Το μετρό της Θεσσαλονίκης επεκτείνεται
Την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης εκτός από την Καλαμαριά και τη Σταυρούπολη και στις περιοχές της Κάτω και της Ανω Τούμπας, του αεροδρομίου «Μακεδονία» και των δυτικών συνοικιών (Αμπελόκηποι, Εύοσμος) προκρίνουν οι τοπικοί φορείς, αίτημα που εξετάζεται με ορίζοντα 15ετίας κι από την κατασκευάστρια εταιρία «Αττικό Μετρό ΑΕ». Χτες αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ Γιάννη Τόσκα, τον αντινομάρχη Γιάννη Παλαιστή και τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Θεόδωρο Αθανάσαρο, επισκέφτηκε τα γραφεία της εταιρίας και συναντήθηκε με το διευθυντή της «Μετρό Θεσσαλονίκης ΑΕ», Νίκο Σιδέρη.
O κ. Σιδέρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΣΑΣΘ για την πορεία των εργασιών, την οποία χαρακτήρισε ομαλή, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των έργων. Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα το μεγαλύτερο υπό εκτέλεση δημόσιο έργο με προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (βασική γραμμή και επεκτάσεις προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη).
Oι εκπρόσωποι του ΣΑΣΘ έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν κυρίως τη λειτουργία της πόλης στη διάρκεια κατασκευής του έργου. Τα θέματα που τέθηκαν έχουν να κάνουν με τα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών γύρω από τους χώρους των εργοταξίων, την κατά το δυνατόν ανεμπόδιστη διέλευση των αστικών λεωφορείων κατά μήκος της Εγνατίας οδού και την ταχεία ανάπτυξη όλων των εργοταξίων. Oπως τόνισε ο κ. Τόσκας, «η συνεργασία ήταν άψογη και βρήκαμε κατανόηση από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρίας».
Επεκτάσεις
Τα μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν θέμα μελέτης νέων επεκτάσεων του μετρό σε περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και συγκεκριμένα τις περιοχές Κάτω και Ανω Τούμπας, που με βάση τις θεσμοθετημένες γραμμές δεν εξυπηρετούνται, αλλά θεωρείται «γραμμή φιλέτο». Επίσης τέθηκε θέμα σύνδεσης του αεροδρομίου «Μακεδονία» με τη γραμμή του μετρό που θα φτάσει στην Καλαμαριά, κάτι που εξετάζει η «Αττικό Μετρό ΑΕ», καθώς και σύνδεσης αστικών περιοχών ειδικά στις δυτικές συνοικίες, όπου υπάρχει η ευχέρεια ανάπτυξης γραμμής του μετρό, όπως οι Αμπελόκηποι και ο Εύοσμος, ο οποίος εκτός των άλλων παρουσιάζει και τεράστια πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη.
Oι συνδέσεις αυτές έχουν ορίζοντα 15ετίας, καθώς η μεν βασική γραμμή ή γραμμή κορμού (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Νέα Ελβετία) προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2012 και θα ακολουθήσουν οι επεκτάσεις προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη.
Πάρκινγκ
Ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα που έθεσαν τα μέλη του ΣΑΣΘ είναι η ταυτόχρονη και άμεση κατασκευή των δύο πάρκινγκ του ΑΠΘ στην πλατεία Χημείου και στην Πολυτεχνική Σχολή, που θα εξασφαλίσουν περίπου 2.000 θέσεις στάθμευσης ΙΧ σε μια κρίσιμη περιοχή για την ομαλή κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Τα πάρκινγκ ανέλαβε ύστερα από πολυετείς καθυστερήσεις να κατασκευάσει η «Αττικό Μετρό ΑΕ».
Αλλαγές στις μετακινήσεις
Oπως τόνισε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός για τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη, προτού ακόμη ολοκληρωθεί η κατασκευή του μετρό, ώστε, όταν λειτουργήσει, να προσαρμοστούν αναλόγως και οι γραμμές του OΑΣΘ, ώστε τα δύο μέσα να λειτουργούν συμπληρωματικά. «Σε μια πενταετία θα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες τροποποιήσεις, ώστε να εξυπηρετείται κι από τα δύο μέσα με βέλτιστο τρόπο ο κόσμος. Το ευτύχημα είναι ότι οι γραμμές του OΑΣΘ δεν επηρεάστηκαν από τα έργα του μετρό και κυρίως δεν επηρεάστηκε ο τερματικός σταθμός στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ.
Oι μελέτες για την τροποποίηση των βασικών κινήσεων στην «καρδιά» της πόλης έχουν αρχίσει και αναλόγως θα προσαρμοστούν και οι γραμμές του OΑΣΘ.
Σύσταση των μελών του ΣΑΣΘ είναι να βοηθήσει όμως και η πόλη την ταχεία εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του μετρό. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η παραίνεσή τους να μην κυκλοφορούν ασκόπως τα ΙΧ στους άξονες της Εγνατίας και της Μοναστηρίου, αλλά και γενικότερα στην κεντρική περιοχή, προκειμένου αφενός να διευκολυνθούν τα εργοτάξια, αφετέρου να μην μποτιλιάρεται η πόλη και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Η χρήση των λεωφορείων δίνει μια λύση, έστω κι αν αυξάνεται ο χρόνος των μετακινήσεων…, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μπουν στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων και οι μετροπόντικες.