Δημοτικό Συμβούλιο ιστορικής ευθύνης για τον σταθμό «Βενιζέλου»

Mar 5th, 2013

Alterthess.gr, 05.03.2013

Δύο «στρατόπεδα» έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν κληθεί να βρουν λύση για την διαχείριση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η μια πλευρά των φορέων, με βασικό πυρήνα τους συλλόγους των αρχαιολόγων και την αρμόδια 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προτείνει την παραμονή των ευρημάτων στο σημείο που βρέθηκαν, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η γενική γραμματεία δημοσίων έργων και η Αττικό Μετρό, επικαλούνται την μη ύπαρξη τεχνικού σχεδίου παραμονής των ευρημάτων που να μην ακυρώνουν την δημιουργία του σταθμού «Βενιζέλου».

Για το συγκεκριμένο θέμα ενημερώθηκαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της 4ης τακτικής συνεδρίασης του οργάνου την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013. Στην διαδικασία ενημέρωσης συμμετείχαν συνολικά 18 διαφορετικοί φορείς της πόλης, οι οποίοι πήραν τον λόγο και εξέθεσαν την δική τους άποψη για το ζήτημα που έχει προκύψει. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει τελική απόφαση για τον σταθμό της «Βενιζέλου» σε επόμενη συνεδρίαση, έχοντας εξετάσει όλα τα δεδομένα μετά την πολύωρη ενημέρωση που είχαν από τους φορείς της πόλης.

Και μετρό και ιστορική μνήμη

Στην δυνατότητα παραμονής των ευρημάτων αλλά και δημιουργίας και λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των αρχαιολογικών και ιστορικών φορέων της πόλης. Η προϊσταμένη της 9ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων, κ. Μακροπούλου, τόνισε πως στον σταθμό «Βενιζέλου» ξεκαθαρίζεται όλη ιστορία της πόλης, και έθεσε υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου και της αττικο μετρο πως το υπουργείο πολιτισμού είχε κάνει γνωστή την μεγάλη αξία των ευρημάτων. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του συλλόγου αρχαιολόγων παρουσίασε δύο σχέδια τα οποία συνδυάζουν την παραμονή των αρχαιοτήτων με την λειτουργία του μετρο. Η εκπρόσωπος ζήτησε από την αττικο μετρο να διατηρήσει ανοιχτό προς το κοινό για συγκεκριμένες ώρες το σημείο που βρέθηκαν οι αρχαιότητες ώστε να μπορούν οι πολίτες να τα δουν από κοντά, θέλοντας έτσι να τονίσει την πολιτιστική αλλά και δυνητικά τουριστική αξία των ευρημάτων αυτών. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, τόνισε το κοινωνικό κόστος και των δύο βασικών επιλογών που προτείνονται, ενώ έθεσε στην διάθεση της πόλης, του δήμου και όλων των υπόλοιπων φορέων το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για να εξετάσει τις εναλλακτικές που υπάρχουν με άξονες το κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό κόστος.

Δημοτικό Συμβούλιο: Να «σκοντάφτουμε» στην ιστορία της πόλης

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, διοίκηση και αντιπολίτευση, τοποθετήθηκαν απέναντι στο σχέδιο μεταφοράς των αρχαιολογικών ανασκαφών του σταθμού Βενιζέλου. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στην μεγαλύτερη περιουσία της πόλης της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι ο πολιτισμός της, γεγονός που θέτει επιτακτικά την προστασία των ευρημάτων. Χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουτάρης είπε « Είναι μεγάλης σπουδαιότητας αυτή η αποκάλυψη, και για την πόλη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για τον πολιτισμό της. Είναι προσβλητικό για την πόλη ένα τέτοιο μνημείο να μεταφερθεί από το κέντρο και να πάει στην Σταυρούπολη. Το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε όταν υιοθετήθηκε η πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δηλαδή ότι πρέπει να μεταφερθούν. Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που δεν λύνεται. Ως πολίτης της Θεσσαλονίκης θεωρώ ότι ένα τέτοιο εύρημα είναι έγκλημα να μεταφερθεί.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να υπάρξει χρόνος για διάλογο των εμπλεκόμενων φορέων, ούτως ώστε να βρεθεί η κατάλληλη τεχνική λύση η οποία δεν μεταφέρει τα ευρήματα αλλά δεν παρακωλύει ή ακυρώνει την διαδικασία δημιουργίας του Μετρο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο η μεταφορά των ευρημάτων

Την θέση πως δεν υπάρχει διαφορετική λύση για την συνέχιση του έργου του Μετρο, παρά μόνο η μεταφορά των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» εξέφρασε ο γραμματέας δημοσίων έργων, κ. Σιμόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως «αν υπάρχουν άλλες λύσεις, εκτός από την μεταφορά, δεν πρόκειται για λύσεις που θα απαιτήσουν λίγα χρόνια αλλά ουσιαστικά μιλάμε για ακύρωση του έργου», ενώ επικαλούμενος την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρότεινε την δημιουργία μουσείου για το μετρο στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Αττικο Μετρό, κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαστική, από πλευράς αττικο, υλοποίηση της απόφασης του ΚΑΣ, η οποία προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού για την εξεύρεση εταιρίας, η οποία θα αναλάβει να μεταφέρει τα ευρήματα.

Εντάσεις κατά την διάρκεια της συνεδρίασης – ενημέρωσης

Με εντάσεις από και προς όλες τις πλευρές πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ηχηρές διαφωνίες που ξεχώρισαν, οι φωνές των παρευρισκόμενων όταν ο γραμματέας δημοσίων έργων, κ. Σιμόπουλος έκανε λόγο για φωνές λαϊκισμού, οι οποίες κατά τα άλλα εκπροσωπούν τον χώρο του πολιτισμού. Σκληροί επίσης απέναντι στον εκπρόσωπο της αττικο μετρο , κ. Κωνσταντινίδη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και η εκπρόσωπος του συλλόγου αρχαιολόγων.

Ι.Μ

No comments yet.