Νέα "σύννεφα" στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Του Δημ. Δελεβέγκου
Τη βεβαιότητά του ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα εγκαινιαστεί σε μία τετραετία εξέφρασε στο πλαίσιο ημερίδας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης.
Όπως, όμως, επισημαίνουν στο Capital.gr στελέχη της ΑΕΓΕΚ, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν άμεσα τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν σήμερα την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών.
Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με 53 οικονομικές διαφορές μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική – Impregilo-Seli-Ansaldo-Ansaldobreda), του υπουργείου Υποδομών και της “Αττικό Μετρό”.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει τότι η κατασκευή των σταθμών του Μετρό σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό που προέβλεπε η αρχική προσφορά των κατασκευαστικών ομίλων, η αλλαγή του συστήματος σηματοδότησης και οι ημεραργίες εξοπλισμού ελλείψει των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων αποτελούν ορισμένες από τις αιτίες για τις οποίες αυξήθηκε το κόστος του έργου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό είναι και το ύψος του ποσού που απαιτεί η κοινοπραξία από το ελληνικό δημόσιο, για το οποίο έκανε λόγο σε πρόσφατη επιστολή του ο επικεφαλής της κοινοπραξίας, κ. Γιάννης Μαρούλης.
Νέα προβλήματα
Την ίδια στιγμή, στελέχη της ΑΕΓΕΚ αναφέρουν ότι το σύστημα σήμανσης ύψους 70 εκατ. ευρώ που προσέφεραν δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο “παρ΄ό,τι πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και είναι αυτό που εφαρμόζεται σήμερα στην Κοπεγχάγη”.
Πέραν αυτών, το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ότι τεχνικά δεν έχει εξασφαλιστεί η συνέχεια των κατασκευαστικών εργασιών, δεδομένου ότι οι απαλλοτριώσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.
“Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, ειδάλλως η πρόοδος των έργων θα καθυστερήσει σημαντικά”, σχολιάζουν από την εισηγμένη. Αυτό πάντως, που είναι αισιόδοξο -κατά τα στελέχη των κατασκευαστικών ομίλων- είναι το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει να επιταχύνονται οι εργασίες των ανασκαφών που πραγματοποιεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). “Πλέον απαιτούνται περίπου 10 μέρες για την ολοκλήρωση των εργασιών του ΚΑΣ, από 3-5 μήνες που χρειάζονταν στο παρελθόν” εξηγούν.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε πρόσφατα ότι σύντομα θα τοποθετηθεί η διοίκηση του έργου στη συμπρωτεύουσα, ενώ σε πολλούς σταθμούς (Παπάφη, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέας Ελβετίας, Αμαξοστάσιο) δεν εκτελούνται εργασίες.