425 εκατ. ευρώ για να πάει το μετρό στην Καλαμαριά
Του Κώστα Λασκαρέλια
Η νούμερο 1 επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά με 4,8 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής και 5 σταθμούς δημοπρατήθηκε.
4,5 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής και 5 σταθμούς περιλαμβάνει η επέκταση προς Καλαμαριά 4,5 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής και 5 σταθμούς περιλαμβάνει η επέκταση προς Καλαμαριά Η χρηματοδότηση της επέκτασης, με προϋπολογισμό 425 εκατ. ευρώ, είναι εξασφαλισμένη, όπως στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη είχε ανακοινώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Οι διαγωνιζόμενες εταιρείες, βάσει της διακήρυξης, πρέπει να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 22 Ιουνίου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές.
Η επέκταση αυτή με τους 5 σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και την κατασκευή των δύο σηράγγων μονής τροχιάς θα περιλαμβάνει και την κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης και πάρκινγκ 1.000 θέσεων στη Μίκρα. Θεωρείται ότι είναι ο ενδιάμεσος σταθμός για να φτάσει το μετρό έως το αεροδρόμιο, που είναι στον σχεδιασμό της Αττικό Μετρό για την προσεχή οκταετία.
Πριν από το αεροδρόμιο, πάντως, είναι η ολοκλήρωση των μελετών για την επέκταση, μέσω της πλατείας Βαρδαρίου, έως τη Σταυρούπολη, υπόγεια και με 5 επίσης σταθμούς. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το πρώτο τρίμηνο του 2010 αλλά η δημοπράτηση του έργου προϋποθέτει την εξασφάλιση πόρων. Σε επίπεδο σχεδιασμού είναι, επίσης, η επέκταση του μετρό από τον σιδηροδρομικό σταθμό προς Αμπελοκήπους και Εύοσμο. Δεν αποκλείεται όλες οι διαδρομές να είναι υπόγειες, που ανεβάζουν από τη μια μεριά το κόστος κατασκευής, αλλά από την άλλη δεν κόβουν την πόλη στα δύο.
Σε σχέση με το έργο, που είναι σε εξέλιξη και τρέχει με 10 μέτρα τη μέρα και για τις δύο σήραγγες, το ερώτημα δεν είναι ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους οι μετροπόντικες, με την εγκατάσταση του τροχαίου υλικού, αλλά τι θα συμβεί με τους κεντρικούς σταθμούς.
Βενιζέλου, Αγία Σοφία και Σιντριβάνι, αλλά και το Βαρδάρι έχουν άλλες δύο φάσεις για να ολοκληρωθούν και κανείς δεν γνωρίζει τι αρχαία πρόκειται να βρουν και πόσο σημαντικά θα είναι αυτά. Κι εκεί είναι το ζητούμενο. Δεν θεωρείται απίθανη εξέλιξη, για την Αττικό Μετρό, να έχει ολοκληρωθεί ο 13ος σταθμός, που είναι η Ελβετία και δεν προβλέπεται η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων και να υπάρχουν εκκρεμότητες με τους κεντρικούς, που ξεκίνησαν πρώτοι.