Προ οριστικής ρήξης για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Euro2day.gr, 14.03.2014
Του Φώτη Κόλλια
Η κοινοπραξία υπό την ΑΕΓΕΚ έστειλε στην Αττικό Μετρό «Ειδική δήλωση διακοπής έργων» για το Μετρό Θεσσαλονίκης, που θεωρείται το πρώτο, νομικό, βήμα για την αποχώρησή της και τη διεκδίκηση πρόσθετων αποζημιώσεων.
Προ οριστικής ρήξης για το Μετρό Θεσσαλονίκης -Η επιστολή ΑΕΓΕΚ και οι διαφωνίες
Ενα βήμα πριν την οριστική ρήξη φαίνεται πως βρίσκονται η Αττικό Μετρό με την κοινοπραξία υπό την ΑΕΓΕΚ που έχει αναλάβει την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.
Το έργο, που έπρεπε να λειτουργεί από το 2012 αλλά βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα καθώς η κοινοπραξία έστειλε στην Αττικό Μετρό «Ειδική δήλωση διακοπής έργων» που θεωρείται το πρώτο, νομικό, βήμα για την αποχώρησή της και τη διεκδίκηση πρόσθετων αποζημιώσεων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η διοίκηση της Αττικό Μετρό υποστηρίζει πως «το έργο επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτα, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, τις κατασκευαστικές εργασίες του σε όλους τους σταθμούς που είναι διαθέσιμοι (Ν. Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, Πατρίκιος, Ν. Ελβετία), στη διακλάδωση Δημοκρατίας και στο Αμαξοστάσιο, όπως προβλέπει η Σύμβαση».
Το αστείο της υπόθεσης είναι πως η διοίκηση της Αττικό Μετρό, που έχει και σημαντικό μερίδιο της ευθύνης για το ναυάγιο του έργου και για τον κίνδυνο οριστικής διακοπής, εμφανίζεται να δηλώνει πως «είναι η ώρα των υπευθύνων αποφάσεων για όλους» καθώς «τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται».
Ταυτόχρονα μας ενημερώνει πως «ισχύουν απαρέγκλιτα τα όσα έχει δηλώσει ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης» και πως «η σύμβαση κατασκευής του δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Υπενθυμίζεται πως η αρχική σύμβαση προσέγγιζε το ένα δισ. ευρώ, με την ανάδοχο κοινοπραξία να ζητεί τώρα αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα χρειάστηκε και ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι διαφορές με την Αττικό Μετρό να πάνε στη διαιτησία, χωρίς τελικά να ευνοηθεί το έργο, όπως προκύπτει από τη σημερινή εξέλιξη.