Σύσκεψη για το μετρό και τα μεγάλα έργα

Jul 8th, 2010
Αγγελιοφόρος, 08.07.2010
 Της Χαράς Λεμονή
Ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να κηρυχθεί έκπτωτη η κατασκευαστική κοινοπραξία, αν δεν τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις
Κάθε δυνατότητα για να εξευρεθεί σημείο συνεννόησης με την κατασκευάστρια εταιρία και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης, θα εξαντλήσει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και η διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Το θέμα εξετάστηκε χτες, μεταξύ άλλων, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Εργων, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών, υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, και τη συμμετοχή πέντε συναρμόδιων υπουργών, Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, και Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Κατά τη συνεδρίαση, η Επιτροπή ενημερώθηκε για το «μάστερν πλαν» της περιοχής της Θεσσαλονίκης, όπως έχει περιγραφεί στην επίσκεψη που είχε πρόσφατα ο κ. Ρέππας στην πόλη, και συζητήθηκαν δύο νέα έργα, όπως και το ξεμπλοκάρισμα πέντε μεγάλων έργων, που έχουν δοθεί με συμβάσεις παραχώρησης, αλλά έχουν «κολλήσει» εξαιτίας καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις, της έλλειψης περιβαλλοντικών μελετών και των ανασκαφών του ΚΑΣ. Πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας και συγκεκριμένα για τον αυτοκινητόδρομο Μαλλιακός – Κλειδί Ημαθίας, την Ολυμπία Οδό, την Ιόνια Οδό, τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και τον Ε65 της Κεντρικής Ελλάδας, που εξαιτίας των καθυστερήσεων κινδυνεύουν να τεθούν εκτός χρηματοδοτικού πλαισίου.

Αν και ο κ. Ρέππας παραδέχτηκε ότι από τις καθυστερήσεις σε αυτά τα έργα το ελληνικό Δημόσιο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθούν ρήτρες, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις. Η Επιτροπή συνέστησε ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, που θα παρακολουθούν την εξέλιξη των έργων σε καθημερινή βάση και θα προωθούν τις διαδικασίες, ώστε να επισπεύδονται οι απαλλοτριώσεις. Κάθε μήνα, η Επιτροπή για τα μεγάλα έργα θα συνεδριάζει και θα εξετάζει την πορεία τους, ωστόσο, λόγω του επείγοντος του θέματος, η δεύτερη συνεδρίασή της θα γίνει σε 15 μέρες.

Τα εμπόδια

Οσον αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να κηρυχθεί έκπτωτη η κατασκευαστική κοινοπραξία, αν δεν τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αν και η διοίκηση της Αττικό Μετρό καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να αρχίσουν και πάλι οι εργασίες που έχουν κολλήσει, εξαντλώντας τα περιθώρια συνεννόησης με την κατασκευάστρια κοινοπραξία.

Η κοινοπραξία από την πλευρά της διαμαρτύρεται ότι δεν της δίνεται ο χώρος στο Παπάφειο, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα ανασκαφής κάτω από το χώρο, ώστε να τεθούν ξανά σε λειτουργία οι μετροπόντικες και να ακολουθήσει η κατασκευή του σταθμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, στο μετρό Θεσσαλονίκης προβλεπόταν ότι οι απαλλοτριώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί το 2012, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα τελειώσουν πριν από το 2013. Οπως είπε ο κ. Ρέππας, τα έργα στη Θεσσαλονίκη δημοπρατήθηκαν βιαστικά, χωρίς να έχουν ωριμάσει, με αποτέλεσμα δύο από τους σταθμούς (Ν. Ελβετία και Βούλγαρη) να έχουν σχεδιαστεί ο ένας πάνω σε ρήγμα και ο άλλος πάνω σε ρέμα.

Νέο θεσμικό πλαίσιο

Για να ξεπεραστούν τέτοια προβλήματα, ήδη βρίσκεται υπό έγκριση από τον πρωθυπουργό νέο θεσμικό πλαίσιο δημοπράτησης δημόσιων έργων, που προβλέπει διαγωνισμούς για αυτοτελείς εργολαβίες που θα αναλαμβάνουν τις πρώιμες εργασίες (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά, μετακινήσεις δικτύων), έτσι ώστε όταν δημοπρατείται αυτό καθαυτό το έργο να έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Επίσης, θα συσταθεί ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγχει την ωρίμανση των έργων πριν από τη δημοπράτησή τους.

Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε και την προώθηση δύο νέων έργων, το ένα από τα οποία είναι η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία, που σε συνδυασμό με τα έργα σε Ακτιο – Αμβρακία – Ιόνια Οδό θα μειώσει την απόσταση Θεσσαλονίκης – Λευκάδας σε περίπου 3,5 ώρες, Αθήνας – Λευκάδας σε λιγότερο από 3 και Αντιρρίου – Λευκάδας κατά τουλάχιστον 45 λεπτά. Το άλλο έργο είναι ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη.

Tags:
No comments yet.