Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι λαμαρίνες φεύγουν, τα πλέγματα έρχονται
Στην οδό Μοναστηρίου, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια του μετρό, καθώς εκτείνεται σε μήκος περίπου 700 μέτρων, ήδη οι λαμαρίνες που βρίσκονταν από την πλευρά των καταστημάτων αντικαταστάθηκαν από πλέγματα, κάτι το οποίο αποτελούσε αίτημα των καταστηματαρχών, αλλά και του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες μέρες θα αντικατασταθούν και οι λαμαρίνες που βρίσκονται από την πλευρά του δρόμου, διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει μόλις φτάσουν στη Θεσσαλονίκη τα πλέγματα που έχει παραγγείλει ο ανάδοχος.
Τα εργοτάξια
Περίπου τα μισά από τα περίπου 8.000 τετραγωνικά μέτρα λαμαρίνας που κατακλύζουν μέχρι σήμερα τη Θεσσαλονίκη ελέω μετρό απομακρύνονται αυτές τις μέρες.
Λαμαρίνες θα παραμείνουν στα εργοτάξια τα οποία δε βρίσκονται γύρω από καταστήματα και επιχειρήσεις, αλλά και σε σημεία όπου εργάζονται βαριά μηχανήματα, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου γίνονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, θα τοποθετηθούν πλέγματα.
Ετσι:
– Στο εργοτάξιο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού οι λαμαρίνες θα παραμείνουν, καθώς δεν εμποδίζουν.
– Στη Μοναστηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η αντικατάστασή τους.
– Στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας οι λαμαρίνες υπολογίζεται ότι θα φύγουν μέχρι το τέλος Απριλίου, οπότε και θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες που εκτελούν τα βαριά μηχανήματα και το εργοτάξιο θα παραδοθεί στους αρχαιολόγους.
– Στο Σιντριβάνι, στο Πανεπιστήμιο και στον «Ευκλείδη» η κατάσταση θα μείνει ως έχει.
– Στο εργοτάξιο του σταθμού «Φλέμινγκ» αυτό το χρονικό διάστημα δουλεύουν βαριά μηχανήματα, ενώ οι λαμαρίνες θα απομακρυνθούν στο μεγαλύτερο μήκος του εργοταξίου της Αναλήψεως.
Η ασφαλτόστρωση
Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στη συμβολή της Εγνατίας με τη Βενιζέλου, στο ρεύμα προς τα ανατολικά, όπου θα γίνουν και οι σχετικές διαγραμμίσεις, και από αύριο το πρωί θα ισχύσουν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.
Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι η τοποθέτηση μεταλλικής γέφυρας στη νότια (προς την πλευρά της θάλασσας) πλευρά του εργοταξίου, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Η αρχαιολογική ανασκαφή θα εκτελείται πλέον υπογείως.
Επίσης, το εργοτάξιο «μετακομίζει» στο απέναντι πεζοδρόμιο. Θα εκτείνεται από την Ιωνος Δραγούμη μέχρι τη Χαλκαίων, αλλά θα υπάρχει διάβαση για τους πεζούς στο ύψος της Βενιζέλου. Το μεγαλύτερο μέρος του εργοταξίου θα καλύπτεται από πλέγματα και μόνο σε ένα μικρό τμήμα του θα μπουν λαμαρίνες για τους επόμενους δύο μήνες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εργάζονται βαριά μηχανήματα. Στη συνέχεια, οπότε και το εργοτάξιο θα παραδοθεί στο σύνολό του στους αρχαιολόγους, θα απομακρυνθούν και οι τελευταίες λαμαρίνες.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χτες ο Γιάννης Μαγκριώτης, στο διοικητικό συμβούλιο της «Αττικό Μετρό» «υπάρχει κι ένας μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει, με την Τοπική Διεύθυνση και τη συνεργασία των κατασκευαστών και των φορέων της πόλης, να λυθούν όλα τα προβλήματα. Η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού πλέον έχει χτιστεί και δίνει λύσεις. Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε λύσεις και σε άλλα θέματα, όπως είναι το Παπάφειο. Η νέα διοίκηση του μετρό ήδη κατά προτεραιότητα ασχολείται με τη Θεσσαλονίκη».