Τοποθετείται νέα διοίκηση στην Αττικό Μετρό
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Για την επόμενη εβδομάδα έχει δρομολογηθεί άνευ απροόπτου η τοποθέτηση της νέας δίοικησης της Αττικό Μετρό Α.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.
Οι νέοι επικεφαλής του οργανισμού καλούνται να επιλύσουν άμεσα σειρά σημαντικών προβλημάτων, τα οποία παραμένουν άλυτα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Μερικά από αυτά είναι ο εκτροχιασμός του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των νέων σταθμών του Μετρό Αθήνας και οι σοβαρότατες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης και έχουν φέρει προ αδιεξόδου τον εμπορικό κόσμο της περιοχής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπό κατασκευή σταθμοί του Μετρό της Αθήνας στο Χολαργό, το Χαϊδάρι, το Περιστέρι και την Ανθούπολη κανονικά θα έπρεπε να παραδοθούν στην κυκλοφορία τον περασμένο Δεκέμβριο καταβάλλονται όμως, υπερεντατικές προσπάθειες για να παραδοθούν σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Με ακόμη… μεγαλύτερη καθυστέρηση ωστόσο εκτιμάται ότι θα “φτάσει” το Μετρό στην Αγία Παρασκευή και τα Νότια Προάστια (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό) που βρίσκεται αντιμέτωπο με μελετητικά προβλήματα, ενστάσεις και ελλιπή χρηματοδότηση.
Ένα ακόμη “ανοιχτό” μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία της Αττικό Μετρό αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά και το “τελεσίγραφο” για παύση εργασιών που απέστειλε o ανάδοχος του έργου στο υπουργείο Υποδομών.
Το έργο προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα ολοκληρωθεί βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος το 2014 και η “τύχη” του εξαρτάται και από το εάν θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη επιτελείο της Αττικό Μετρό για τη διαχείριση του έργου. Σύμφωνα πάντως, με πληροφορίες, το Υποδομών έχει αποφασίσει να τοποθετήσει στην συμπρωτεύουσα τοπική μονάδα, ώστε η εποπτεία του έργου να μην ασκείται από το “κράτος των Αθηνών” όπως υποστηρίζουν στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα που ανακύπτουν, όπως η μικρή πρόοδος των απαλλοτριώσεων, η εύρεση αρχαίων κτλ, να επιλύονται γρήγορα.
Όσον αφορά τη γραμμή U του Μετρό σε σχήμα πετάλου, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπεται και παραμένει ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υποδομών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφενός η δημοπράτηση της νέας γραμμής δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2010 και αφετέρου θα επανασχεδιαστεί, δηλαδή το Μετρό δεν θα διέρχεται από τις περιοχές που προέβλεπε η αρχική μελέτη (Μαρούσι, Παράδεισο Αμαρουσίου, Ολυμπιακό Στάδιο, Σίδερα Χαλανδρίου, Φιλοθέη, Φάρος Ψυχικού, Κατεχάκη, Αμπελόκηπους, Γουδή, Ζωγράφου, Άνω Ιλίσια, Παγκράτι / Καισαριανή, Ευαγγελισμός, Κολωνάκι, Πανεπιστήμιο, Εξάρχεια, Αλεξάνδρας, Δικαστήρια, Κυψέλη και Γαλάτσι).
Η “τύχη” πάντως, της “εκκολαπτόμενης” γραμμής θα κριθεί από την εξεύρεση χρηματοδότησης, εγχείρημα που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, με την αξία του έργου, βάσει των μέχρι πρότινων μελετών, να ανέρχεται στα 2,1 δισ. ευρώ.
Η προηγούμενη ηγεσία του Υποδομών σχεδίαζε την χρηματοδότηση του έργου μέσω ειδικού χρηματοδοτικού σχήματος με τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων των διοδίων της Αττικής Οδού για μία ορισμένη χρονική περίοδο μετά την παράδοσή της από την παραχωρησιούχο εταιρεία στο Δημόσιο, η λύση αυτή όμως, φαίνεται ότι προσώρας δεν θα υιοθετηθεί από το δίδυμο Ρέππα-Μαγκριώτη.