Τελεσίγραφο για το μετρό Θεσσαλονίκης
Με διάλυση της υπάρχουσας σύμβασης και επαναπροκήρυξη του έργου προειδοποιεί ο Δημήτρης Ρέππας, για το μετρό της Θεσσαλονίκης, εάν ο ανάδοχος επιμείνει να διεκδικεί πόρους συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, τους οποίους δεν αναγνωρίζει η πολιτεία και συγχρόνως εξακολουθεί να κρατά καθηλωμένους τους δύο μετροπόντικες.
«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και πρέπει να πάρουμε ρεαλιστικές και υπεύθυνες αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης, των πολιτών της, αλλά και του δημοσίου ταμείου», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων, προσθέτοντας πως η διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο είναι σε εξέλιξη, μόνο που «η ώρα της ολοκλήρωσης έχει φθάσει στο τέλος της». Στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να περιμένει το αργότερο έως το τέλος του μήνα να δραστηριοποιηθούν εκ νέου οι δύο μετροπόντικες (παραμένουν ανενεργοί, ο ένας από το Νοέμβριο του 2009 και ο δεύτερος από τον Ιανουάριο του 2010) και εάν αυτό δεν συμβεί, τότε μάλλον θα ανοίξει ο δρόμος για την έκπτωση του αναδόχου και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
«Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε (σ. σ. με τον ίδιο ανάδοχο), αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας κι αφού μίλησε για «έργο αιχμάλωτο των προβλημάτων που μας κληρονόμησε η Ν.Δ.» έστειλε μήνυμα ότι «η επανεκκίνηση των μετροπόντικων τεχνικά είναι εφικτή και μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα». Ο υπουργός ανέφερε, ακόμη, ότι μολονότι έχει αναλωθεί το 64% του συμβατικού χρόνου για την εκτέλεση του έργου, έχει υλοποιηθεί μόνο 14,5% του οικονομικού αντικειμένου, οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τα 2,5 έτη, ενώ σε τουλάχιστον 5 σταθμούς οι αρχαιολογικές έρευνες πρόκειται να τελειώσουν το 2013, ενώ το έργο συνολικά είχε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του το 2012.
Τελεσίγραφο για το μετρό Θεσσαλονίκης
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το μετρό δεν πρόκειται να ναυαγήσει, αλλά θα επιταχυνθεί τόσο στη βασική χάραξη των 9,4 χλμ., όσο και στις επεκτάσεις του προς Καλαμαριά (είναι προχωρημένες οι μελέτες και έχει γίνει και προκαταρκτική επιλογή της χάραξης για την επέκταση από τη Μίκρα στο αεροδρόμιο με υπέργειο μέσο σταθερής τροχιάς τύπου monorail) και τη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο.
Master Plan
Τα ανωτέρω τονίστηκαν από τον κ. Ρέππα με αφορμή την παρουσίαση του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων για τον προγραμματισμό έργων και δομών της Θεσσαλονίκης, που θα υλοποιηθούν με προοπτική δεκαετίας και που περιλαμβάνει έως και τη μεγάλη ζεύξη του Θερμαϊκού, από το Αγγελοχώρι στο Καλοχώρι. «Το έργο είναι τεχνικά σχετικά εύκολο, δεν έχει καμία σχέση με τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, καθώς τα νερά δεν είναι πραγματικά βαθιά», ανέφερε ο υπουργός, για τη γέφυρα που θα έχει μήκος 7,5 χλμ., και αν αποφασιστεί, θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, χωρίς, ωστόσο, να δώσει άλλες λεπτομέρειες, παραπέμποντας σε χρόνο μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.
Αναλύοντας περαιτέρω τη νέα στρατηγική του υπουργείου ο κ. Ρέππας είπε ότι βασικοί άξονες του προγραμματισμού είναι η εκπόνηση master plan, η συγκρότηση κατάλληλων οργανωτικών δομών και η εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων.
Για το master plan ανακοινώθηκε ότι θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των έργων που έχουν μελετηθεί, εκτελεστεί ή εκτελούνται στην περιοχή και ότι ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα εντός του 2010, με προοπτική να έχει εκπονηθεί το 2011. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
Επανασχεδιασμό του εσωτερικού δακτυλίου (το κόστος των παρεμβάσεων θα φθάσει τα περίπου 200 εκατ. ευρώ, με τις μελέτες να ολοκληρώνονται αρχές 2011 και η κατασκευή τέλη 2013)
Κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής (σε πρώτη φάση θα δημοπρατηθεί αρχές του 2011 για να ολοκληρωθεί το 2013, το υποτμήμα από τον Α/Κ Γηροκομείου έως τον Α/Κ Ευκαρπίας, σε συνδυασμό με κατασκευή υπερυψωμένης οδικής αρτηρίας κατά μήκος της εσωτερικής περιφερειακής, με κόστος 300 εκατ. ευρώ)
Διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων για εξυπηρέτηση της κίνησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη θέση της υποθαλάσσιας αρτηρίας που ναυάγησε από λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, ανάλογο με το Θριάσιο, στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου σε έκταση 672 στρεμμάτων (δόθηκε εντολή να δημιουργηθεί φορέας που θα προκηρύξει το διαγωνισμό έως το τέλος του 2010. Για το συγκεκριμένο project ο κ. Ρέππας παραδέχθηκε πως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από γαλλικής πλευράς.
Αναβάθμιση σιδηροδρομικών υποδομών και των 30 σταθμών του προαστιακού Θεσσαλονίκης με εξασφαλισμένους πόρους 100 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ.
Μετεξέλιξη του ΣΑΣΘ σε μητροπολιτικό φορέα, στα πρότυπα της απόφασης που λήφθηκε για τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα.