Παρουσίαση της πρότασης για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης

Mar 1st, 2011
Express.gr, 28.02.2011
Μητροπολιτικό τραμ για τις περιοχές που δεν θα εξυπηρετούνται από το μετρό και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, για τη σύνδεση όλων των σημαντικών αστικών κέντρων της περιοχής εμβέλειάς του, προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης (ΡΣΘ) που παρουσίασε σήμερα σε βουλευτές και δημάρχους της κεντρικής Μακεδονίας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης.

    «Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο έχει ισχύ περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου, ξεπερνά δηλαδή τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με την περιαστική του ζώνη και καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας» είπε ο κ. Σηφουνάκης κατά την παρουσίαση της πρότασης σε χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Όπως διευκρίνισε, το Σχέδιο περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής και τους δήμους Αλεξανδρείας, Αρχαίας Πέλλας και Πύδνας των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, αντίστοιχα.

    Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρξει «φειδωλή έγκριση μεγάλων επεκτάσεων στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ώστε να ενισχυθεί το μοντέλο της συμπαγούς πόλης και να υπάρξει δημογραφική και οικονομική αναγέννηση των κέντρων των πόλεων».

    Αναφερόμενος στους στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης έκανε μνεία, μεταξύ άλλων, στην οργάνωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας για το Κιλκίς και τη δυτικά του Αξιού περιοχή, στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τη Χαλκιδική και στην ενδυνάμωση του ρόλου της μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξεύρεση πόρων προκειμένου να υλοποιηθεί το νέο ΡΣΘ, εξήγησε ότι το Ρυθμιστικό θα αναδεικνύει ποιος θα είναι ο φορέας που θα έχει την ευθύνη προώθησης ενός έργου, το οποίο θα κατανέμεται στη συνέχεια σε δήμους, στην περιφέρεια ή σε άλλους φορείς ευθύνης.

    Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, προγραμματίζεται για τις 21 Μαρτίου παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Σηφουνάκη και όλων των αρμόδιων φορέων, ευρεία ανοιχτή παρουσίαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης και των προγραμματιζόμενων δομικών παρεμβάσεων και έργων.
   

 

Tags:
No comments yet.