Νέα εμπλοκή στο έργο του μετρό
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
* 01Άλλοι δύο μήνες καθυστερήσεων.
* Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην υπεργολαβία του Θ. Παπαδά, ο οποίος υπήρξε στόχος της “συμμορίας των 16”.
* Ο επιχειρηματίας δεν μπορούσε να αναλάβει απευθείας δημόσια έργα, λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση απαγωγής το 2001, για την οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση δυόμισι ετών με αναστολή.
* Επίσπευση των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης ζητά από την Αττικό Μετρό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Αναστάτωση στους εργαζόμενους του μετρό Θεσσαλονίκης έφερε η στοχοποίηση υπεργολάβου από μέλη της “συμμορίας των 16”. Το πολύπαθο έργο οδηγείται σε νέα καθυστέρηση, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους δύο μήνες. Οι 15 εργαζόμενοι στην εταιρεία του υπεργολάβου, που ανέλαβε τη μεταφορά σκυροδέματος, ύστερα από επίσχεση εργασίας προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων δικαστικώς, διεκδικώντας δεδουλευμένα.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους στην υπεργολαβία της ΔΟΜΥΛΙΚΟ Α.Ε., εταιρείας που ανήκει σε μεγάλο μέρος στον επιχειρηματία Θεοφάνη Παπαδά, ο οποίος είχε μπει στο στόχαστρο της δολοφονικής συμμορίας που κατηγορείται για την απαγωγή του επιχειρηματία Παναγόπουλου και για σωρεία άλλων αδικημάτων. Η υπεργολαβία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σταμάτησε εδώ και δύο μήνες, χωρίς να έχει εκπληρώσει τις μισθολογικές υποχρεώσεις της.
“Η κατάσταση με τις υπεργολαβίες είναι τραγική. Θα πρέπει το κράτος να ελέγχει σε ποιους δίνει τα έργα. Κάθε φορά ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ο εργολάβος. Από υπεργολαβία σε υπεργολαβία δεν βρίσκεις άκρη. Απευθυνθήκαμε στην Αττικό Μετρό και δεν γνώριζε ποιες είναι οι υπεργολαβίες. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις με τέσσερις μήνες από τη ΔΟΜΥΛΙΚΟ του επιχειρηματία Θεοφάνη Παπαδά”, υπογραμμίζει ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων Οδηγών.
“Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε ελέγχους που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι φορτηγά της κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ και με αλλαγμένους αριθμούς. Κάποιοι επιχειρηματίες προμηθεύονται με λίζιγκ έναν αριθμό οχημάτων για μικρό χρονικό διάστημα και επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για να αναλάβουν άμεσα δημόσια έργα, επιδιώκουν τις υπεργολαβίες. Εμφανίζονται διάφορες εταιρείες, που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο αξιόπιστες είναι. Παίρνουν ακόμη και υπεργολαβίες υπεργολαβιών, με δανεικό εξοπλισμό, για να έχουν πρόσκαιρο κέρδος”, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
ΤΟ “ΦΕΣΙ”
Στο μετρό Θεσσαλονίκης η ΔΟΜΥΛΙΚΟ ανέλαβε υπεργολαβία από την ανάδοχο εταιρεία ΑΕΓΕΚ το Φεβρουάριο του 2008 και παρέμεινε στο έργο μέχρι το τέλος Απριλίου 2009. Διέθετε έντεκα ειδικά φορτηγά (βαρέλες) και απασχολούσε συνολικά 15 εργαζόμενους. Από το τέλος του προηγούμενου έτους άρχισαν οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2009 οι οδηγοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Η κίνηση αυτή των εργαζομένων επέφερε επιπλέον καθυστέρηση στις εργασίες, καθώς δεν μεταφέρονταν οι αναγκαίες ποσότητες σκυροδέματος για την κατασκευή των αντιφραγματικών τοίχων στους υπό κατασκευή σταθμούς και τα τεχνικά συνεργεία κολλούσαν για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έργου να προστεθούν δύο μήνες καθυστέρησης εκτός αυτής του ενός χρόνου που εκτιμάει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Οι εργαζόμενοι πήραν ένα μέρος των δεδουλευμένων, αλλά, όπως εξηγούν, από τον Απρίλιο έχουν μείνει πάλι απλήρωτοι. “Θα πρέπει το κράτος να ελέγχει σε ποιους δίνει τα έργα. Κάθε φορά ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ο εργολάβος. Από υπεργολαβία σε υπεργολαβία, δεν βρίσκεις άκρη. Απευθυνθήκαμε στην Αττικό Μετρό και δεν γνώριζε ποιες είναι οι υπεργολαβίες. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις με τέσσερις μήνες από τη ΔΟΜΥΛΙΚΟ και πρέπει να βρούνε το δίκιο τους”, αναφέρει στη “Μ” ο κ. Παπαδόπουλος. “Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα στην εταιρεία και δικαιωθήκαμε. Θα προχωρήσουμε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εάν δεν εξοφληθούν τα δεδουλευμένα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Είμαστε με δανεικά όλο αυτό το διάστημα”, αναφέρει εργαζόμενος.
ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Η μεταφορά του σκυροδέματος, μετά τη λύση της υπεργολαβίας, γίνεται από την ΑΕΓΕΚ, η οποία προσέλαβε έξι από τους έντεκα οδηγούς της ΔΟΜΥΛΚΟ. Οι υπόλοιποι, απλήρωτοι, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να απολυθούν με μισή αποζημίωση. “Στις συμβάσεις που κάνει το δημόσιο με τους αναδόχους των δημοσίων έργων θα πρέπει να διευκρινίζεται ποιο θα είναι το καθεστώς και των υπεργολαβιών. Να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων”, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί τον περασμένο Ιανουάριο και με 18 οδηγούς της ΔΟΜΥΛΙΚΟ στο έργο μεταφοράς αδρανών υλικών στο νέο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο είχε πάρει υπεργολαβία η εταιρεία. Οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
“Και στο έργο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα υπάρχουν προβλήματα”, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.
_______________________________________________________________
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ζητά επίσπευση
Την επίσπευση των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης ζητά από την Αττικό Μετρό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του στην εταιρεία. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης επισημαίνει για άλλη μια φορά τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία της αγοράς, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί ότι θα γινόταν προσπάθεια για την όσο το δυνατό μικρότερη όχληση της πόλης, και προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εργασιών στο κέντρο της πόλης.
“Οι λόγοι της καθυστέρησης στην εκτέλεση των εργασιών μάς αφήνουν αδιάφορους. Έχετε την υποχρέωση να επιταχύνετε τις εργασίες κατασκευής του έργου στρέφοντας τις δυνάμεις σας σε περιοχές κρίσιμες για τη λειτουργία της πόλης. Διαθέστε περισσότερα συνεργεία για την ολοκλήρωση των έργων σε πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια δώστε βάρος στους υπόλοιπους σταθμούς. Τα εργοτάξια στο πανεπιστήμιο και το Σιντριβάνι δεν επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών”, τονίζει μεταξύ των άλλων ο κ. Ζορπίδης. “Υπό κανονικές συνθήκες αυτή την περίοδο θα έπρεπε τα εργοτάξια στην οδό Εγνατία να ξηλώνονται και οι υπέργειες εργασίες να οδεύουν προς ολοκλήρωση. Η εικόνα είναι διαφορετική. Το αποτέλεσμα; Επιχειρήσεις κλείνουν, περιουσίες καταστρέφονται”, προσθέτει.