ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΔΥΤΙΚΑ Μελέτες υπάρχουν, χρηματοδότηση όχι
Μακεδονία, 08.03.2014
Tου Φώτη Κουτσαμπάρη
Επί τάπητος τέθηκε ο σχεδιασμός για τις επεκτάσεις της γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης προς τη Σταυρούπολη και προς τον Εύοσμο, για τις οποίες έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός γεωλογικών μελετών.
Αγκάθι ωστόσο στην πορεία υλοποίησης των έργων, πρωτίστως για τη γραμμή Σταυρούπολης, αποτελεί η έλλειψη χρηματοδότησης, η οποία μπορεί να γίνει αιτία το έργο να οδηγηθεί στις καλένδες. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να… τρέξουν για να καταφέρουν να εντάξουν το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια.
Η παρουσίαση του σχεδιασμού για την επέκταση στη Σταυρούπολη έγινε χθες από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ σε ξενοδοχείο της περιοχής, εν μέσω αντιδράσεων, παραπόνων και καταγγελιών των τοπικών φορέων, οι οποίοι επέδειξαν δυσπιστία. “Οι μελέτες για την επέκταση θα ολοκληρωθούν σε λιγότερο από ένα έτος. Εάν είχαμε χρηματοδότηση, θα μπορούσαμε σε 3-4 μήνες να δημοπρατήσουμε την κατασκευή του έργου”, περιέγραψε ο Χρήστος Τσίτουρας, πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, ο οποίος ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με όλα τα μέλη του δ.σ. και συνεδρίασε στα γραφεία της εταιρείας στην πόλη. Όπως είπε μάλιστα, το δ.σ. θα συνεδριάζει τακτικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ η χθεσινή του παρουσία καταδείκνυε τη βαρύτητα που δίνεται στα έργα της επέκτασης του μετρό δυτικά. Ο κ. Τσίτουρας υπογράμμισε ότι σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση του σχεδιασμού έπαιξε το γεγονός ότι με νομοθετική ρύθμιση επετράπη στην Αττικό Μετρό να κάνει η ίδια τις μελέτες των έργων. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι “απαντούμε με πράξεις στο αίτημα των δυτικών συνοικιών που θέλουν έργα. Θα πρέπει όσοι ασκούμε διοίκηση να εξαντλούμε την ενέργεια σε πράξεις και όχι σε λόγια”.
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
“Ήρθατε για να μας δουλέψετε. Το έργο δεν είναι ενταγμένο στη νέα προγραμματική περίοδο, που θα λήξει το 2020-2022. Μπορεί να περιληφθεί στη μεθεπόμενη περίοδο, δηλαδή μετά το 2022. Μας κοροϊδεύετε. Οι μελέτες καθυστερούν επίτηδες από κάποιους, για να μπορούν να μένουν ελεύθερα κονδύλια και να μεταφέρονται σε έργα της Αθήνας”, κατήγγειλε παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, για να του απαντήσει ο κ. Τσίτουρας ότι ένα έργο για να ωριμάσει μελετητικά απαιτούνται πέντε χρόνια και άλλα πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί. Χαρακτήρισε μάλιστα τα λεγόμενα του δημάρχου “λαϊκισμό χειρίστου είδους”. Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό εκτίμησε ότι είναι εφικτό να ενταχθεί το έργο στο επόμενο ΕΣΠΑ, ενώ ο γ.γ. Δημοσίων Έργων δήλωσε ότι “θέλει αγώνα και πάλη”.
Καταπέλτης ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, αναφέρθηκε σε “500.000 κόσμο που είναι απομονωμένος και εκτός κεντρικού σχεδιασμού. Είναι ντροπή η δυτική Θεσσαλονίκη στο 2014 να είναι αποκλεισμένη, σε συνθήκες άθλιες. Η μητρόπολη δίνει 6.500 μερίδες φαγητού καθημερινά. Οι κάτοικοι είναι ταλαιπωρημένοι, πολλοί άνεργοι. Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο η περιοχή από το Μέγαρο μέχρι το λιμάνι”.
Ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, ωστόσο έκρινε ότι η κατασκευή του μετρό της Αθήνας τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη όπου τα έργα είναι κολλημένα. Τόνισε ότι έπρεπε πρώτα να σχεδιαστεί η επέκταση του μετρό δυτικά και σε μεταγενέστερη φάση προς την Καλαμαριά, ενώ παρότρυνε τους φορείς να συνεργαστούν.
Στο ίδιο μήκος ο δήμαρχος Μενεμένης-Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου παραπονέθηκε ότι “κανένα έργο δεν ξεκινάει από δυτικά για να κατευθυνθεί προς ανατολικά. Όλα γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση και δεν φθάνουν στους δυτικούς δήμους”.
“Να μην τραυματιστεί η ελάχιστη συνεννόηση που πετύχαμε για τα έργα τα τελευταία χρόνια”, συνέστησε ο πρώην υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, υποστηρίζοντας ότι τα έργα βαδίζουν πάνω στον σχεδιασμό που έγινε το 2010, τον οποίο ακολουθούν οι διάδοχοί του στο υπουργείο Υποδομών.
ΟΙ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΔΥΤΙΚΑ
Όσον αφορά τη χάραξη της επέκτασης του μετρό στη Σταυρούπολη, όπως είπε ο μελετητής δρ Γεώργιος Λεουτσάκος, έχει οριστικοποιηθεί, έχει μήκος 5,26 χλμ., ξεκινάει από τον σταθμό Δημοκρατίας και καταλήγει στην Ευκαρπία, στον άξονα της οδού Λαγκαδά. Προβλέπονται 5 σταθμοί, 4 φρεάτια αερισμού, 2 διακλαδώσεις, ένας χώρος στάθμευσης 150 θέσεων, 9 πρόσθετα τρένα. Επίσης, θα χρειαστεί να επεκταθεί το αμαξοστάσιο της Πυλαίας κατά 51 στρέμματα. Θα εξυπηρετούνται ημερησίως 61.000 κάτοικοι και 14.000 εργαζόμενοι. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 650 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια θα είναι της τάξης των 18 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με τη λειτουργία της γραμμής θα γίνονται 178.000 λιγότερα οχηματοχιλιόμετρα και θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα 47 τόνοι λιγότεροι διοξειδίου του άνθρακα. Τα τοπογραφικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και έχουν συλλεχθεί πληροφορίες για τα σημεία στα οποία βρίσκονται δίκτυα των οργανισμών κοινής ωφελείας.
Ο σταθμός Ευκαρπίας χωροθετήθηκε σε δημόσια έκταση πάνω από την περιφερειακή, αλλά πρέπει να γίνουν μελέτες διευθέτησης ενός ρέματος που περνάει από το σημείο. Ο σταθμός Νεάπολης θα είναι στη συμβολή Αγίων Πάντων, Βενιζέλου και Λαγκαδά, ο σταθμός Αγίας Βαρβάρας στη νότια πύλη του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, όπου θα γίνει και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων σε τρία επίπεδα. Ο σταθμός Σταυρούπολης είναι στη βόρεια πλευρά του στρατοπέδου, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί η χωροθέτηση, και ο σταθμός Πολίχνη είναι στο ύψος της λεωφόρου Στρατού. Η επέκταση προς τον Εύοσμο θα έχει μήκος 4,5 χλμ. και περιλαμβάνει τέσσερις σταθμούς (Επταλόφου, Μενεμένης, Ευόσμου και Σχολές) και αμαξοστάσιο. Η διαδρομή δεν έχει μελετηθεί ακόμη από γεωλογικής ή γεωτεχνικής άποψης, ωστόσο οι σχετικές μελέτες έχουν προκηρυχθεί.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Στην κεντρική γραμμή του μετρό, όπως ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος, εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη η οριστική μελέτη για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο εργοτάξιο της Βενιζέλου. Επίσης, έγινε γνωστό χθες ότι κατατέθηκε το αίτημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την πρόσληψη εργατών ώστε να ξεκινήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες στο νότιο τμήμα της Αγίας Σοφίας και πιθανόν την επόμενη εβδομάδα να γίνουν οι προσλήψεις. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων άλλωστε, ο πρόεδρος του σωματείου τους Χάρης Κυπριανίδης και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Παππάς, είχαν χθες επαφές με τη διοίκηση της Αττικό Μετρό και με τον διευθυντή της Μετρό ΘΕσσαλονίκης ΑΕ Γιώργο Κωνσταντινίδη, κατά τις οποίες έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα προσληφθεί προσωπικό και θα αρχίσουν οι ανασκαφές.