Ανάσα με τραμ και πλωτή συγκοινωνία

Nov 23rd, 2010
Μακεδονία, 23.11.2010
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
 Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η θαλάσσια αστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης, καθώς εντός της επόμενης εβδομάδας προκηρύσσεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες για τη δρομολόγησή της, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει η διερεύνηση για τη χάραξη γραμμής τραμ.
Η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, που προβλέπεται στο νέο στρατηγικό σχέδιο υποδομών μεταφορών Θεσσαλονίκης, θα εκτείνεται από τη Νέα Μηχανιώνα μέχρι το λιμάνι, με ενδιάμεσες στάσεις που θα υποδειχτούν από σχετική μελέτη. Σχεδιάζεται να γίνεται με σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη. Η γραμμή του τραμ θα αφορά μια διαδρομή από τον σταθμό μετεπιβίβασης του ΙΚΕΑ μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, μέσω του άξονα Βασιλίσσης Όλγας – Τσιμισκή.
Η ανακοίνωση για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης των δύο έργων, που μπορούν να ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, έγινε προχθές από τον υφυπουργό Η γραμμή του τραμ θα αφορά μια διαδρομή από τον σταθμό μετεπιβίβασης του ΙΚΕΑ μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, μέσω του άξονα Βασιλίσσης Όλγας – Τσιμισκή Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρο Βούγια, σε συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος έχει την πατρότητα της ιδέας για τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας, την οποία είχε καταθέσει το 1986, αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία της, όπως η αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, η μείωση του χρόνου μετάβασης από τις ανατολικές περιοχές στο κέντρο και αντίστροφα, η μείωση των ρύπων, η τουριστική αναβάθμιση και η ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου.Όσον αφορά το τραμ, η προκήρυξη θα αφορά τη διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθούν τα επόμενα βήματα. Στο στρατηγικό σχέδιο υποδομών μεταφορών του υπουργείου Υποδομών, πάντως, προβλέπονται 250 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη τραμ την επόμενη δεκαετία.
Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για το τραμ και τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, επισημαίνοντας ότι “η συνεργασία με τον Σπύρο Βούγια, και λόγω προσωπικής χημείας και λόγω ουσίας, μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική για τη Θεσσαλονίκη”.

…………………………………………..

Ο κ. Βούγιας διαβεβαίωσε τον κ. Μπουτάρη για την πρόθεσή του να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της νέας διοίκησης και να στηρίξει το πρόγραμμά της, υπενθυμίζοντας ότι “είκοσι χρόνια πριν είχαμε ξεκινήσει μαζί μια συλλογική περιπέτεια για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης στο επίπεδο της καθημερινής της ζωής. Έτσι οι θέσεις μας για βιώσιμη κινητικότητα, καθαρό περιβάλλον, ανακύκλωση και ήπια κυκλοφορία είναι κοινές. Είμαι αισιόδοξος πως αυτή τη φορά όσα μελετήσαμε, σχεδιάσαμε και οραματιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια θα γίνουν επιτέλους πραγματικότητα”.

Αρχές του 2015 έτοιμο το μετρό

Εντός του 2011 αρχίζει το έργο της επέκτασης προς την Καλαμαριά. Ενέργειες για να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις και για τις επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και Εύοσμο

Στις αρχές του 2015 θα τεθεί σε λειτουργία το μετρό Θεσσαλονίκης ενώ εντός του 2011 θα αρχίσει το έργο της επέκτασης προς την Καλαμαριά. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις και για τις επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και Εύοσμο, στα δυτικά, που είναι στο στάδιο της μελέτης, και για επέκταση ανατολικά προς το αεροδρόμιο.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης σε χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της Μετρό Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα αναλάβει καθήκοντα τη 1 Ιανουαρίου 2011. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή της Μετρό Θεσσαλονίκης και του δήμου Θεσσαλονίκης, για να αντιμετωπίζονται τα εκάστοτε προβλήματα.Αρχές του 2015 έτοιμο το μετρό
Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν στο μέλλον και δήμοι απ’ όπου θα διέρχονται γραμμές του μετρό. “Με την επιτροπή θα αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό. Για παράδειγμα, η ταλαιπωρία των καταστηματαρχών εκεί όπου κατασκευάζονται οι σταθμοί του μετρό είναι μεγάλη. Γνωρίζουμε τις απώλειες του τζίρου και των δραστηριοτήτων τους από τα προηγούμενα χρόνια λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στα σημεία αυτά και κυρίως λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών”, τόνισε ο κ. Μαγκριώτης, υπογραμμίζοντας: “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί πλέον ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι βασικός μας εταίρος, μαζί βέβαια με τους περιφερειακούς δήμους, σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τους Θεσσαλονικείς”.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επέκταση του μετρό προς Τούμπα και Χαριλάου, η οποία, όπως είπε, έχει αποφασιστεί πολιτικά. “Ήδη έχει σχεδιαστεί η χάραξη από την πλευρά της Αττικό Μετρό ΑΕ. Η γραμμή αυτή όμως δεν είναι ώριμη, χρειάζεται δουλειά, προετοιμασία και διασφάλιση χρηματοδότησης”, είπε ο κ. Μαγκριώτης.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας υποδομών Γιάννης Οικονομίδης, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Χρήστος Τσίτουρας, ο διευθυντής της Μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο αναπληρωτής του Ιωάννης Καρακίτσιος και ο γενικός επιβλέπων του έργου Κωνσταντίνος Κολομόνδος. Τη νέα δημοτική αρχή εκπροσώπησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και μηχανικοί Ανδρέας Κουράκης και Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο κ. Τσίτουρας ζήτησε από τους κ. Κουράκη και Ζέρβα τη συνεργασία του δήμου, προκειμένου στην παρούσα φάση να δοθούν λύσεις στα εξής ζητήματα: εξασφάλιση πρόσβασης στο σταθμό Σιντριβανίου στην πλευρά της βόρειας εισόδου της ΔΕΘ, μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου από την περιοχή όπου θα δημιουργηθεί το αμαξοστάσιο της Πυλαίας, διάνοιξη της οδού Μ. Ψελλού ενόψει της δημιουργίας του σταθμού “Νέα Ελβετία”. Ο κ. Κουράκης διαβεβαίωσε για τη συνεργασία του δήμου με τη Μετρό Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και άλλες παρεμβάσεις, για την καλύτερη λειτουργία της πόλης στις περιοχές που εκτελούνται έργα του μετρό.
O πρόεδρος της Αττικό Μετρό ζήτησε επίσης τη θετική παρέμβαση του δήμου, προκειμένου να διευθετηθεί η γνωστή εμπλοκή με το Παπάφειο Ίδρυμα. Σημειώνεται ότι χθες αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής του Παπαφείου στο ΣτΕ, με την οποία ζητούνταν η ακύρωση των απαλλοτριώσεων για την κατασκευή του σταθμού μετρό.

Tags:
No comments yet.