«Φιλί της ζωής» από την κυβέρνηση στο μετρό της Θεσσσαλονίκης
Το Βήμα, 11.09.2012
Στο 70% η πρόοδος των αρχαιολογικών εργασιών
«Φιλί της ζωής» από την κυβέρνηση στο μετρό της Θεσσσαλονίκης
Να μεταφερθεί η εποπτεία του έργου στη Θεσσαλονίκη, ζητά η κυρία Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.
Με την αύξηση της προκαταβολής από 6% σε 10% του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου, ελπίζει να δώσει το «φιλί της ζωής» στο Μετρό της Θεσσαλονίκης το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται σε απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, κ. Σταύρου Καλογιάννη σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, «στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η προκαταβολή μέχρι 10% στα συγχρηματοδοτούμενα έργα να πάει για το σύνολο των έργων» και «σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε και το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η ανάδοχος κοινοπραξία του Μετρό, να κάνει χρήση αυτής της νέας ρύθμισης».
Αυτή η ιδέα στηρίζεται σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που δίνει «τη δυνατότητα στους αναδόχους, οι οποίοι κατασκευάζουν συγχρηματοδοτούμενα έργα, να έχουν μια προκαταβολή μέχρι το 10% του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου», αν και όπως ανάφερε ο κ. Καλογιάννης, η πρόνοια του νόμου «έχει ένα κενό για τα έργα, για τα οποία είχε δοθεί προκαταβολή μέχρι ποσοστού 6%». Πάντως, όπως τόνισε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ «δεν έχει οφειλές προς την ανάδοχο κοινοπραξία».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης «σκοντάφτει» στο «μεγάλης έκτασης αρχαιολογικό και κατ' επέκταση ανασκαφικό έργο», στις «πρόσθετες απαλλοτριώσεις» και στα «προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ανάδοχος».
Όπως τόνισε, «για την επίσπευση των ανασκαφικών εργασιών» πλέον κάθε μήνα γίνεται ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων Δημοσίων Έργων και Πολιτισμού, των προϊσταμένων των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, της διοίκησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε κτλ, με την οποία παρακολουθείται η εξέλιξη των εργασιών.
«Έχει ήδη τοποθετηθεί και δεύτερη βάρδια εργατοτεχνιτών σε όλο το ανασκαφικό έργο. Επιπλέον, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει προσλάβει τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Τιβέριο, ο οποίος επικουρεί το αρχαιολογικό έργο. Η οργανωτική αυτή αναδιάρθρωση του έργου των ανασκαφών έχει επιταχύνει την πρόοδο αυτών των εργασιών», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.
Όπως τόνισε, «σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 70% των αρχαιολογικών ανασκαφών», ενώ δια του Ν.4070/2012 «επιταχύνονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσής των απαλλοτριώσεων». «Είναι προφανές ότι η πρόοδος των αρχαιολογικών εργασιών έχει ως συνέπεια τη μείωση του απασχολούμενου σε αυτές τις εργασίες προσωπικού. Όμως, όσο προχωρούν οι εργασίες, προφανώς, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για άλλες ειδικότητες προσωπικού» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε ότι «οι εργοταξιακές παρεμβάσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πόλη και στην κυκλοφορία και στους εμπόρους», όμως σημείωσε ότι «έχει γίνει ήδη περιορισμός των εργοταξιακών καταλήψεων στον ελάχιστο απαιτούμενο χώρο, έχει γίνει η αντικατάσταση των λαμαρινών από πλέγμα όπου αυτό επιτρέπεται, έχουν τοποθετηθεί πληροφοριακές πινακίδες σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης κι έχουν γίνει και άλλες ενέργειες». Πάντως, ο κ. Καλογιάννης έκανε γνωστό ότι στον Σταθμό της Ανάληψης έχει ήδη απελευθερωθεί το τμήμα του εργοταξίου, ενώ έχει εκπονηθεί και σχετική κυκλοφοριακή μελέτη.
«Χιονοστιβάδα» προβλημάτων
Στην ερώτησή της, η κυρία Ξηροτύρη-Αικατερινάρη σημείωσε ότι οι αιτιολογίες της κοινοπραξίες, «βάσιμες κατά τους όρους της Σύμβασης, για καθυστερήσεις στην παράδοση των σταθμών, στις απαλλοτριώσεις κ.λπ, πολλές φορές έρχονται να καλύψουν τις αδυναμίες που έχει ο ανάδοχος να εκτελέσει το έργο, αλλά είναι εύλογες αυτές οι απαιτήσεις τις οποίες θέτει».
«Μπορεί να υπάρξει μία "χιονοστιβάδα", κύριε Υπουργέ, στα θέματα αυτά των απαιτήσεων και από την άλλη πλευρά να υπάρξουν ακόμη πιο σημαντικές καθυστερήσεις, αν δεν κάνουμε γρήγορα. Υπάρχουν τεράστιες οικονομικές αδυναμίες του αναδόχου και από την άλλη πλευρά τεράστιες καθυστερήσεις, οι οποίες μπλέκουν αυτά τα δύο πράγματα και καθιστούν και τις απαιτήσεις του Δημοσίου αλλά και τις απαιτήσεις του αναδόχου υπέρμετρες, ώστε να μην μπορεί να βρεθεί λύση», τόνισε η βουλευτής.
«Εκεί που κατασκευάζεται το έργο ούτε καν επιβλέπεται από μία διευθύνουσα υπηρεσία» είπε, τόνισε ότι «οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, αν στείλουν ένα αίτημα στο ΚΑΣ, στο Κεντρικό Συμβούλιο, μπορεί αυτό να κάνει και έξι μήνες να το εξετάσει».
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ πρότεινε εκ νέου να μεταφερθεί η επίβλεψη του έργου στη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας διευθύνουσα υπηρεσία την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ και κρατώντας την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ως προϊσταμένη αρχή του έργου. «Αλλά, επιτέλους, δεν μπορεί να θέλουν να βάλουν ένα καρφί και να πρέπει να ρωτήσουν την Αθήνα ή οι επιβλέποντες εκεί να παίρνουν τα εκτός έδρας γιατί εκτελούν το έργο στην Αθήνα», τόνισε.
«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασιστεί μέσα από τις συσκέψεις αυτές μία στρατηγική για το έργο, αλλιώς μπορεί το έργο αυτό να κρατήσει και τριάντα χρόνια και συνεχώς να είναι ένα έργο αρχαιολογικών ανασκαφών και όχι ένα έργο ΜΕΤΡΟ. Βέβαια πολλές φορές εμπλέκονται και άλλες σκοπιμότητες σε αυτήν την ιστορία», κατέληξε.