Νέα χάραξη για το μετρό
Βασική γραμμή μετρό από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης μέχρι τη Μίκρα, αντί για τη Νέα Ελβετία, εξετάζει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό ΑΕ» -την κατασκευάστρια κοινοπραξία- και την Ευρωπαϊκή Ενωση!
«Μελετάμε την πιο ορθολογική ανάπτυξη των σταθμών. Η ”Αττικό Μετρό ΑΕ” εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τον επανασχεδιασμό του μετρό. Θέλουμε να κάνουμε καλύτερο το έργο, πιο λειτουργικό, με μικρότερο κόστος», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, εκφράζοντας για μία ακόμα φορά την αισιοδοξία του ότι η γραμμή μπορεί να είναι έτοιμη στο τέλος του 2014, το αργότερο στις αρχές του 2015, ακόμα κι αν γίνει αυτή η τεράστια αλλαγή.
«Η κατασκευή του μετρό είναι διασφαλισμένη μέχρι και την Καλαμαριά και μέχρι το τέλος του 2014, αρχές του 2015, θα έχουμε μία γραμμή που θα λειτουργεί από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Μίκρα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών.
Με τα νέα δεδομένα, αν και εφόσον εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, ακυρώνονται δύο σταθμοί: της Βούλγαρη και της Νέας Ελβετίας. Επιπλέον, ακυρώνεται και το αμαξοστάσιο, στην περιοχή της Πυλαίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, ο σταθμός Νομαρχία (ο πρώτος της γραμμής της Καλαμαριάς, ο οποίος χωροθετείται μετά το σταθμό Πατρικίου) βρίσκεται σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το σταθμό της Βούλγαρη και έτσι η περιοχή δε θα μείνει χωρίς υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά.
«Η δημοπράτηση της βασικής γραμμής έγινε μόνο στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης. Ηταν ένα από τα λάθη και τις κακοδαιμονίες της πόλης τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε ο κ. Μαγκριώτης.
Νέα γραμμή
Με βάση το σχεδιασμό που προωθείται, η Νέα Ελβετία θα μείνει χωρίς σταθμό, στην πρώτη φάση του έργου, όμως αργότερα θα αποκτήσει και αυτή το δικό της σταθμό. Οπως εξήγησε ο κ. Μαγκριώτης, η «Αττικό Μετρό» μελετά μία γραμμή η οποία θα φεύγει από τα πανεπιστήμια και μέσω της Τούμπας και της Χαριλάου θα φτάνει στη Νέα Ελβετία.
Γιατί, όμως, επιχειρούνται αυτές οι αλλαγές; Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, η κατασκευή δύο αμαξοστασίων, ενός στην Πυλαία και άλλου στη Μίκρα, είναι περιττή. Μάλιστα, κάνουν λόγο για πεταμένα λεφτά, αφού θεωρούν ότι με την κατάργηση του αμαξοστασίου στην Πυλαία μπορούν να εξοικονομηθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ.
«Υπάρχουν ορισμένοι ανορθολογισμοί που πρέπει να διορθωθούν. Εχουμε σε απόσταση 500 μέτρων δύο αμαξοστάσια, που το καθένα κοστίζει περίπου 150 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας στο έργο κόστος κατασκευής και κόστος λειτουργίας. Αυτά ήταν λάθη του παρελθόντος και πρέπει να διορθωθούν. Θέλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι η ”Αττικό Μετρό ΑΕ” δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις τελικές επιλογές, καθώς συζητάει τις βελτιωτικές αλλαγές με τους αρμοδίους και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την πιο ορθολογική ανάπτυξη των γραμμών», εξήγησε ο κ. Μαγκριώτης.
Αναφερόμενος στο σταθμό Παπάφη, είπε ότι «το κακό έγινε, οι μετροπόντικες ήδη συνεχίζουν την εκσκαφή προς το σταθμό Ευκλείδη. Μέσα στο Φεβρουάριο οι προσφυγές θα εξεταστούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε θα έχουμε τις οριστικές αποφάσεις. Εστω και με καθυστέρηση, πιστεύω ότι ο σταθμός Παπάφη θα κατασκευαστεί».
Στα δυτικά
Ο υφυπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι επιταχύνονται οι μελέτες για τις επεκτάσεις του μετρό, ενώ προανήγγειλε τη δημοπράτηση της πρώτης γραμμής προς τα δυτικά το 2013. «Το 2013 θα δημοπρατηθεί η γραμμή που κατά μήκος της οδού Λαγκαδά θα φτάνει μέχρι τη Σταυρούπολη και την Ευκαρπία. Ταυτόχρονα, μελετάται η χωροθέτηση της γραμμής που από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό θα πηγαίνει στην Ξηροκρήνη, τη Μενεμένη, τους Αμπελόκηπους, τον Εύοσμο», υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης.
Ωστόσο, χωρίς μετρό θα μείνουν τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «424», καθώς η μελέτη φτάνει μέχρι την Ευκαρπία και όχι μέχρι τα νοσοκομεία. Αν μεταφερθούν στην περιοχή σχολές του ΑΠΘ, ο σταθμός θα γίνει. Αν όχι, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία θα μείνουν χωρίς να διαθέτουν σύνδεση με υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά.
Αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο δίκτυο υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Υποδομών είπε ότι ο σχεδιασμός της «Αττικό Μετρό ΑΕ» περιλαμβάνει 33 σταθμούς, σε μήκος 33 χιλιομέτρων. «Οι πόροι είναι σε ποσοστό περίπου 50% εξασφαλισμένοι και οι υπόλοιποι θα δεσμευτούν έτσι ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν το 2018 ή, το αργότερο, το 2020», κατέληξε ο υφυπουργός.
Σύσκεψη για την εταιρική σχέση
Χτες πραγματοποιήθηκε, υπό την κ. Μαγκριώτη, σύσκεψη με θέμα τη διαμόρφωση εταιρικής σχέσης μεταξύ των φορέων εκπροσώπησης των παραγωγικών και οικονομικών τάξεων της Θεσσαλονίκης και της «Αττικό Μετρό ΑΕ».
Η διαμόρφωση εταιρικής σχέσης έχει στόχους: α) τον περιορισμό των προβλημάτων που ανακύπτουν στις περιοχές που πλήττονται από τις εργασίες κατασκευής του μετρό, β) την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από την προβολή και την ανάδειξη του μετρό, γ) την προβολή των σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων που αναδεικνύουν τους 23 αιώνες ζωής και πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
Θα ακολουθήσουν συσκέψεις με εκπροσώπους των φορέων της αυτοδιοίκησης, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των φορέων του πολιτισμού.
Οι επισημάνσεις όλων θα κατατεθούν εγγράφως και, αφού κωδικοποιηθούν, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του μετρό, την υποβοήθησή του, την προβολή και ανάδειξή του.