Στη Βουλή το δίλημμα…
Rthess.gr, 21.02.2013
..για το σταθμό Βενιζέλου, με τη συζήτηση δύο επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ κ.κ. Κουράκη και Κωνσταντινίδη.
Είναι «ένα εκπληκτικό εύρημα, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών…Καταστήματα εκείνης της εποχής δεν είχαμε βρει μέχρι σήμερα. Δεκάδες μικροαντικείμενα, δείχνουν μια διαχρονία στον τομέα της βιοτεχνίας. Δίπλα είναι η Παναγία Χαλκέων.Υποψιαζόμαστε όλοι βάσιμα ότι είναι συνέχεια μιας μακραίωνης ιστορίας…», ανέφερε ο Τάσος Κουράκης.
«Δεν υπάρχει πιο δύσκολη στιγμή για κάποιον που έχει την πολιτική ευθύνη να χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα, από τη στιγμή όπου είναι υποχρεωμένος να υποτάξει την επιθυμία του στους κανόνες», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Από τη μία, υπάρχει η πίεση για έγκαιρη ολοκλήρωση του μετρό.
Από την άλλη, η ανάδοχος εταιρεία, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και οι τεχνικοί της, αποκλείουν την δυνατότητα συνύπαρξης των αρχαίων και του σταθμού στον ίδιο χώρο. Αλλά και εκείνοι που ανέλαβαν την πρωτοβουλία κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ήσαν διόλου ανυποψίαστοι, καθώς «το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, είχαν προβλέψει, ήδη από το 2004, τα ευρήματα απ' τις ανασκαφές και την περίπτωση απόσπασής τους», πρόσθεσε.
«Πολλά μνημεία της Θεσσαλονίκης έχουν καταστραφεί. Τώρα πια δεν έχουμε κανένα δικαίωμα», ανταπάντησε ο Τάσος Κουράκης.
Ο ίδιος μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς απέτρεψε την καταστροφή του Μεγάρου Λόγγου, του «κόκκινου σπιτιού» της Θεσσαλονίκης – επεσήμανε ο βουλευτής. «Εδώ έχουμε ένα μοναδικό εύρημα, όπου μπορούν οι πολίτες, καθώς μετακινούνται, να βρίσκονται σε μια άλλη εποχή…Στην ανάγκη, ας υπάρξει επαναχάραξη του Μετρό. Η ανάδειξη του μνημείου, είναι αναπτυξιακό έργο, γιατί θα είναι πόλος έλξης για την αγορά της Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς συνέβη αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη με τη διάνοιξη του εκεί Μετρό και τις αρχαιότητες που εκτέθηκαν …», είπε.
Λύση ανάγκης, θα μπορούσε να είναι και η προσωρινή απόσπαση και κατοπινή επαναφορά των ευρημάτων στο χώρο, σημείωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης. «Αλλιώς, σας θυμίζω, πως όταν γινόταν το αεροδρόμιο των Σπάτων, βρέθηκε ένας παλαιολιθικός οικισμός στη θέση Ζαγάνι. Δόθηκε αυτή η λύση που πάτε να δώσετε τώρα, όπου ξηλώθηκαν και αριθμήθηκαν τα ευρήματα. Πείτε μου σαν υπουργός αν ξέρετε πού βρίσκονται κι αν είναι σήμερα σε κοινή θέα…», ανέφερε απευθυνόμενος στον Κώστα Τζαβάρα ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει από καμία πλευρά, μια επιστημονικά παραδεκτή λύση, που να καθιστά δυνατή τη συνύπαρξη και του σταθμού Μετρό στη Βενιζέλου και του πράγματι εκπληκτικού αυτού μνημείου», επέμεινε ο Κώστας Τζαβάρας. «Το δίλημμα δεν αφορά το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι δίλημμα της ίδιας της πόλης. Να προχωρήσει το έργο, ή να ματαιωθεί;».
«Δεν υπερβάλλω. Δεν έχω σε καμία περίπτωση και τη διάθεση να εμποδίσω την εξέλιξη του δημοσίου διαλόγου που έχει αρχίσει και εύχομαι να καταλήξει – και να μας δώσει στοιχεία. Αλλά συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία. Όχι ψυχανεμίσματα», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Με πληροφορίες από kerdos.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ