Πιεστικό το νέο χρονοδιάγραμμα των εργασιών

Jan 8th, 2016

Καθημερινή, 30.12.2015

Του Γιώργου Λαλιού

 Με το προσωρινό χρονοδιάγραμμα εργασιών, που θα καταστεί οριστικό τον Απρίλιο, ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο χρόνος είναι λιγοστός, καθώς απομένουν μόλις 4 χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του νέου ΕΣΠΑ (στο οποίο συνεχίζεται κατ’ εξαίρεσιν η χρηματοδότηση του έργου), όταν στη βασική γραμμή του μετρό έχουν ολοκληρωθεί το 81% των μελετών, το 77% των σηράγγων και το 60% των έργων πολιτικού μηχανικού – εν συνόλω, μόλις το 38% του έργου.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο χρονοδιάγραμμα εργασιών (που αποκάλυψε η «Κ» στις 15 Νοεμβρίου) έχει ως εξής:

• Στα τέλη του 2016 θα ολοκληρωθεί η διάνοιξη του υπολοίπου 23% των σηράγγων.

• Το καλοκαίρι του 2017 θα ολοκληρωθούν οι τελευταίες αρχαιολογικές εργασίες (στον σταθμό Αγίας Σοφίας).

• Στις αρχές του 2018 θα ολοκληρωθούν τα τελευταία έργα πολιτικού μηχανικού (στον σταθμό Αγίας Σοφίας).

• Οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2016 από τον σταθμό Ανάληψης και στις αρχές του 2017 από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

• Το τελευταίο έτος πριν από τη λειτουργία του έργου αφορά τη ρύθμιση των συστημάτων και τη δοκιμαστική λειτουργία. Η σύνδεση των συστημάτων με την επέκταση προς Καλαμαριά απαιτεί ακόμη 2 μήνες.

Παράλληλα, μεγάλης σπουδαιότητας είναι η επανέναρξη και ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών, που ήταν και ο βασικός παράγοντας καθυστέρησης στο έργο. Με τη νέα συμπληρωματική σύμβαση θα ξεκινήσουν και πάλι οι ανασκαφές σε έξι μέτωπα, τα οποία κατά την εκτίμηση της Αττικό Μετρό δεν επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξη του έργου:

• Στον σταθμό Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική αρχαιολογική έρευνα.

• Στην Αγία Σοφία απομένει το νότιο τμήμα του σταθμού, εκεί όπου είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του ’30 ο παντορροϊκός αγωγός. Θα ερευνηθεί η θέση όπου βρισκόταν ο αγωγός πριν από τη μεταφορά του, ωστόσο δεν αναμένεται να βρεθεί κάτι (ό,τι υπήρχε έχει προφανώς καταστραφεί).

• Επίσης πρέπει να ανασκαφούν οι χώροι για τις προσβάσεις σε Αγία Σοφία, Δημοκρατίας, Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (νότιο τμήμα), Σιντριβάνι (νότιο τμήμα), ανασκαφές που βρίσκονται όλες σε πρώιμο στάδιο. Επίσης, πρέπει να ολοκληρωθεί η ανασκαφή στο αμαξοστάσιο.

Αναλόγως θα πρέπει χρονικά να επεκταθεί… και η επέκταση. Το έργο, που έχει μήκος 4,78 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πέντε σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα), έχει ήδη λάβει 10μηνη παράταση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, λόγω των γνωστών καθυστερήσεων με τις απαλλοτριώσεις. Το παράδοξο είναι πως το έργο βρίσκεται σήμερα εντός χρονοδιαγράμματος, βάσει του οποίου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018. Επομένως πρόκειται και αυτό να λάβει παράταση 1,5-2 ετών, καθώς θα «δανείσει» τους μετροπόντικες στη βασική γραμμή. Η δοκιμή της επέκτασης, πάντως, προϋποθέτει την ολοκλήρωση του βασικού έργου.
 

No comments yet.