συγκεκριμένα, η ανάδοχος κοινοπραξία προσέφερε 798 εκατ. ευρώ έναντι 849 εκατ. ευρώ του δεύτερου διεκδικητή και 870 εκατ. ευρώ του τρίτου.

Eχοντας πλέον αντιληφθεί πως η προσφορά τους δεν εξασφαλίζει κέρδη, εκφράζονται φόβοι πως οι υπόλοιποι εταίροι της κοινοπραξίας θα επιδιώξουν –με την ευκαιρία του αδιεξόδου στην ΑΕΓΕΚ– να αποδεσμευτούν από το έργο. Από την άλλη, καμία από τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες που διεκδίκησαν το έργο δεν θα θελήσει να εμπλακεί σ’ αυτό, τουλάχιστον με βάση την προσφορά της αναδόχου κοινοπραξίας. Eτσι, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ο διαγωνισμός, γεγονός που θα οδηγήσει το έργο σε νέα χρονική καθυστέρηση.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΑΕΓΕΚ επισημαίνεται πως πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση νέου επενδυτή, μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την DSC. Πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον η νέα διοίκηση της εισηγμένης σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης οποιουδήποτε στοιχείου της ΑΕΓΕΚ είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί (είτε της εισηγμένης holding εταιρίας, είτε της θυγατρικής ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, είτε και των δύο), προκειμένου να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα που τους οφείλει η επιχείρηση και τα οποία υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι πιστώτριες τράπεζες υποστηρίζουν πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά στοιχείων της ΑΕΓΕΚ, καθώς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις.

Tags:
No comments yet.