Στην επόμενη τριετία η θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη
Voria.gr, 17.02.2014
Της Άννης Καρολίδου
Μπαίνει μπροστά η θαλάσσια αστική συγκοινωνία έστω σε επίπεδο μελετητικό, με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των τριών Δήμων και της Εγνατίας Οδού
Η Θεσσαλονίκη, στην επόμενη τριετία, θα μπορεί να έχει θαλάσσια αστική συγκοινωνία. Το έργο αυτό, που συζητείται χρόνια, από σήμερα μπαίνει μπροστά, έστω σε επίπεδο μελετητικό, με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των Δήμων Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς, δηλαδή των κυρίων του έργου και της Εγνατίας Οδού Α.Ε.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής, διαβεβαίωσαν ότι το έργο θα βρει οπωσδήποτε χρηματοδότηση και για την κατασκευή του, αν όχι στο πλαίσιου του ΣΕΣ 2014-2020 ή από Δημόσιους πόρους, οπωσδήποτε από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Στόχος πρέπει να είναι, τονίσθηκε, σε επόμενη φάση, να επεκταθεί η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, μέχρι τη Χαλκιδική αλλά και μέχρι την Πιερία.
Στο μεταξύ θα προχωρήσει η πιλοτική λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας, με την έναρξη των δρομολογίων να τοποθετείται στο τέλος Απριλίου. Πλοιοκτήτης που εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Σαλαμίνα- Πειραιάς, έχει πάει τη σχετική άδεια από το ΥΕΝ, έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Περιφέρεια και τους Δήμους και, αναμένεται μέσα στο Μάρτιο να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.
Ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Παρασκευάς Σαββαϊδης, αναφερόμενος στο κυρίως έργο της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, είπε ότι το κόστος κατασκευής των υποδομών υπολογίζεται στα 7-10 εκατ.ευρώ, ανάλογα από το εάν στις πέντε στάσεις που αρχικά συμπεριλήφθηκαν, προσταθεί και μία ακόμη, στη περιοχή της Μίκρας ή του Αεροδρομίου. Η Εγνατία, υπενθυμίζεται ότι διαχειρίζεται κονδύλια 1 εκατ.ευρώ, που διατίθενται από το υπουργείο Υποδομών, για την εκπόνηση των μελετών. Η εταιρεία, εκτός από τις μελέτες για το έργο, θα καταθέσει και πρόταση για το φορέα διαχείρισης, στον οποίο θα μετέχουν οπωσδήποτε Μητροπολιτική Ενότητα και Δήμοι. Ο φορέας διαχείρισης, στη συνέχεια, θα αποφασίσει το πως και το ποιός θα αναλάβει τη λειτουργία της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.
Στο μεταξύ έχει ήδη αναθέσει τοπογραφικές και βυθομετρικές μελέτες όπως και γεωτρήσεις στις θέσεις των σταθμών, ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνουν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για τον κύριο όγκο των μελετών.
Στην εκδήλωση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Σπύρο Βούγια,τον άνθρωπο που οραματίστηκε και προώθησε την θαλάσσια αστική συγκοινωνία. Μάλιστα ο Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε το πρώτο καραβάκι να πάρει το όνομά του. Άλλο σημείο στο οποίο στάθηκαν και οι τρεις δήμαρχοι, Μπουτάρη- Θεσσαλονίκης, Μπακογλίδης- Καλαμαριάς και Αλεξανδρής – Θερμαϊκού, ήταν η σημασία της διαδημοτικής συνεργασίας, η οποία, σύμφωνα με το Γιάννη Μπουτάρης θα πρέπει να επιδιωχθεί και για άλλα έργα, όπως το τράμ.
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς πρότεινε τη δημιουργία μίας ακόμη στάσης, στη περιοχή της Μίκρας, όπου θα δημιουργηθεί ο σταθμός μετεπιβίβασης του Μετρό, ενώ ο κ. Αλεξανδρής, τόνισε τη σημασία της θαλάσσιας συγκοινωνίας για το Δήμο Θερμαϊκού και είπε ότι η δημιουργία Λιμενικού Ταμείου ( στο στάδιο της ΚΥΑ) θα διευκολύνει και το έργο της θαλάσσιας συγκοινωνίας.