Στο φως σπάνιο δίκτυο υδραυλικών κατασκευών
Έθνος, 13.10.2011
Η Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να άλλαξε και πολύ από τα βυζαντινά χρόνια και μέχρι τον 19ο αιώνα. Τουλάχιστον το κέντρο της.
Στο φως σπάνιο δίκτυο υδραυλικών κατασκευών
Η Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να άλλαξε και πολύ από τα βυζαντινά χρόνια και μέχρι τον 19ο αιώνα. Τουλάχιστον το κέντρο της. Η Μέση Οδός, βασικός άξονας της πόλης, με τα εργαστήρια, τις κατοικίες, τα κοινωφελή έργα, διατήρησε σχεδόν την ίδια μορφή και ρυμοτομία από τον 11ο αιώνα μέχρι και τον 19ο.
Εξι με εξήμισι μέτρα ήταν το πλάτος της, αναλόγως τις περιστάσεις. Μερικές φορές οι καταστηματάρχες έκλεβαν λίγους πόντους όχι μονάχα από το πεζοδρόμιο, αλλά και από το οδόστρωμα. Η διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ευγενία Γερούση σημείωσε πως η Μέση Οδός με το οδόστρωμα, τα πεζοδρόμιά της και 24 χώρους, "κατά κανόνα με λασπόχτιστους τοίχους και κομμάτια από αρχαία μάρμαρα (σπόλια) σε δεύτερη χρήση", αποκαλύφθηκε σε μήκος 76,6 μ. Δύο μικρές κάθετες οδοί την έτεμναν σε ισάριθμα σημεία. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που εξέτασαν την ανασκαφή, στάθηκαν ιδιαίτερα στο εξαιρετικό εύρημα που εντοπίστηκε στο άκρο της, ακριβώς δίπλα στους πασσάλους. Το κτίσμα δείχνει να συνεχίζεται κάτω από γειτονικές οικίες. Πρόκειται για δύο υπόγειους καμαροσκεπείς χώρους με κλίμακες καθόδου. Το Συμβούλιο ζήτησε την αποξήλωση, τη μεταφορά και τη μελλοντική του ένταξη στον σταθμό "Βενιζέλος" του μετρό. Οι πρώτες αναγνώσεις μιλούν για δίκτυο κατασκευών υδραυλικού χαρακτήρα.