Το Μετρό Θεσσαλονίκης παραβιάζει το άσυλο!
Του Φώτη Κόλλια
Δύο χρόνια μετά την επιλογή του αναδόχου και σχεδόν ενάμισι χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης, το μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται ακόμα στην αρχή.
Τις επόμενες ημέρες η κοινοπραξία πρόκειται να παραλάβει τον πρώτο από τους δύο μετροπόντικες, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε έκταση του οποίου θα κατασκευαστούν δύο σταθμοί καθώς και φρεάτιο εξαερισμού.
Τις τελευταίες εβδομάδες ομάδες φοιτητών κυκλοφόρησαν ακόμα και έντυπο προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για το έργο, καθώς θεωρούν ότι η κατασκευή των σταθμών απειλεί το πανεπιστημιακό άσυλο! Πρόκειται για τρία εργοτάξια που πρέπει να στηθούν μπροστά από τη Βιβλιοθήκη, την Πολυτεχνική και τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Η κοινοπραξία της ΑΕΓΕΚ με ιταλικές εταιρίες καλείται να βγάλει μόνη της τα κάστανα από τη φωτιά, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει σκηνές απείρου κάλλους με τη διοίκηση της Αττικό Μετρό (που έχει αναλάβει την προώθηση του έργου στη συμπρωτεύουσα) να νίπτει τας χείρας της.
Αντί να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση από την Αττικό Μετρό, οι υπεύθυνοι της τελευταίας έστελναν την κοινοπραξία να ”σκαλίζει” τα εργοτάξια στο πανεπιστήμιο προκειμένου, να διαπιστώσει πώς θα αντιδράσουν οι φοιτητές.
Υπενθυμίζεται ότι ομάδες φοιτητών είχαν ”ξηλώσει” τα εργοτάξια πριν από λίγους μήνες και έκτοτε η πρόοδος στις εργασίες είναι μηδενική. Είχαν προηγηθεί ”παζάρια” με τη διοίκηση του ΑΠΘ και η Αττικό Μετρό συμφώνησε να κατασκευάσει ως ”αντιπαροχή” χώρο στάθμευσης για το πανεπιστήμιο.
Τα στελέχη της κοινοπραξίας επισημαίνουν ότι στην περίπτωση του μετρό Αθηνών χρειάστηκαν 19 μήνες προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες εξαιτίας των κυκλοφοριακών αλλαγών, των αρχαιολογικών ερευνών και ορισμένων αντιδράσεων.
Στη Θεσσαλονίκη τόσο οι αρχαιολογικές εργασίες όσο και η παραχώρηση των απαραίτητων χώρων προχώρησαν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς (υπάρχουν εκκρεμότητες με το Παπάφειο Ίδρυμα), αλλά τώρα η κοινοπραξία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πανεπιστημιακό άσυλο!
Οι φοιτητές πρότειναν ακόμα και να αλλάξει η χάραξη του μετρό και να κατασκευαστούν οι σταθμοί στην απέναντι πλευρά, δηλαδή εντός του συγκροτήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Την ίδια πρόταση είχαν καταθέσει, κατά τον σχεδιασμό του έργου, και οι εργολήπτες, αλλά η Αττικό Μετρό επέλεξε την πλευρά του Πανεπιστημίου.
Πάντως, η καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών προβληματίζει τόσο την Αττικό Μετρό όσο και την ανάδοχο κοινοπραξία, καθώς πρόκειται για εργοτάξια που έπρεπε ήδη να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.