Υδράργυρος (ξανά) στο μετρό στη Βενιζέλου

Oct 10th, 2012

Αγγελιοφόρος, 10.10.2012

Συναγερμός σήμανε ξανά στο εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου, όπου εκτελείται αρχαιολογική ανασκαφή, όταν αργά το απόγευμα της Δευτέρας εντοπίστηκε και πάλι υδράργυρος. Ομως, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για πολύ μικρή ποσότητα, η οποία «ξέμεινε» από την εκτεταμένη απορρύπανση του εργοταξίου, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Οπως εξηγεί ο διευθυντής έργων μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργος Κωνσταντινίδης, η «Αττικό Μετρό» έχει σύστημα παρακολούθησης του σκάμματος, όπου καθημερινά βρίσκεται ειδικός επιστήμονας εξειδικευμένης εταιρίας διαχείρισης τοξικών υλικών. «Στο χώρο γίνεται καθημερινά παρατήρηση, ενώ πολύ τακτικά διενεργούνται και μετρήσεις στον αέρα, οι οποίες είναι πάντα αρνητικές, δείχνουν δηλαδή ότι δεν υπάρχουν σωματίδια υδραργύρου στον αέρα. Ο ειδικός εντόπισε τη Δευτέρα μικρή ποσότητα υδραργύρου μέσα στο εργοτάξιο, σε μια μικρή γωνία, και αμέσως ακολουθήθηκε το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, το οποίο είχαμε έτοιμο», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ετσι, απομακρύνθηκε άμεσα το εργατοτεχνικό προσωπικό και οι αρχαιολόγοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εργοτάξιο -περί τα 90 άτομα- και ο χώρος περιφράχτηκε. Λίγο αργότερα, κατέφτασε στο εργοτάξιο εξειδικευμένο συνεργείο, το οποίο άρχισε την απορρύπανση του χώρου, η οποία ολοκληρώθηκε χτες. Ταυτόχρονα, δείγματα του εδάφους στάλθηκαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Γερμανία, προκειμένου να εκτιμηθεί αν υπάρχει υδράργυρος σε βαθύτερα στρώματα.

Σήμερα, πάντως, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με την Επιθεώρηση Εργασίας και το εργοτάξιο αναμένεται να ανοίξει και πάλι, ώστε να συνεχιστεί η ανασκαφή.

Το Μάρτιο

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 του περασμένου Μαρτίου είχε εντοπιστεί υδράργυρος στο εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου και ο χώρος είχε εκκενωθεί, καθώς ο υδράργυρος είναι ένα επικίνδυνο, τοξικό μέταλλο, το μοναδικό που βρίσκεται σε υγρή μορφή.

Σε πρώτη φάση πιθανολογούνταν ότι ο υδράργυρος που βρέθηκε αποτελούσε κατάλοιπο από εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας της αρχαιότητας. Η σκέψη αυτή εγκαταλείφθηκε γρήγορα, λόγω της ποσότητας του μετάλλου που ερχόταν στο φως, η οποία δεν ήταν της τάξης των μερικών δεκάδων ή έστω εκατοντάδων γραμμαρίων, αλλά πολύ μεγαλύτερη. Ετσι, εξετάστηκε το ενδεχόμενο ο υδράργυρος να βρέθηκε εκεί ύστερα από διαρροή αποχετευτικού σωλήνα που περνούσε από την περιοχή.

Πάντως, όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν περάσει από το εργοτάξιο έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μολύνθηκαν και, ευτυχώς, τα αποτελέσματα ήταν «καθαρά».

No comments yet.