ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Το Μετρό Θεσσαλονίκης πηγαίνει Καλαμαριά
Ametro.gr, 14.11.2011
Εντός του 2012, πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της πρώτης επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, προς Καλαμαριά, έργο που θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη μέσου σταθερής τροχιάς που θα εξυπηρετεί το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Η επέκταση Καλαμαριάς , παρουσιάσθηκε εχθές Κυριακή , 13 Νοεμβρίου 2011, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, στην οποία παρέστη ο Υφυπουργός ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Γιάννης Μαγκριώτης. Την πορεία εξέλιξης του Μετρό και επέκτασης των έργων ανατολικά, παρουσίασαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Χρήστος Τσίτουρας και ο Διευθυντής Έργων Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Γιάννης Ιωαννίδης και Σταύρος Καλαφάτης, όπως και ο αναπλ. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Διονύσης Ψωμιάδης.
Ο κ. Μαγκριώτης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη του έργου της επέκτασης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , που υπήρξε καθοριστική για την ένταξη του με το ποσό των 518 εκατ. ευρώ , στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης».
Όπως είπε ο Υφυπουργός, θα επιδιωχθεί η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου και η ανάδειξη αναδόχου του έργου , μέχρι το τέλος του έτους . Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς των ενδιαφερομένων κοινοπραξιών, οι εργασίες μπορούν να αρχίσουν πριν το καλοκαίρι του 2012 , οπότε η επέκταση Καλαμαριάς, εκτός απρόβλεπτων εξελίξεων, θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2016 .
Επίσης, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην δημοπράτηση, πιθανώς εντός του 2011, των οριστικών μελετών για την επέκταση προς Σταυρούπολη και , στη συνέχεια τη δημοπράτηση της κατασκευής του έργου , όπως και στις επεκτάσεις προς Εύοσμο, αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον κλάδο Τούμπας – Χαριλάου, επεκτάσεις που όταν ολοκληρωθούν θα δώσουν στην πόλη δίκτυο μετρό μήκους 33 χλμ. και 33 σταθμών.
Σε ότι αφορά την επέκταση προς τα δυτικά- δηλαδή την γραμμή των 6,5 χιλιομέτρων, από την Πλατεία Δημοκρατίας, κατά μήκος της οδού Λαγκαδά μέχρι την Ευκαρπία και την επέκτασή της προς τα Νοσοκομεία -έχει ολοκληρωθεί η α! φάση των μελετών και για το τέλος του 2011 προβλέπεται η δημοπράτηση των οριστικών μελετών , οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός του 2013, οπότε θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου, εφ’ όσον εξασφαλισθεί η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Χρήστος Τσίτουρας, παρουσίασε το έργο, το οποίο έχει γραμμή μήκους 4,8 χλμ. και 5 σταθμούς. Η επέκταση Καλαμαριάς, κατά τη λειτουργία της, θα εξυπηρετεί περίπου 90.000 επιβάτες επιπλέον εκείνων που θα εξυπηρετούνται από τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό προσέθεσε ότι το έργο, κατά τη διάρκεια κατασκευής του θα δημιουργεί σε ετήσια βάση περί τις 1.000 θέσεις εργασίας.
Ο κ. Τσίτουρας τόνισε ότι οι εργασίες για την επέκταση Καλαμαριάς αναμένεται να εξελιχθούν με κανονικούς ρυθμούς και δίχως ιδιαίτερα προβλήματα , λαμβανομένων υπόψη των γνωματεύσεων των Εφοριών Αρχαιοτήτων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Δημάρχου Καλαμαριάς κ. Θεοδόση Μπακογλίδη, καθώς και των Αντιδημάρχων κ.κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη και Νικολάου Ζαχαριάδη, ο κ. Τσίτουρας διευκρίνισε ότι από τις κατασκευαστικές εργασίες δεν θα δημιουργηθούν ουσιαστικά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης και του εμπορικού κέντρου της Καλαμαριάς , ενώ προβλέπεται η κατασκευή προσωρινών γεφυρών για την κυκλοφορία των οχημάτων στους σταθμούς «Νομαρχία» και «Καλαμαριά».
Σε ό,τι αφορά την επέκταση της οδού Πόντου, τη χάραξη της οποίας θα ακολουθεί υπογείως το Μετρό, επισημάνθηκε ότι η Αττικό Μετρό θα απαλλοτριώσει τις εκτάσεις που είναι αναγκαίες για την κατασκευή των σταθμών και τη συνδυασμένη λειτουργία με την κυκλοφορία επί της Πόντου .
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων για την κατασκευή υπογείων πάρκινγκ, ο κ. Τσίτουρας διευκρίνισε ότι η Αττικό Μετρό, αν και δεν έχει υποχρέωση να κατασκευάσει χώρους στάθμευσης οχημάτων , επιθυμεί, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, να υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στις προσπάθειες επίλυσης κυκλοφοριακών προβλήματων.