Σχέδιο για την επέκταση του μετρό στο «Μακεδονία»

Apr 20th, 2011
Ημερησία, 19.04.2011
Του Λεωνίδα Λιάμη
Αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη λύση που θα προκριθεί, ως πιο λειτουργική, για την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από το σταθμό μετεπιβίβασης της Μίκρας, μέχρι και το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Σχετική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του προγράμματος Civitas-Catalist και εκπονείται για λογαριασμό του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), συγκρίνει όλες τις εναλλακτικές και πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο της τον προσεχή Ιούνιο.

Από τα μέχρι τώρα ευρήματα, η πιο ακριβή λύση είναι αυτή της σύνδεσης μέσω επέκτασης της γραμμής του μετρό, καθώς το κόστος της κυμαίνεται μεταξύ 120 κι 170 εκατ. ευρώ, ανά χιλιόμετρο.

Πρόταση
Ακολουθεί, η πρόταση του Monorail (μία υπερυψωμένη ράγα στην οποία κινούνται δύο μικρά βαγόνια) με κόστος ανά χιλιόμετρο από 30 έως 60 εκατ. ευρώ, καθώς προϋποθέτει υπέργεια υποδομή, το τραμ με 20 – 30 εκατ. ευρώ (ανάλογα με τις απαλλοτριώσεις) και ο κύκλος κλείνει με τον προαστιακό, με κόστος από 10 εκατομμύρια έως 18 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Θετικά
Η προοπτική του monorail φαίνεται να είναι αυτή που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των συγκοινωνιολόγων, ενώ και το υπουργείο, διά του Γ. Μαγκριώτη, έχει τοποθετηθεί θετικά.

Παρόλα αυτά, ο έτερος αρμόδιος υφυπουργός, Σπύρος Βούγιας από το βήμα της χθεσινής ημερίδας διαφοροποιήθηκε. «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος υποδεικνύει τη λύση τραμ» τόνισε.

Ο κ. Βούγιας τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ανάπτυξης δικτύου τραμ σε ένα μήκος 15 χλμ., από τη Μίκρα έως το Σιδηροδρομικό Σταθμό, διότι η κατασκευή του μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια και «να συνθέσει ένα πλέγμα μέσων, με μετρό, λεωφορεία, τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία, ικανό να αυξήσει το μερίδιο των δημόσιων μεταφορικών μέσων στο 50% από το περίπου 20% που είναι σήμερα».

Tags:
No comments yet.