Αναπομπή στο ΚΑΣ για τα ευρήματα της Βενιζέλου ζητούν οι αρχαιολόγοι
Αγγελιοφόρος, 30.08.2013
gmoulkas.wordpress.com
Του Γιώργου Μούλκα
Καμία απολύτως διοικητική διαδικασία, πλην αυτής της αναπομπής στο ΚΑΣ, δεν μπορεί νομίμως να τεθεί σε κίνηση, ώστε να καταστεί δυνατή η συνύπαρξη του μετρό και των αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό της Βενιζέλου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.
Η κ. Κουτσούμπα αναφέρει ότι η διαχείριση του μοναδικού αρχιτεκτονικού συνόλου της πόλης εξελίσσεται πλέον σε φαύλο κύκλο, παρά την επίτευξη συμφωνίας αργά το βράδυ της Τετάρτης στο ΥΜΑ-Θ.
Οι δύο πόλοι
Όπως εξηγεί, ο ένας πόλος της αντιπαράθεσης, δηλαδή η Αττικό Μετρό ΑΕ και το υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικεί πρώτα να αποσύρει ο δήμος Θεσσαλονίκης την προσφυγή του ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατόπιν να εισαχθεί προς συζήτηση στο ΚΑΣ το θέμα της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.
Αντιθέτως, ο άλλος πόλος, δηλαδή ο δήμος Θεσσαλονίκης, ζητεί πρώτα να συζητηθεί εξ αρχής η υπόθεση στο ΚΑΣ και, αφού συνταχθεί γνωμοδότηση και εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, τότε να αποσύρει την προσφυγή του ενώπιον του ΣτΕ.
Ποιος θα υποχωρήσει
Με άλλα λόγια, η μία πλευρά ισχυρίζεται ότι, για να γίνει η όποια συζήτηση στο ΚΑΣ, πρέπει προηγουμένως να υποχωρήσει ο δήμος, ενώ η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι, για να αποσύρει την προσφυγή, πρέπει πρώτα να υπαναχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού και να εκδώσει νέα απόφαση.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, δηλαδή να εκδοθεί νέα απόφαση, θα πρέπει νωρίτερα να εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ θέμα σχετικό με τις αρχαιότητες της Βενιζέλου. Αυτό όμως είναι νομικώς αδύνατον, καθώς έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ κάθε προγενέστερη διοικητική πράξη του υπουργείου Πολιτισμού.
«Καθαρή» λύση
«Σε διοικητικό επίπεδο υπάρχει μόνο μία απλή και “καθαρή” διαδικασία, που είναι σύμφωνη με την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ», λέει η κ. Κουτσούμπα και διευκρινίζει: «Αυτή η διαδικασία ορίζει να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση του Κώστα Τζαβάρα, να εισαχθεί εκ νέου το θέμα της συνύπαρξης ή μη των αρχαιοτήτων στο ΚΑΣ, δηλαδή να γίνει αναπομπή, και στη συνέχεια να εκδοθεί νέα απόφαση. Οσο αυτό δε γίνεται, όσο αυτό καθυστερεί, οι υποσχέσεις που δίνονται για τη συνύπαρξη μετρό και αρχαίων θα αποτελούν κενό γράμμα».
Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων
Την αναπομπή της υπόθεσης στο ΚΑΣ έχει ήδη ζητήσει η κατεξοχήν αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με επικεφαλής την αρχαιολόγο Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Μάλιστα, το σχετικό αίτημα έχει διατυπωθεί εγγράφως δύο φορές, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αλλά έως τώρα έχει αγνοηθεί.
Η 9η Εφορεία Αρχαιοτήτων
Υπέρ της αναπομπής στο ΚΑΣ τάσσεται και η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα κληθεί να αναλάβει, ως επιβλέπουσα αρχή, το έργο της απόσπασης των αποκαλυφθέντων αρχαιοτήτων και της επανατοποθέτησής τους στον ίδιο χώρο. Αρχαιολόγοι της εν λόγω υπηρεσίας θεωρούν ότι το θέμα πρέπει πλέον να ιδωθεί σφαιρικά, να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του και να εκκινήσει από μηδενική βάση.
Η αρχική διαβεβαίωση
Στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαία η σύνταξη νέας γνωμοδότησης εκ μέρους του ΚΑΣ, μετά την παρέμβαση του ΣτΕ, και για έναν πρόσθετο λόγο: Επειδή τα μέλη του οργάνου ψήφισαν κατά τη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου 2013 υπό το βάρος της διαβεβαίωσης της Αττικό Μετρό ΑΕ ότι δεν υπήρχε άλλη, ασφαλής τεχνική λύση, πέραν αυτής της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από το σκάμμα της Βενιζέλου και της μεταφοράς τους στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Έτσι, δεν εξετάστηκε καν η δυνατότητα συνύπαρξης των αρχαιοτήτων και του μετρό, όπως εκ των υστέρων υποδείχθηκε, βάσει τεσσάρων λύσεων, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ.