Σε ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Θεσσαλονίκης
Στον ασφυκτικό κλοιό των νέων εργοταξίων του μετρό μπαίνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ γίνεται και η πλήρη ανάπτυξη των εργασιών για την κατασκευή των σταθμών Σιδηροδρομικού Σταθμού και Βενιζέλου.
Την ερχόμενη Τρίτη αρχίζουν στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης οι εργασίες για την κατασκευή του φρέατος, όπου θα μπουν οι δύο μετροπόντικες, η “Κασσάνδρα” και η “Θεσσαλονίκη”, για να ξεκινήσουν την πορεία εκσκαφής του μετρό Θεσσαλονίκης. Οι απαραίτητες προετοιμασίες έχουν γίνει, ώστε να αρχίσουν να στήνονται οι διαφραγματικοί, όπως ονομάζονται, τοίχοι. Το χρονοδιάγραμμα αυτών των εργασιών υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους, οπότε θα αφιχθούν στην πόλη οι μετροπόντικες.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφελείας στον σταθμό που κατασκευάζεται στην οδό Βενιζέλου, όπου είναι κλειστές από μία λωρίδα κυκλοφορίας στα δύο ρεύματα της οδού Εγνατία, από το ύψος της Χαλκέων μέχρι τη Βενιζέλου.
Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται πλήρως και άλλα τέσσερα εργοτάξια στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Δημοκρατίας (Μοναστηρίου), στην Αγίας Σοφίας (πλατεία Μακεδονομάχων), στο Σιντριβάνι (Άσυλο του Παιδιού) και στο πανεπιστήμιο (Εγνατία – 3ης Σεπτεμβρίου).
Έτσι θα διακοπεί η κυκλοφορία σε μία λωρίδα της οδού Εγνατία από κάθε ρεύμα, γεγονός που θα προκαλέσει έμφραγμα στην Εγνατία, σε όλο το μήκος της από το Βαρδάρι μέχρι το πανεπιστήμιο, τουλάχιστον για δύο μήνες. Κατά το διάστημα αυτό θα γίνονται αρχαιολογική ανασκαφή και μετατόπιση των δικτύων κοινής ωφελείας, οι οποίες πιθανόν να ολοκληρωθούν μετά έξι μήνες.
Στα πανεπιστήμια
Εντός του Απριλίου, στο πανεπιστήμιο θα δημιουργηθούν συνολικά τρεις εργοταξιακοί χώροι, στο ύψος της 3ης Σεπτεμβρίου. Οι δύο θα αφορούν το σταθμό που θα κατασκευαστεί, ενώ ο τρίτος το φρεάτιο από το οποίο θα εξέρχονται τα μπάζα κατά την εκσκαφή του μετρό, βάσει μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΑΠΘ και της Αττικό Μετρό Α.Ε. Το μνημόνιο προβλέπει και τη δημιουργία δύο χώρων στάθμευσης, εντός του πανεπιστημιακού χώρου, ως αντισταθμιστικό όφελος για το ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καθώς θα σκάβουν οι μετροπόντικες τα μπάζα θα επιστρέφουν υπόγεια με φορτηγά στην αφετηρία του σιδηροδρομικού σταθμού. Όταν προχωρήσουν οι δύο μετροπόντικες και περάσουν από το ύψος του πανεπιστημίου, τα μπάζα θα βγαίνουν από το φρεάτιο του πανεπιστημίου.
Επόμενο βήμα, στις αρχές του καλοκαιριού, είναι να δημιουργηθούν όλα τα εργοτάξια, από το πανεπιστήμιο μέχρι το αμαξοστάσιο της Πυλαίας: Παπάφη (Παπάφη με Εγνατία), Ευκλείδη (Κωνσταντινουπόλεως), Φλέμινγκ (ύψος Δελφών), Αναλήψεως (ύψος Δελφών), Πατρικίου (πλατεία Μηνά Πατρικίου), Βούλγαρη (με Παπαδάκη Νικ. Καθηγητή), Νέα Ελβετία (Πάρκο Νέας Ελβετίας με Μιχαήλ Ψελλού), αμαξοστάσιο Πυλαίας (περιοχή δήμου Πυλαίας μετά την περιφερειακή τάφρο).
Μέχρι τον Οκτώβριο, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού της αναδόχου κοινοπραξίας, θα κλείσουν οι υπόλοιπες λωρίδες κυκλοφορίας που προβλέπονται για τη διευκόλυνση των εργασιών, στη λεωφόρο Καραμανλή, μέχρι το Παπάφειο και μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση από τη Δελφών (από Κωνσταντινουπόλεως μέχρι την Πατρικίου).
Προχωρά ο έλεγχος των κτιρίων
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ τη δημιουργία των εργοταξίων θα γίνεται ο έλεγχος των κτιρίων που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής του μετρό Θεσσαλονίκης. Ο έλεγχος θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι και έχει σκοπό την καταγραφή των κτιρίων και των μνημείων, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι τεχνικοί διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλά κτίρια ηλικίας πολλών ετών, ιδίως κατά μήκος της οδού Εγνατία, αλλά και μνημεία, όπως το Αλκαζάρ και η αψίδα του Γαλερίου. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας κάνουν μια αρχική αυτοψία, για να καταγράψουν τα κτίρια. Θα ακολουθήσουν τεχνικές μελέτες για το κάθε επικίνδυνο κτίριο ξεχωριστά, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος από το πέρασμα του μετροπόντικα.