Μετρό Θεσσαλονίκης: Εκτροχιάστηκε στο χρόνο…
«Πρέπει να πάρουμε πολύ κρίσιμες, ρεαλιστικές και υπεύθυνες αποφάσεις», αρκέστηκε να δηλώσει χτες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του «Α» για το αν το έργο βρίσκεται στον αέρα ή όχι. Σημείωσε, μάλιστα, ότι, με βάση το σχεδιασμό των αρχαιολόγων, σε ορισμένα εργοτάξια οι ανασκαφές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2013!
Οσο για το χρόνο εκκίνησης των δύο μετροπόντικων, οι οποίοι είναι ακινητοποιημένοι από τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε λίγο νωρίτερα, όταν παρουσίασε τον προγραμματισμό έργων για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή: «Αν οι προσπάθειες για ανάταξη αυτού του παγιδευμένου έργου δεν αποδώσουν, θα πάρουμε επώδυνες και ρεαλιστικές αποφάσεις για όλους μας. Η διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο κατασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η ώρα της ολοκλήρωσης έχει φτάσει στο τέλος. Οφείλουμε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το μέλλον του έργου, για την ίδια την πόλη. Η επανεκκίνηση των ΤΒΜ (σ.σ. μετροπόντικες) είναι τεχνικά εφικτή και μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα».
Ο Δημήτρης Ρέππας, με τις δηλώσεις του, παραδέχτηκε αυτό που επί μήνες είναι ορατό σε όλους τους Θεσσαλονικείς: ότι το μετρό, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, παρά τις μέχρι πρότινος περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, όχι μόνο βρίσκεται στον αέρα, αλλά καρκινοβατεί.
Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ότι ο ανάδοχος θα κηρυχτεί έκπτωτος και, για τα τρία χρόνια που θα χρειαστούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός, η Θεσσαλονίκη θα μείνει με ανοιχτά εργοτάξια!
Από τον Ιανουάριο
Ο «Α», τον περασμένο Ιανουάριο, είχε αποκαλύψει ότι το μετρό απειλείται και ότι η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να μείνει με τις… τρύπες ενός ανολοκλήρωτου έργου. Σύμφωνα με επιστολή-φωτιά που είχε φέρει στο φως η εφημερίδα, η ΑΕΓΕΚ-Κατασκευαστική ΑΕ, η οποία κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των εταιριών που μετέχουν στην κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό της Θεσσαλονίκης, προειδοποιούσε ότι θα διακόψει την εκτέλεση των εργασιών το αργότερο στις 28 Φεβρουαρίου!
Οι εργασίες δε διακόπηκαν τότε, καθώς η κοινοπραξία κράτησε συναινετική στάση. Οι μήνες πέρασαν, αλλά τα προβλήματα δε λύθηκαν.
Σε εκείνη την επιστολή επισημαινόταν, μεταξύ άλλων, ότι το έργο εκτελείται αποσπασματικά, εξαιτίας προβλημάτων όπως είναι: α) η έλλειψη απαιτούμενων απαλλοτριώσεων και οι καθυστερήσεις παράδοσης χώρων, β) οι μεγάλης έκτασης αρχαιολογικές έρευνες με απροσδιόριστο χρόνο ολοκλήρωσης, γ) η μη έγκαιρη έγκριση απαιτούμενων μελετών, δ) η αδυναμία απόρριψης προϊόντων εκσκαφής στον 6ο προβλήτα Θεσσαλονίκης, ε) η μη σύνταξη των απαραίτητων απρόβλεπτων πινάκων εργασιών.
«Αναγκαστικά οδεύουμε σε διακοπή εκτέλεσης εργασιών το αργότερο στο τέλος Φεβρουαρίου και την απόλυση του 80% του απασχολούμενου προσωπικού, δηλαδή περίπου 700 ατόμων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει και εσωτερικά προβλήματα στην κοινοπραξία με τους Ιταλούς συνεταίρους να ζητούν και δικαίως τη διακοπή των εργασιών. Ολα τα παραπάνω έχουν επισημανθεί έγκαιρα στην ”Αττικό Μετρό”, πλην όμως δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση λύσεων με συνέπεια να υπάρχουν ήδη 53 διαφωνίες οι οποίες βρίσκονται σε φάση προδικασίας σύμφωνα με το νόμο», υπογραμμιζόταν στην επιστολή.
Ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης, απαντούσε τότε ότι με προσπάθειες σε τρία μέτωπα θα επιδιώξει το υπουργείο να φρενάρει τα προβλήματα και να κερδίσει μέρος του χαμένου χρόνου: 1) μεταφορά της εποπτείας κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη (δεν έγινε καθώς ακόμα το μετρό διοικείται από την Αθήνα) 2) άμεση παρουσία του ΚΑΣ στη Θεσσαλονίκη για να δίνονται λύσεις στα θέματα των αρχαιολογικών ευρημάτων (δεν πραγματοποιήθηκε) και 3) ενίσχυση της χρηματοδότησης (όπως δείχνουν τα πράγματα ακολουθείται το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα).
Μετρό παντού
Ο Δημήτρης Ρέππας, πάντως, περιλαμβάνει τη βασική γραμμή του μετρό, τις επεκτάσεις προς Καλαμαριά και αεροδρόμιο, αλλά και τις δυτικές συνοικίες, στο μάστερ πλαν της Θεσσαλονίκης. «Χαρακτήρισα το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης ως έργο αιχμάλωτο των προβλημάτων που μας κληροδότησε η ΝΔ. Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, δηλαδή με αναλωμένο το 64% του συμβατικού χρόνου, έχει κατασκευαστεί μόνον το 14,5% του οικονομικού αντικειμένου του έργου. Μέχρι τώρα οι καθυστερήσεις είναι πάνω από 2,5 χρόνια. Ο ανάδοχος κατασκευής έχει πιστοποιήσεις λογαριασμών 120 εκατ. ευρώ και διεκδικεί 150 εκατ. ευρώ. Εχει ολοκληρωθεί περίπου το 30% της συνολικής εκτιμώμενης αρχαιολογικής έρευνας, ενώ το ποσό που ήδη δαπανήθηκε υπερβαίνει το αρχικά προβλεπόμενο κατά 60%. Το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ ανά κυβικό μέτρο εκσκαφής. Οι μετροπόντικες είναι σταματημένοι από το Νοέμβριο ο ένας και από τον Ιανουάριο ο δεύτερος», σημείωσε.
Μιλώντας για τις επεκτάσεις είπε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι μελέτες για την Καλαμαριά και ότι στο πέρας της γραμμής, στην περιοχή της Μίκρας, μπορεί να χωροθετηθεί το αμαξοστάσιο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα της εξυπηρέτησης της βασικής γραμμής, αλλά και των άλλων επεκτάσεων.
Σχετικά με την επέκταση προς Σταυρούπολη, ανέφερε ότι προχωρούν οι μελέτες, ενώ ανήγγειλε ότι το μετρό θα φτάσει μέχρι την Ευκαρπία και τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και 424, περιοχές όμως για τις οποίες οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Ο Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε και στην επέκταση προς τον Εύοσμο, λέγοντας ότι έχει γίνει μόνον η προκαταρκτική επιλογή της χάραξης, ενώ για την επέκταση προς το αεροδρόμιο σημείωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής με υπέργειο μέσο σταθερής τροχιάς, τύπου Monorail.