«Ανύπαρκτο ζήτημα η υπόθεση των αρχαίων σε Βενιζέλου»
Αγγελιοφόρος, 17.04.2013
Του Γιώργου Μούκα, gmoulkas.wordpress.com
Ανύπαρκτο ζήτημα για την Αττικό Μετρό ΑΕ αποτελεί η υπόθεση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, καθώς όλες οι λύσεις που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο είναι εφικτές και μπορούν να εκτελεστούν, δήλωσε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρίας, Χρήστος Τσίτουρας.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη συνύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και του υπόγειου σιδηρόδρομου στον επίμαχο σταθμό της Βενιζέλου, ο κ. Τσίτουρας είπε ότι οι λύσεις που έχουν υποδειχθεί από το ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ ανήκουν στη σφαίρα του δυνατού και μπορούν να μελετηθούν περαιτέρω, ώστε να επιλεγεί τελικώς η καλύτερη.
«Πρέπει όμως να προσέξουμε», συμπλήρωσε, «καθώς είναι ήδη υπογεγραμμένη η σύμβαση όλου του έργου, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Από τη σύμβαση αυτή απορρέουν συμβατικές υποχρεώσεις και περιορισμοί χρονικοί, οικονομικοί και διαχειριστικοί, όπως προβλέπει η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτές τις παραμέτρους δεν μπορούμε να παραβλέψουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίτουρα, η προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όσον αφορά στην απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου, ενώ για το ζήτημα της επανατοποθέτησης και της ανάδειξης των ευρημάτων η Αττικό Μετρό ΑΕ, όπως είπε, «θα εφαρμόσει ό,τι υποδείξει το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού».
Ο κ. Τσίτουρας χαρακτήρισε άκρως εποικοδομητική τη δημόσια συζήτηση που διεξήχθη αργά το απόγευμα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν διεξοδικά, μέσω σχεδίων και κατόψεων, οι τέσσερις προτάσεις που συνέταξε η διεπιστημονική επιτροπή του ΑΠΘ, αποτελούμενη από τρεις ομάδες εργασίας (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι).
«Πλούτος για την πόλη»
«Από κει που δεν είχαμε λύσεις, τώρα έχουμε τέσσερις προτάσεις», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, και εξήγησε πως οι κοινοί παρανομαστές όλων των λύσεων είναι δύο:
* Η συνύπαρξη του μετρό και των ευρημάτων, ώστε ο σταθμός της Βενιζέλου να αποτελέσει ζωντανό μουσείο
* Η προσωρινή απόσπαση και η εκ νέου τοποθέτηση των αρχαιοτήτων στην ίδια θέση σε ποσοστό από 70% έως 86%, ώστε να αναδειχθεί η διαχρονία της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μυλόπουλος χαρακτήρισε πλούτο για τη Θεσσαλονίκη και την Πολιτεία την εξεύρεση τεσσάρων λύσεων, οι οποίες, όπως είπε, «αντιστοιχούν σε τέσσερις συλλήψεις για τη συνύπαρξη μετρό και αρχαίων με διαβάθμιση κόστους και χρόνου. Απ΄ αυτές θα μπορούσε να επιλεγεί η πιο ωφέλιμη για τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις προτεραιότητες της Πολιτείας».
Ο κ. Μυλόπουλος ανέγνωσε επίσης επιστολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχει τεχνικά βιώσιμη λύση που να επιτρέπει την κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου, χωρίς προηγούμενη απόσπαση και μεταφορά των αρχαίων».
«Δε θα συναινέσω…»
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση: «Δε θα συναινέσω με τίποτα στη μόνιμη απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από το σταθμό της Βενιζέλου. Θεωρώ πως υπάρχουν λύσεις συνύπαρξης και, εάν αυτές μελετηθούν περισσότερο, τότε μπορούν να βρεθούν ακόμη καλύτερες επιλογές». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τελική απόφαση είναι πολιτική, αν και έχει οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά».
Αίτηση θεραπείας
Ο κ. Μπουτάρης έκανε επίσης γνωστό ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, ζητώντας απ΄ αυτόν να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του ΚΑΣ, που ελήφθη στο τέλος Ιανουαρίου και η οποία αφορά στην απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Ο ίδιος είπε ότι η Αττικό Μετρό ΑΕ, το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ έχουν πλέον ορίσει εκπροσώπους τους στην επιτροπή που συνέστησε ο δήμος Θεσσαλονίκης και η οποία θα αξιολογήσει και θα ιεραρχήσει τις προτεινόμενες λύσεις. Η εν λόγω επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Πέμπτη 25 Απριλίου και λίαν συντόμως θα αποστείλει το πόρισμά της στον κ. Τζαβάρα, ζητώντας την αναπομπή του ζητήματος στο ΚΑΣ, ώστε αυτό να γνωμοδοτήσει εκ νέου.
«Να αναδειχθούν»
«Θα πρωταγωνιστήσω μαζί με το δήμαρχο και θα ζητήσουμε την προσφορότερη λύση για τα αρχαία του μετρό», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, για να προσθέσει: «Τα αρχαία πρέπει να αναδειχθούν με σεβασμό στην ιστορία της πόλης και στο έργο του μετρό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η υπόθεση της Βενιζέλου είναι ο τελευταίος κρίκος των προβλημάτων του μετρό, το οποίο βρίσκεται στον αέρα, χωρίς να έχει σαφές χρονοδιάγραμμα».
Ακολούθως παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες οι 4 προτάσεις του ΑΠΘ, το περιεχόμενο και τις παραμέτρους των οποίων εξέθεσε ο «Αγγελιοφόρος» σε αναλυτικό δημοσίευμά του την Κυριακή 14 Απριλίου.