Σήμα κινδύνου για το μετρό Θεσσαλονίκης
Ημερησία, 23.02.2013
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΛΟΓΩ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
«Ταφόπλακα» για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει τυχόν μεταβολή στην πορεία υλοποίησης του έργου, με κατάργηση ή παράκαμψη του σταθμού Βενιζέλου, στον οποίο εντοπίστηκαν σημαντικές αρχαιότητες, για τις οποίες ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει εισηγηθεί ομόφωνα να απομακρυνθούν και να εκτεθούν σε άλλο χώρο.
Μάλιστα, όπως προειδοποίησε χθες η διοίκηση της Αττικό Μετρό από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε σενάρια των τελευταίων ημερών για τον σταθμό Βενιζέλου, ενδεχόμενη κατάργηση θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και καταγγελία της σύμβασης με αποχώρηση της αναδόχου κοινοπραξίας και εφιαλτικές συνέπειες για την πόλη.
Ανασχεδιασμός
Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Σ. Σιμόπουλος, «ο σταθμός δεν μπορεί να απαλειφθεί, διότι ο ανασχεδιασμός είναι επί της ουσίας αδύνατος και θα πάει το έργο πολλά χρόνια πίσω, με απροσδιόριστο επιπλέον κόστος».
«Σέβομαι απόλυτα την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά το επί της υπόθεσης αρμόδιο ΚΑΣ έλαβε απόφαση μεταφοράς των όσων βρήκε η αρχαιολογική σκαπάνη με 17 θετικές ψήφους και καμία αρνητική. Ακόμη και ο εκπρόσωπος των Ελλήνων αρχαιολόγων, που συμμετέχει στο ΚΑΣ, ψήφισε αυτή την πρόταση», τόνισε ο γενικός γραμματέας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, κ. Χ. Τσίτουρας, περιέγραψε το αδιέξοδο, στο οποίο θα περιέλθει το έργο, εάν υιοθετηθούν ανεύθυνες, όπως τις χαρακτήρισε, απόψεις, οι οποίες διατυπώνονται από άσχετους με το κατασκευαστικό αντικείμενο, που ζουν στη «χώρα του παραμυθιού».
Τεχνογνωσία
Επιπλέον, προκάλεσε ανοιχτά σε δημόσια συζήτηση όποιον θεωρεί ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί με την τεχνογνωσία των 160 εξειδικευμένων στελεχών της Αττικό Μετρό, οι οποίοι έχουν υλοποιήσει και το Μετρό της Αθήνας.
Ο κ. Τσίτουρας για να παρουσιάσει την έκταση του προβλήματος, εάν προχωρούσε μία κατάργηση σταθμού, όπως η Βενιζέλου, υπενθύμισε την περίπτωση του Κεραμεικού στην Αττική, όπου η μετατόπιση του σημείου υλοποίησης του σταθμού κόστισε επιπλέον 150 εκατ. ευρώ και 3 χρόνια καθυστέρησης.
Στην περίπτωση της Βενιζέλου δεν υπάρχει χώρος (επί της Εγνατίας Οδού) για να μετακινηθεί ο σταθμός, οι σήραγγες του Μετρό έχουν ήδη δημιουργηθεί και βέβαια δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση η δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης της όποιας αλλαγής στο έργο, λόγω της κρίσης στην οικονομία.
Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό δεσμεύτηκε για ακόμη μια φορά να δημιουργηθούν, στο πλαίσιο του εφικτού και του βιώσιμου, μουσεία στο Μετρό Θεσσαλονίκης και στους 13 σταθμούς του, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα εξεταστεί ακόμη και η πιθανότητα οι αποβάθρες στον σταθμό Βενιζέλου να είναι γυάλινες (θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία) και κάτω από τα πόδια των επιβατών να εκτίθεται μέρος των αρχαιοτήτων. Να σημειωθεί τέλος πως απόσπαση ανάλογων σημαντικών αρχαιοτήτων έχει ήδη συντελεστεί από το σταθμό Αγίας Σοφίας χωρίς πρόβλημα, ενώ όσον αφορά στις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης, τον επόμενο μήνα θα γίνει η δημοπράτηση των μελετών για την επέκταση προς Σταυρούπολη.