Aποκαλύφθηκαν περί τους 1.000 αρχαίους τάφους
Συνολικά 990 τάφους έφεραν στο φως οι ανασκαφικές εργασίες για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης στους σταθμούς “Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός” και “Συντριβάνι”.
Σύμφωνα με τη ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τα μέχρι τώρα ανασκαφικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τα τοπογραφικά δεδομένα της αρχαίας Θεσσαλονίκης στις περιοχές αυτές, που είναι γνωστά από τις παλαιότερες ανασκαφικές έρευνες της Εφορείας. Ειδικότερα στο “Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό” οι αρχαιότητες αποκαλύπτονται σε βάθος από 3 έως 5 μέτρα και ανήκουν σε τμήμα του δυτικού νεκροταφείου της πόλης της Θεσσαλονίκης με ταφικούς περιβόλους και τάφους. Ερευνήθηκαν 94 τάφοι, πλούσιας τυπολογίας, που περιείχαν κυρίως ενταφιασμούς και μικρό αριθμό καύσεων και ανακομιδών. Οι 58 ήταν κτερισμένοι με αγγεία, χάλκινα νομίσματα, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, χρυσές δανάκες, οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα. Το τμήμα αυτό του δυτικού νεκροταφείου καλύπτει χρονολογικά μία μακρά περίοδο, από την ελληνιστική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.
Από την ελληνιστική εποχή έως και τα υστερορωμαϊκά χρόνια χρονολογούνται οι αποκαλυφθέντες τάφοι στα τρία μέτωπα στα οποία διεξάγεται ανασκαφική έρευνα στο σταθμό “Συντριβάνι”. Κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη μετατόπιση δικτύων κοινής ωφέλειας έξω από τα όρια του σταθμού ερευνήθηκαν 109 τάφοι, εκ των οποίων οι 45 κτερισμένοι. Επικρατέστερος τρόπος ταφής είναι ο ενταφιασμός, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώνονται πολλαπλοί ενταφιασμοί, ανακομιδές και καύσεις. Επίσης εντοπίστηκαν αποσπασματικά σωζόμενα τμήματα τοίχων και αγωγών ύδατος.
Η ανασκαφή στο χώρο των περιμετρικών τοίχων του σταθμού μπροστά από το “Άσυλο του Παιδιού” έφερε στο φως τάφους, τμήμα κτίσματος με ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς και αποσπασματικά σωζόμενα τμήματα τοίχων και αγωγών ύδατος. Ερευνήθηκαν 150 τάφοι, εκ των οποίων 58 ήταν κτερισμένοι με προσωπικά αντικείμενα του νεκρού. Αποκαλύφθηκαν έξι μαρμάρινες, μονολιθικές, μικρού μεγέθους σαρκοφάγοι-οστεοθήκες της ρωμαϊκής εποχής και οκτώ καμαροσκεπείς τάφοι. Στο χώρο που εκτείνεται νότια της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ η μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως 637 τάφους, οικοδομικά λείψανα κτιρίου, καθώς και τμήματα κατασκευών και λάκκους απόθεσης των νεότερων χρόνων. Μόνον 22 τάφοι βρέθηκαν κτερισμένοι.