Σύντομα στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση του μετρό

Oct 6th, 2010
Μακεδονία, 05.10.2010
Στη Θεσσαλονίκη θα έρθει το συντομότερο η διοίκηση του μετρό της πόλης, επανέλαβε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης σε χθεσινή συνάντησή του με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της “Εγνατίας Οδού ΑΕ”, στη Θέρμη, παρόντων επιστημόνων που συμμετέχουν στην εκπόνηση του masterplan για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθεί ο υποψήφιος για το Ενιαίο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών – Μεταφορών 2010-2020 του υπουργείου Υποδομών. “Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις πρωτεύουσες των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και των σημαντικών αστικών κέντρων θα γίνει μέσω ενός δικτύου οδικών αξόνων, με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου, όπως και με ένα δίκτυο προαστιακού σιδηροδρόμου, μετά βεβαίως την εξυγίανση του ΟΣΕ”, περιέγραψε ο κ. Μαγκριώτης, επισημαίνοντας ότι εκτός από τη μεταφορά της διοίκησης του μετρό βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι το γεγονός ότι “για να πετύχουμε τον συντονισμό των υπουργείων και των κρατικών φορέων, χαρακτηρίσαμε το ΕΣΣΥΜ 2010-2020 ‘Μεγάλο Έργο’ στη διυπουργική επιτροπή για τα μεγάλα έργα, στην οποία προεδρεύει ο κ. Ρέππας. Για την υλοποίηση της προσπάθειας ετοιμάσαμε επίσης ειδικό μνημόνιο συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων”.
Για το masterplan της δεκαετίας, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ είναι διασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ και αφορούν κυρίως τα έργα του μετρό. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από κοινοτικά προγράμματα, όπως το Jessica και το Jeremy, από την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, από το Ε΄ ΚΠΣ και από τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η μεγάλη ζεύξη του Θερμαϊκού, από το Αγγελοχώρι μέχρι τη Χαλάστρα, που προβλέπεται στο σχέδιο, θα γίνει με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Tags:
No comments yet.