Μετρό Θεσσαλονίκης: Ένα βήμα εμπρός, δύο χρόνια πίσω
* Αποδέχτηκε τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου ο Γ. Σουφλιάς. Έπιασε δουλειά και ο δεύτερος μετροπόντικας. Ο πρώτος έχει διανύσει 550 μέτρα κάτω από την οδό Εγνατία και έφτασε στο ύψος της Αντιγονιδών.
* Εντός των ημερών ο διαγωνισμός για την επέκταση προς την Καλαμαριά, ενώ εκπονούνται οι μελέτες για την περιοχή της Σταυρούπολης
* Στα εγκαίνια της ερχόμενης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση για τη θέση της μετεγκατάστασής της
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής χθες ο “Γιωρίκας”, ο δεύτερος μετροπόντικας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των σηράγγων του μετρό Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το υπόγειο ταξίδι του, παρουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, από τον οποίο πήρε το όνομά του. Ο πρώτος μετροπόντικας, ο “Κωστίκας”, βαπτισμένος από το όνομα του πρωθυπουργού, έχει ήδη διανύσει 550 μέτρα κάτω από την οδό Εγνατία και έφτασε στο ύψος της οδού Αντιγονιδών, πλησιάζοντας προς το σταθμό της Βενιζέλου. Ο κ. Σουφλιάς βρέθηκε χθες το πρωί στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου παρακολούθησε τα πρώτα βήματα του μετροπόντικα που φέρει το όνομά του. “Αθόρυβα και δίχως καμία όχληση στη λειτουργία της πόλης θα κατασκευάζονται κατά μέσο όρο καθημερινά δέκα μέτρα διπλής έτοιμης σήραγγας μετρό σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα”, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν (πέραν του εξαμήνου), εξήγησε ότι “σε κάθε μεγάλο έργο, κατά την εκτέλεση των αρχικών εργασιών, απαλλοτριώσεις, παρακάμψεις δικτύων, αρχαιολογικές ανασκαφές, σημειώνονται χρονικές αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό ακριβώς λόγω της φύσης των εργασιών αυτών, ενώ κάποια προβλήματα οικονομικής φύσεως μιας εταιρείας της αναδόχου κοινοπραξίας έχουν ήδη από καιρό αντιμετωπισθεί.
Σήμερα το μετρό έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και με την εκκίνηση του πρώτου και του δεύτερου μετροπόντικα εισήλθε πλέον στη φάση της κύριας κατασκευής”. Απευθυνόμενος σε όσους ασκούν κριτική ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι “θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουν όλοι εκείνοι που για δύο δεκαετίες είχαν ξεχάσει το έργο, αλλά ξαφνικά εμφανίζονται σήμερα να αγωνιούν, ότι εκτός από τα λόγια τους υπάρχουν και τα δικά μας έργα!”
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι πέρα από την κατασκευή της βασικής γραμμής, μήκους 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει ο διαγωνισμός για την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά, μήκους 5 χλμ. με πέντε σταθμούς: νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα. Στη Μίκρα θα διαμορφωθεί επίσης σταθμός μετεπιβίβασης λεωφορείων και πάρκιγκ 1.000 θέσεων. “Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές, χάραξης γραμμής και χωροθέτησης των σταθμών, ώστε να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε το διαγωνισμό. Υπολογίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2010 θα έχει τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού, θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και θα ξεκινήσει η κατασκευή επέκτασης προς Καλαμαριά. Το χρονοδιάγραμμα αυτό ισχύει βεβαίως με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις και προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζομένων”, σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά.
Ο προϋπολογισμός της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά ανέρχεται σε 465 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση, όπως είπε ο υπουργός, είναι ήδη εξασφαλισμένη, καθώς το έργο έχει εξαρχής ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με ποσό 340 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ (+20%) θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και η έγκριση δανείου με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, έχουν αρχίσει οι μελέτες για τη δεύτερη επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης προς τη Σταυρούπολη με πέντε σταθμούς και 5 χλμ. μήκος. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες την άνοιξη του 2010, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια διαγωνισμός. “Ταυτόχρονα, εξετάζεται και η δεύτερη φάση των επεκτάσεων του μετρό της Θεσσαλονίκης, ώστε να ενταχθούν και άλλες περιοχές της πόλης, προς αεροδρόμιο και Κορδελιό, προκειμένου σταδιακά να δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο μετρό, που θα εξυπηρετεί ολοένα και περισσότερους κατοίκους”, σημείωσε ο κ. Σουφλιάς.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Περιγράφοντας την εξέλιξη του έργου, ο υπουργός είπε ότι “οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς σε 16 εργοτάξια στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στο σταθμό Δημοκρατίας, στον σταθμό Σιντριβάνι, στον επίσταθμο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, καθώς και στη διακλάδωση της γραμμής του μετρό προς Σταυρούπολη, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή τους στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (61%) και στο σταθμό Αγία Σοφία (53%). ”Στα οφέλη κατασκευής του μετρό πρέπει να αναφέρουμε τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Χάρις στην κατασκευή του έργου πραγματοποιείται σήμερα η μεγαλύτερη ενιαία αρχαιολογική ανασκαφή της Θεσσαλονίκης.
Αναπλάσαμε το διώροφο κτίριο Λουτρά Φοίνιξ, ώστε οι αρχαιολόγοι να μελετούν και να συντηρούν τα κινητά ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Τα σημαντικότερα από τα αρχαιολογικά ευρήματα θα αναδειχθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού στους κεντρικούς σταθμούς του δικτύου, καθώς και στο μνημείο Αλκαζάρ, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα ως μουσείο”.
Φόβοι για καθυστέρηση των έργων στην Καλαμαριά
Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο δήμος Καλαμαριάς μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά σχετικά με την επέκταση του μετρό στην περιοχή. Το έργο πρόκειται να γίνει με τη διαδικασία της προεπιλογής αρχικά του εργολάβου και στη συνέχεια θα γίνει η κύρια κατασκευή, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην καθυστέρηση του έργου για τουλάχιστον δύο χρόνια λόγω των ενστάσεων που θα υποβληθούν. Η δημοτική αρχή δεν κρύβει την ανησυχία της και για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της οδού Πόντου, από όπου θα περάσει η γραμμή του μετρό, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του υπουργού Γ. Σουφλιά για τη διαδικασία της προεπιλογής του εργολάβου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καλαμαριάς Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει μελέτη ωριμότητας για μία τέτοια διαδικασία, που αφορά κυρίως ειδικά έργα, και επιπλέον η προεπιλογή του εργολάβου συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση του έργου, τουλάχιστον για δύο χρόνια. “Με τη διαδικασία της προεπιλογής το έργο γίνεται σε δύο φάσεις: Αφενός θα υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ανάδοχο εργολάβο, αφετέρου θα υποβληθούν οι σχετικές ενστάσεις, ως είθισται, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση στο έργο, η κατασκευή του οποίου θα γίνει σε μία δεύτερη φάση”, εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, για να προσθέσει ότι αυτό δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μία αρνητική εξέλιξη.
ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
Ανέφερε ωστόσο ότι η ανακοίνωση του υπουργού κ. Σουφλιά για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά ασφαλώς ικανοποίησε το δήμο, όμως προκάλεσε και ερωτηματικά για το μείζον ζήτημα των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων πέριξ της οδού Πόντου. Ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τίποτα σχετικό με τις απαλλοτριώσεις, που θα δοθούν σε δικαιούχους εκτάσεων ως αποζημίωση. “Αυτό είναι υποχρέωση της πολιτείας και σε καμία περίπτωση του δήμου και πρέπει να δώσει λύση άμεσα, για να προχωρήσει το πολυπόθητο έργο”, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
Σύσκεψη για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ
Τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των φορέων για έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς σε σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους φορέων χθες το μεσημέρι, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο γ.γ. της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” Απόστολος Γούλας, η πρόεδρος του ΟΡΘ Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη, βουλευτές του νομού και στελεχών των υπηρεσιών που εποπτεύονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
– Μετεγκατάσταση ΔΕΘ. Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξαγγελλόμενη από τον πρωθυπουργό μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συσταθεί επιτροπή από εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων, η οποία θα λάβει υπόψη όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, θα καλέσει εκπροσώπους κομμάτων για να συζητήσει μαζί τους και θα ετοιμάσει εισήγηση με τρεις προτάσεις χωροθέτησης της ΔΕΘ. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου, ώστε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ερχόμενης ΔΕΘ να ανακοινώσει την τελική απόφαση για τη θέση όπου θα μεταγκατασταθεί η ΔΕΘ. Όσον αφορά το μητροπολιτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στη σημερινή θέση της ΔΕΘ, ο υπουργός είπε ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, από τον οποίο θα προκύψει μελετητικός οίκος, για να συντάξει τη σχετική μελέτη.
– Υποθαλάσσια αρτηρία. Ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας. “Δεν αλλάζω την άποψή μου ότι είναι αναγκαίο συγκοινωνιακό έργο για τη Θεσσαλονίκη, περιβαλλοντικό έργο. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει το έργο”, τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι “εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ. Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού, με αποφάσεις του ΚΑΣ, ζητά πλέον την κατασκευή σε μεγαλύτερο βάθος, κάτω από 16 μέτρα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με μετροπόντικα. Θέσαμε ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν μπορούμε να συνεχίσουμε το διαγωνισμό που έγινε ή αν θα πρέπει να κάνουμε καινούργιο και αναμένουμε την απάντηση”.
– Εξωτερική περιφερειακή. Εγγράφηκε κονδύλιο στο ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υπουργός, και είναι στο στάδιο της μελέτης. Σύντομα θα ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες και σύντομα θα δημοπρατηθεί. Εκτός των παραπάνω, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει διαγωνισμούς που κρίθηκαν άγονοι για την κατασκευή υπόγειων πάρκιγκ και θα δοθούν κονδύλια για έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως ο καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου.
Γ. Μαγκριώτης: Δύο χρόνια καθυστερήσεις
“Τα λίγα και μικρά αυτονόητα βήματα που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια δεν μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς να τα βαπτίζει θαύματα. Δεν μπορεί να τα θεωρεί κολοσσιαία εθνικά έργα”, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, αρμόδιος του τομέα δημοσίων έργων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά. Για το μετρό ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι ήταν έτοιμη η δημοπράτησή του από το 2004, “η σύμβαση υπογράφηκε τον Απρίλη του 2006. Μέχρι σήμερα πέρασαν 36 μήνες από τους συνολικά 79 μήνες που αναφέρονται στη σύμβαση ως χρόνος ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής. Περίπου ο μισός χρόνος κατασκευής, αλλά το έργο δεν βρίσκεται στα μισά αλλά στην αρχή του. Κινείται με καθυστέρηση πάνω από δύο χρόνια και όπως κινείται δεν θα τελειώσει ούτε το 2015”. Όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, λόγω καθυστερήσεων έχουν χαθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τα 250 εκατ. ευρώ που ήταν δεσμευμένα στο Γ΄ ΚΠΣ, ενώ από το 1 δισ. που δέσμευσε η κυβέρνηση, μόνο τα 320 είναι δεσμευμένα στο Δ΄ ΚΠΣ και τα υπόλοιπα είναι μελλοντικά δάνεια, δεν είναι διασφαλισμένα.
Όσον αφορά το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας σχολίασε ότι “δημοπρατήθηκε πρόχειρα, διότι πλησίαζαν οι εκλογές του 2007. Δεν είχαν ωριμότητα οι μελέτες, δεν είχαν προβλεφτεί τα προβλήματα, όπως αναδείχτηκαν τώρα και είχαν τονιστεί και στη Βουλή”. Για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη στο φάκελο για την Εxpo, για το δημόσιο οικόπεδο 1.000 στρεμμάτων στο ΤΕΙ της Σίνδου. “Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει στην άκρη τις επιτροπές και να προχωρήσει γρήγορα στη δημοπράτηση του έργου τους επόμενους μήνες που θα παραμείνει στην εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι το σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο θα γίνει στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως έδειξαν οι μελέτες”.