Τροποποίηση γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης
Τη μερική τροποποίηση της βασικής γραμμής του μετρό, εντός των πλαισίων της σύμβασης, με στόχο τον εξορθολογισμό διαδρομών, πόρων και χρονοδιαγραμμάτων, διερευνά το υπουργείο Υποδομών, εκτιμώντας πως τέλη του 2014 – αρχές του 2015 θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της βασικής γραμμής μαζί με την επέκταση προς Καλαμαριά.
Η κύρια προσπάθεια συνίσταται στην αποφυγή της κατασκευής δύο αμαξοστασίων, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό (στο τέρμα της βασικής γραμμής – Πυλαία και της επέκτασης προς Καλαμαριά – Μίκρα) και στην κατασκευή μόνο ενός στη Μίκρα Καλαμαριάς. Το όφελος θα είναι πολλαπλό, καθώς τα δύο αμαξοστάσια θα απείχαν μεταξύ τους μόλις μισό χιλιόμετρο, ενώ το κόστος για καθένα από αυτά προϋπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ, όπως σημείωσε χθες ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Ιω. Μαγκριώτης, στο περιθώριο σύσκεψης με εκπροσώπους οικονομικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της κατασκευάστριας εταιρείας «Αττικό Μετρό Α.Ε.», με στόχο τη διαμόρφωση «συμμαχίας» για την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες πέριξ των εργοταξίων. Εφ’ όσον οι σχεδιασμοί αυτοί γίνουν δεκτοί από την Ε.Ε., όπου κατατέθηκε αίτημα, ενδέχεται η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης να ενοποιηθεί με την επέκταση προς Καλαμαριά. Αυτό θα σημάνει την κατάργηση του σταθμού Ν. Ελβετίας, που σύμφωνα με την εταιρεία θα εξυπηρετούσε μόλις το 2% της συμβατικής κίνησης, και τη συγχώνευση δύο σταθμών που θα απείχαν μεταξύ τους μόλις 200 μ. (Βούλγαρη και Νομαρχία), η οποία, κατά την «Αττικό Μετρό Α.Ε.», δεν θα δυσχεράνει την επιβατική κίνηση.
«Επρόκειτο για ανορθολογικό σχεδιασμό τον οποίο προσπαθούμε να διορθώσουμε, μολονότι η κατασκευάστρια εταιρεία δεν έχει οριστικοποιήσει τις επιλογές της, αφού το θέμα είναι υπό συζήτηση με την Ε.Ε.», εξήγησε ο κ. Μαγκριώτης, τονίζοντας πως η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη μέχρι και την ολοκλήρωση της επέκτασης προς Καλαμαριά. Το 2013, κατά τον ίδιο, θα δημοπρατηθεί η μελέτη για τη γραμμή Ν. Σ. Σταθμός – Ευκαρπία και θα χωροθετηθούν οι άξονες Ξηροκρήνη – Αμπελόκηποι – Εύοσμος – Ελ. Κορδελιό, καθώς και Πανεπιστήμιο – Τούμπα – Χαριλάου – Ν. Ελβετία.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν καθυστερήσει ήδη το έργο κατά 2,5 με 3 χρόνια, ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε πως «το κακό έγινε» στο Παπάφειο Ιδρυμα το οποίο, όπως επισήμανε, ήδη κόστισε στο Δημόσιο 10-15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρατήρησε ο ίδιος, η προσφυγή του προέδρου του, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, στο ΣτΕ αναμένεται να εκδικαστεί τον Φεβρουάριο, δίνοντας το «πράσινο φως» για την κατασκευή του εκεί σταθμού.